Bakan Ersoy: "Beyoğlu İstanbul'un özü ve özeti "

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Beyoğlu Kültür Yolu projesi kapsamında Beyoğlu Talimhane Sahne kuruldu. Beyoğlu Talimhane Sahne'de gerçekleştirilecek kültür ve sanat etkinlikleri bölgeyi çekim merkezi haline getirecek.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin önemli ayaklarından biri olan ve Bakanlığın yanı sıra Beyoğlu Belediyesi ile Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) paydaşlığıyla kurulan Beyoğlu Talimhane Sahne hayata geçirildi. Beyoğlu Talimhane Sahne’de gerçekleştirilecek kültür ve sanat etkinlikleri bölgeyi çekim merkezi haline getirecek. Ağustos ayı boyunca 7 etkinliğe ev sahipliği yapacak Talimhane Sahne'de ilk etkinlik 8 Ağustos'ta sahnelenecek ‘Bir Nefes Dede Korkut’ tiyatro oyunu olacak.

Beyoğlu Talimhane Sahne’nin sosyal mesafe şartları sağlanarak dün akşam gerçekleştirilen açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Beyoğlu Talimhane Sahne’nin açılışında İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu bir konser verdi ve davetlilere keyifli anlar yaşattı.
 
Beyoğlu İstanbul’un özü ve özeti
Etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu'nun İstanbul'un özü ve özeti olduğunu belirterek, "Talimhane Sahne ve 8 Ağustos'ta başlayıp Eylül sonuna kadar devam edecek Beyoğlu Kültür Festivali ile İstanbul sosyal hayatının kalbi, opera ve baleden halk müziği ve tiyatroya uzanan bir sanat coşkusuyla atacak. Beyoğlu'nda yaptığınız bir yürüyüşte dili, kültürü, inancı birbirinden farklı nice hayatların içinde yol alırsınız. Bu toprakların medeniyet mirası bizlerle yaşamaya devam etmektedir. Üzerimize düşen görev, mirası varise ulaştırmak için korumaktır. Bunun en estetik ve zarif yolu ise kültür ve sanat etkinlikleridir. Açılışını yapmakta olduğumuz 147 kişi kapasiteli Talimhane Sahne ile Beyoğlu Kültür Festivali de bu düşünceden hayat bulmuştur" dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da "Kültürün ve sanatın yaşaması, devam etmesi için yerel yöneticiler başta olmak üzere devletimize, milletimize, sanatçılarımıza hep birlikte destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizler bu dönemde sanatın ve kültürün kalbi olan Beyoğlu'nda hem sanata ve kültüre bir destek, hem de sanatçıya ve kültür insanlarına, sinema sektörüne her anlamda destek verebileceğimiz arayışlar içerisinde olduk” diye konuştu.

Talimhane bölgesinin yerli, yabancı binlerce misafire ev sahipliği yaptığını belirten Yıldız, "İstedik ki insanları ağırlayan bu bölge artık sanatı da kültürü de müziği de ağırlasın. Sanat ve kültür de burada en yüksek bir dozda kendine yer bulabilsin" dedi.

İstanbul’un parlayan yıldızı
TÜROB Başkanı Müberra Eresin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destekleri için teşekkür ederek, "Biz Talimhane'ye sonuna kadar inananlardanız. Bu bir başlangıç olacak. Çok uzun yıllardır bugüne şahitlik etmeyi bekliyorduk” dedi. Talimhane’nin İstanbul’un parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Eresin, İstanbul’a gelen turistlerin büyük bir bölümünün ilk tanıştıkları yerin ağırlıklı olarak Talimhane olduğunu söyledi. Eresin, “2-3 yıl öncesinde turizmde yaşanan sıkıntılı günlerde en çok etkilenen bölge Talimhane olmuştu. 2019 yılından itibaren en hızlı toparlanan ve yükselişe geçen bölge yine Talimhane oldu. Pandemiyle birlikte tüm turizm sektöründe olduğu gibi Talimhane otelleri de sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Bu günler de geride kalacak ve Talimhane 10 bini aşan yatak kapasitesiyle yine binlerce turistin konaklamasını ve ağırlanmasını sağlayacak. Talimhane İstanbul’un en önemli turizm bölgelerinden biri olma niteliğini sürdürecek” dedi.

Bakan Ersoy’dan Talimhane desteği
TÜROB olarak Talimhane’nin de Beyoğlu Kültür Yolu projesine dahil edilmesi yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir ricaları olduğunu vurgulayan Eresin, “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy da desteğini esirgemedi ve Talimhane’nin proje kapsamına alınmasını sağladı. Bu nedenle kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Talimhane’nin yeniden düzenlenmesi konusunda büyük bir çaba gösteren Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Haydar Ali Yıldız’a da teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Beyoğlu Kültür Yolu projesiyle İstanbul ile Türkiye'nin kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması hedefleniyor. Galata Kulesi’nde başlayan güzergâh Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Emek Sineması, Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Atlas Pasajı İstanbul Sinema Müzesi ve Taksim Camii Kültür Merkezi ile devam ederek Atatürk Kültür Merkezi ve Kültür Sokağı ile son buluyor.