Bant Daraltma Nedir ? Bant Daraltma Ne Anlama Gelir ? İnternete Erişim Sınırlaması Nasıl Getiriliyor ?
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz "bant daraltma" ifadesi, internetle bağlantı halinde olan cihazların belirli bir zaman diliminde alabileceği veri miktarını sınırlamayı ifade ediyor. Bant daraltma uygulaması, internet erişimini yavaşlatarak veya tamamen engelleyerek sosyal medya platformlarına ve web sitelerine erişimi kısıtlıyor.Peki, bant daraltma hangi durumlarda gündeme geliyor? Nasıl yapılıyor ? İşte detaylar…
Genellikle toplumsal olaylar, terör saldırıları veya kriz anlarında, yetkili kurumlar tarafından bant daraltma uygulamasına başvurulabiliyor. Amaç, bu olaylarla ilgili içeriklerin hızla yayılmasını önlemek, toplumda infial oluşmasının önüne geçmek olarak açıklanıyor.
Bant Daraltma Kararı Nasıl Alınıyor?
Bant daraltma kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınıyor. BTK, ilgili güvenlik birimleriyle koordinasyon halinde, belirli platformlarda paylaşılan içeriklerin toplumda korku, panik ve kargaşa yaratabileceğine kanaat getirirse bant daraltma tedbirlerine başvurabiliyor.
Hukukçular, BTK'nın bant daraltma yetkisinin hukuki dayanağı olmadığı görüşünde. OHAL döneminde çıkarılan bir KHK ile Cumhurbaşkanı'na bu konuda geniş yetkiler verildiği, ancak bunun demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez olduğu belirtiliyor. Bant daraltma kararlarının keyfi ve sansür amaçlı kullanılabileceği endişesi dile getiriliyor.Bununla birlikte hiç bir şeyin toplum güvenliğinden ve Milli Birliğimizden daha önemli olduğu da unutulmamalı.Bu açıdan değerlendirildiğinde Bant Daraltma son derece faydalı bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Bant Daraltmaya Alternatif Var Mı?
Bant daraltma uygulaması yerine, yalan haber ve dezenformasyonla mücadele için daha şeffaf ve hukuki yöntemler öneriliyor. Doğru bilginin yaygınlaştırılması, medya okuryazarlığının artırılması, ifade özgürlüğünü ihlal etmeden sahte içerikle mücadele edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Bant daraltma, internetin doğasına aykırı bir uygulama olarak değerlendiriliyor. İnternet, özgür bilgi akışının ve iletişimin sağlandığı küresel bir alan. Bu alanın sansürlenmesi, demokrasinin ve insan haklarının gerilemesi anlamına geliyor. Toplumsal gelişim ve ilerleme için vatandaşlarımıza büyük görevler düşüyor.Öncelikle yalan haberlere karşı oldukça duyarlı olmalı ve bu içerikleri dikkate almamalılar.
Unutulmaması gereken nokta; hiç bir şeyin toplumsal huzurumuzdan ve ülkemizin birliğinden daha önemli olmadığıdır.Bu aşamada Devletimizin aldığı bant daraltma kararları desteklenmeli yalan haber yayarak toplumsal kargaşa çıkarmak isteyenlere fırsat verilmemelidir.