102 MİLYAR DOLARLIK TURİZM PAZARI HELAL TURİZM REKORA KOŞUYOR !
Dünya helal pazarının en önemli etkinliklerinden biri olan Helal Expo Fuarı, 9'uncu kez kapılarını açtı. Fuara bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Küresel rekabet ortamında önem kazanan helal pazarı temiz, sağlıklı ve güvenilir ürün ve hizmetleriyle artık sadece Müslümanların değil tüm tüketici gruplarının tercih ettiği bir sektör durumuna gelmiştir' dedi.
Fuara katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, helal ekonomisinin büyüklüğünün 2.1 trilyon dolara ulaştığına dikkat çekti
Dünya helal pazarının en önemli fuarları arasında yer alan, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde düzenlenen 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı kapılarını açtı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ve bu yıl "Sürdürülebilir Ticaret İçin: Global Helal Endüstrisinin Gelişimini Tüm Yönleri ile Keşfedin" mottosuyla gerçekleştirilen etkinlik, dünya helal ekonomisinin tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin katılımıyla açılışı gerçekleştirilen fuara, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir tebrik mesajı gönderdi.
KÜRESEL REKABETTE ÖNEM KAZANDI
Helal pazarının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel rekabet ortamında önem kazanan helal pazarı temiz, sağlıklı ve güvenilir ürün ve hizmetleriyle artık sadece Müslümanların değil tüm tüketici gruplarının tercih ettiği bir sektör durumuna gelmiştir” dedi. “Türkiye’nin helal ekonomisinde merkez ülke olabilmesi, helal ticaretinin geliştirilmesi yeni pazarların ulaşılabilir kılınması amacıyla düzenlediğiniz zirvenin ve Expo organizasyonunun verimli geçmesini temenni ederim” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya helal ekonomisinin tüm paydaşlarını bir araya getirecek olan Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı’na daveti için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
2.1 TRİLYON DOLARLIK PAZAR
Açılış töreninde konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, helal endüstrisinin ağırlıklı olarak gıda ile bilinmesine rağmen finans, tekstil, eczacılık, lojistik, kozmetik, turizm gibi sektörlerin de bulunduğu çok daha geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirtti. Nebati “2021 itibariyle İslami finans hariç helal ekonominin büyüklüğü 2,1 trilyon dolara ulaştı. Helal gıda 1.3 trilyon ile ilk sırada yer alırken; bu sektörü 295 milyar dolar hacmiyle hazır giyim ve moda; 231 milyar dolarla medya ve 102 milyar dolarla turizm sektörü izliyor. Önümüzdeki dönemde helal ticaretin önündeki engellerin aşılması da büyük önem arz ediyor” dedi.
50 STANDART YAYIMLANDI
Törende söz alan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt, helal standartların oluşturulması için kolektif çaba gerektiğini söyledi. Övüt, “Bunun için kurduğumuz komitede 47 ülke yer alıyor. Şimdiye kadar 50 helal standardı yayımlandı, 17’si helal gıdayı kapsıyor. 17 teknik komitede standartların iyileştirilmesi için 400 uzman görev yapıyor” ifadelerini kullandı.
ZİRVEYİ DAHA DA İLERLETECEĞİZ
Fuarın açılışında konuşan Dünya Helal Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Ete, “Dünya Helal Zirvesi’ni tüm Müslümanların ortak bir gayede buluşmasına hizmet etmek için bir adım daha öteye taşıyacağız. Helalin sıhhat, saffet, iffet ve izzet olduğunu hep birlikte tüm dünyada temsile devam edeceğiz” mesajını verdi.
1 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ
İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) koordinasyonu ve İslam Ticaretini Geliştirme Merkezi’nin (ICDT) iş birliğinde düzenlenen fuara, 40’a yakın ülkeden 500’e yakın firmanın stantla katıldı. 27 Kasım tarihine kadar devam edecek olan fuara, 90’dan fazla ülkeden 4 gün boyunca 10 bini yabancı olmak üzere 40 bin ziyaretçi bekleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile şirketlerin karşılıklı iş fırsatlarını değerlendirebilmeleri için özel bir B2B programının da organize edildiği fuarda, gıda, kozmetik, makine, tekstil, teknoloji, ilaç gibi fuar katılımcı sektörleriyle ilgili 500’e yakın satın alma profesyoneli, özel bir salonda stant açan markaların temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Dünya helal pazarının en önemli merkezlerinden biri olan fuarda 1 milyar euroluk iş hacminin oluşması bekleniyor.
GLOBAL ENDÜSTRİ MASAYA YATIRILDI
Fuarla eş zamanlı olarak 8’inci Dünya Helal Zirvesi de başladı. Zirvenin bu yılki ana mottosu “Sürdürülebilir ticaret için: Global helal endüstrisinin gelişimini tüm yönleri ile keşfedin” oldu. 11 farklı oturumun düzenleneceği zirvede 50’den fazla uluslararası konuşmacı sunum gerçekleştirecek. 4 gün boyunca aralarında Bosna Hersek Helal Tasdik Kurumu Başkan Yardımcısı Damir Alihodzic, Pakistan Uluslararası İslami Helal, Kültürel, Sosyal ve Manevi Bilimler Enstitüsü’nden Mufti Naeem Shahid, Almanya Helal Kontrol Limited Şirketi Genel Müdürü Mahmoud Tatari gibi isimlerin de bulunduğu konukların helal pazarına dair son gelişmeleri anlatacağı zirvede, dünya helal pazarındaki son gelişmeler masaya yatırılacak.
MODA VE SANAT BU SOKAKTA
Dünya Helal Zirvesi çatısı altında 40’a yakın ülkeden uluslararası şefin katılımı ile Uluslararası Aşçılar Şampiyonası gerçekleşecek. Muhafazakâr giyim ve aksesuar firmalarının katılım yaparak ürünlerini tanıtacağı fuarda Muhafazakar Moda ve Sanat Sokağı’nın yanı sıra dünya lezzetleri sokağı da ziyaretçileri ile buluşacak. 2021 yılında olduğu gibi bu yıl da start-up’ların projelerini gelen uluslararası yatırımcı kitlesine tanıtabilmesi için özel bir Start Up Zone alanı ayrılarak, genç girişimcilere fırsat oluşturuldu.