ANA TURİZM PAZARLARIMIZDAN BİRİ OLAN ALMANYA EKONOMİSİ GERİLEME DÖNEMİNDE ! THE ECONOMİST'TEN : "AVRUPA'NIN HASTA ADAMI ALMANYA" MANŞETİ !

The Economist'in, "Almanya, yine Avrupa'nın hasta adamı mı?" kapak haberi ve analizi Almanya'da büyük yankı uyandırdı. Dergideki geniş analizde, Alman ekonomisinin Angela Merkel sonrası dönemde yalpalamaya başladığı ve şu anda yerinde sayarken, geleceğe dair umut vaat etmediği belirtildi.

İşte The Economist'in Almanya Analizi : "Yirmi beş yıl önce The Economist Almanya'yı Avrupa'nın hasta adamı olarak adlandırmıştı. Ardından 2000'lerin başındaki bir dizi reform Almanya için altın çağı başlattı. Almanya, akranlarının gıpta ettiği bir hale geldi. Almanya kısa sürede dünya çapındaki mühendisliği ile bir ihracat merkezi olarak öne çıktı. Ancak Almanya zenginleşirken dünya dönmeye devam ett. Sonuç olarak Almanya bir kez daha geride kalmayı başardı. 

Almanya Avrupa'nın büyüyen ekonomisini geçerek 2006 ve 2017 yılları arasında Amerika'ya ayak uydurdu. Fakat bugün, üçüncü çeyrekte durgunluk yaşadı. IMF'ye göre Almanya önümüzdeki beş yılda da Amerika, İngiltere, Fransa ve İspanya'dan daha yavaş büyüyecek."

Ülkede işsizlik oranı % 3 civarında, ülke daha zengin. Ancak Almanlar, ülkelerinin olması gerektiği gibi çalışmadığından giderek daha fazla şikayet ediyor. Beş kişiden dördü anketörlere Almanya'nın yaşamak için adil bir yer olmadığını belirtiyor.

Almanya'nın eski endüstrilerdeki performansı, yatırım eksikliğini örtbas etti. Genel olarak ülkenin GSYİH içindeki payı olarak bilgi teknolojisine yaptığı yatırım, Amerika ve Fransa'dakinin yarısından daha az. Bir işletmeyi işletmek için ruhsat almak OECD ortalamasının iki katı olan 120 gün sürüyor. Buna, kötüleşen jeopolitik, karbon emisyonlarını ortadan kaldırmanın zorluğu ve yaşlanan bir nüfusun sancıları da ekleniyor.

Almanya, ihtiyaç duyduğu iş gücünden giderek daha fazla yoksunlaşıyor. İkinci dünya savaşından sonra yaşanan bebek patlaması, nette 2 milyon işçinin önümüzdeki beş yıl içinde emekli olacağı anlamına geliyor. Ülke neredeyse 1,1 milyon Ukraynalı mülteciyi çekmiş olsa da, bunların çoğu çocuk ve yakında evlerine dönebilecek çalışmayan kadınlar. Daha şimdiden, işverenlerin beşte ikisi vasıflı işçi bulmakta zorlandıklarını söylüyor.