BAĞLIKAYA: "TURİSTİ BULAN, GETİREN VE GEZDİREN SEYAHAT ACENTALARIDIR"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın TÜRSAB'ı bölmeyi amaçlayan yeni yasa taslağına karşı duruş gün geçtikçe güçleniyor. Seyahat acentalığı mesleğini ve Birliği korumak amacıyla yola çıkan TÜRSAB üyeleri, Ankara ATO Congresium'da 1000'in üzerinde seyahat acentası temsilcisiyle bir araya geldi. Seyahat acentaları hep bir ağızdan 'TÜRSAB Bölünemez' dedi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sağ duyulu devlet adamları var, bunu biliyoruz. Bu yanlışların doğrusunu söyleyecek devlet adamlarımıza da Gazi Meclisimize de güveniyoruz” şeklinde konuştu. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yönetimi ve beraberindeki heyet, İstanbul’un ardından Ankara’da 1000’in üzerinde seyahat acentası temsilcisiyle bir araya gelerek “TÜRSAB Bölünemez” mesajı verdi. TÜRSAB’ın düzenlediği “Seyahat Acentaları Ankara Buluşması” 1 Şubat 2024 Perşembe günü, Ankara ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Büyük Ankara buluşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve seyahat acentalarımızın geleceğini tehdit eden yasa taslağına karşı ‘Birlik ve beraberlik’ mesajı verildi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Başkan Yardımcıları Davut Günaydın ve Hasan Eker, Yönetim Kurulu Üyeleri, Denetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri, Başkan Başdanışmanları ve Bölge Temsil Kurulu Başkanlarının yer aldığı buluşmaya, 1000’in üzerinde seyahat acentası temsilcisi ve basın mensupları katılım gösterdi.

“TURİSTİ BULAN, GETİREN VE GEZDİREN SEYAHAT ACENTALARIDIR”

Ülkemizde turizmin başlamasında ve gelişmesinde seyahat acentalarının lokomotif rolüne dikkat çeken Firuz Bağlıkaya, “Turisti bulan, getiren ve gezdiren seyahat acentalarıdır. Turizm adına başarı diye anılan ne varsa hepsinin sebebi biziz. 'Seyahat acentaları olmazsa turizm olmaz' gerçeğine gözlerini kapatanlar, Türkiye'nin turizm tarihine bakarlarsa her şeyin seyahat acentalarının çalışmalarıyla başladığını da göreceklerdir. Turizm Bakanlığı kurulmadan 20 yıl önce de seyahat acentaları vardı, turizm olduğu sürece de var olacaklar” ifadelerini kullandı. 

"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN BU YANLIŞA MÜSAADE ETMEYECEĞİNE İNANIYORUZ"

Sayın Cumhurbaşkanımızın, devlet yetkililerinin ve Gazi Meclisimizin böyle bir yanlışa müsaade etmeyeceğine inandığını ifade eden Bağlıkaya, “Henüz hiçbir şey bitmedi. Ülkemizde bu taslağı hazırlayanlara, yapmaya çalışılanın yanlış olduğunu söyleyecek başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sağ duyulu devlet adamları var, bunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sektöre desteği ve hassasiyetini biliyoruz ve yapılan yanlışı göreceğine inanıyoruz. TÜRSAB, hükümetle uyumlu çalışan, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna uygun, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı hedefleri ile uyumlu çalışmalar yürüten bir kurumdur. Bu yanlışların doğrusunu söyleyecek devlet adamlarımıza da Gazi Meclisimize de güveniyoruz. Birliğimiz, dirliğimizdir. TÜRSAB Bölünemez” diye konuştu.

“TÜRSAB 100 YILLIK CUMHURİYETİMİZİN 51 YILLIK MEDAR-I İFTİHARIDIR”

1972 yılında kurulan TÜRSAB'ın 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin 51 yıllık medar-ı iftiharı olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, “Turizm sektörü bugün Türkiye'nin geleceği için kurtarıcı sektör olarak görülüyorsa bu, seyahat acentaları, tur operatörleri ve onların Birliği TÜRSAB'ın büyük pay sahibi olduğu 51 yıllık çalışmanın ürünüdür" dedi.

BAĞLIKAYA, MADDE MADDE ANLATTI

Konuşmasında Bakanlık tarafından hazırlanan yeni yasa taslağında yer alan ve TÜRSAB’ı, seyahat acentalarını ve sektörü olumsuz etkileyecek maddeleri tek tek açıklayan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB’ın bölünmesi halinde seyahat acentalarının temsil gücünün zarar göreceğine ve sektörde çok başlılık oluşacağına dikkat çeken Bağlıkaya, taslağın kabul edilmesi durumunda, sermaye gücü büyük olanlar karşısında küçük ölçekli seyahat acentalarının kapanma tehdidiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. 

“TÜRSAB’I BÖLME İSTEKLERİNDEN VAZGEÇMEDİLER”

Bakanlığın geçtiğimiz Kasım ayından bu yana defalarca değiştirerek diğer Bakanlıkların görüşüne sunduğu yasa taslağında, TÜRSAB'ın kapatılmasından seyahat acentalarının mesleki ticari işletme olmaktan çıkartılmasına kadar birçok madde içerdiğine dikkat çeken Bağlıkaya, "Bu yasa taslağından, diğer bakanlıkların Anayasa'ya aykırılık itirazları sayesinde vazgeçtiler. Vazgeçemedikleri şey ise TÜRSAB'ı bölmek, büyük sermaye sahibi seyahat acentalarının önünü açmak, kendi yağında kavrulmaya çalışanları yok etme istekleri. Bu maddeler, elimizde bulunan dört taslakta da aynen yer alıyor" şeklinde konuştu.

 “HER KAFADAN SES ÇIKARSA BUNA KİMSE KULAK VERMEZ”

TÜRSAB'ın bölünmesi durumunda mesleki yapıların siyasileşeceğine, bu durumun ülkemiz için doğru bir yol olmadığına işaret eden Bağlıkaya, Birliğin bölünmesi durumunda turizm sektöründe seyahat acentalarının temsil gücünün kaybolacağını vurguladı. Yeni yasa taslağında her bin seyahat acentasının kendi birliğini kurabilecek olması maddesini eleştiren Bağlıkaya, "Böyle bölünmüş olan yapıyı, adı birlik olsa da kim ciddiye alır? Her kafadan bir ses çıkarsa bu sese kulak veren olur mu?" diye sordu.

“TÜRSAB’I BÖLMEK MESLEKİ DAYANIŞMAYI BİTİRİR”

Bağlıkaya, seyahat acentalarının faaliyet alanlarına göre bölünebilmesini içeren maddeyi de eleştirdi. "Seyahat acentalarını faaliyet alanlarına göre bölmek, ticaret odalarını ticari faaliyet türlerine göre ayrı odalara bölmek gibi bir şeydir" diyen Bağlıkaya, sözlerine şöyle devam etti: "TOBB'u bölmek, TESK'i ortadan kaldırmak ne ise TÜRSAB'ı bölmek de aynı anlama gelir, aynı sonucu verir. Bunlar nasıl düşünülmüyorsa, TÜRSAB'ın bölünmesi de düşünülemez. Unutmayalım ki TÜRSAB Birliktir. Yani Birliği oluşturan seçilmiş BTK'lar var. Sağlık, Hac-Umre, MICE gibi her branş için ayrı ihtisas başkanlıkları var. Yasaya bunları yerleştirip yasayla düzenlemek varken, Birliği parçalamak nasıl bir akıldır, anlamak mümkün değil. Seyahat acentalarını küçük birlikçiklere bölmek, mesleki dayanışmanın gücünü de ortadan kaldırmayı beraberinde getirir. Mesleki dayanışma ortadan kalkarsa yerine 'Birlikler' arası çekişmeler gelir. Bu da Türk turizmini olumsuz etkiler.”

YENİ YASADA SERMAYE GÜCÜ BÜYÜK OLANLAR ÖNE ÇIKARILIYOR

Yeni kurulacak Birliklerden birinin de Tur Operatörleri Birliği olduğunu ifade eden Firuz Bağlıkaya şunları kaydetti: “Bu yasa taslağı ile Sayın Bakanın ulaşmak istediği önemli sonuçlardan biri de tur operatörü adı altında sermaye gücü olan büyükleri diğerlerinden ayırmak. Taslakta cirosu yıllık 250 milyon lirayı aşan seyahat acentalarının Tur Operatörleri Birliği'ne üye olacağı yazıyor. Büyükleri diğerlerinden ayırıyor. Ancak ne hikmetse 'Büyüklere' hiçbir mükellefiyet; yani sigorta, teminat, nitelikli personel gibi sorumluluklar yüklenmiyor. Aynı aidatı, aynı teminatı veriyor ve aynı koşullarda çalışıyorlar ama sadece cirosu yüksek diye adına tur operatörü deniliyor. Tur operatörlerine kendi şube-bayi acenta ağını ücretsiz kurma hakkı veriliyor. Bu taslak bu şekilde geçerse bayilik yapan, tabela acentası olan seyahat acentaları yok olacak. Buna müsaade etmeyeceğiz."

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA SESİMİZİ DUYURANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”  

Sektörün duayenleri, TÜRSAB’ın eski başkanları ve üyeleriyle bir araya gelerek Birliğin bölünmesine karşı mücadele edeceklerini dile getiren Bağlıkaya, “Sesimizi duyurmak, hakkımızı savunmak için bir aradayız. Yanlıştan dönülene kadar doğruları haykırmaya devam edeceğiz” dedi. Bağlıkaya, sözlerini, “TÜRSAB olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimiz ulaşana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı.

Büyük Ankara buluşmasında, yeni yasa taslağının turizm sektöründe neden olacağı karmaşayı ve açacağı derin yaraları ele alan ve sektör temsilcilerinin yasaya karşı görüşlerini de içeren kısa film, seyahat acentaları ile paylaşıldı.