DENEYİMLİ YÖNETİCİ TOLGA BARIŞ BADUR : " TURİZM MESLEK YASASI ÇIKARILARAK KALİFİYE PERSONEL VE YÖNETİCİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ "

Turizm sektöründeki başarılı çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren deneyimli Eğlence ve Aktivite Müdürü Tolga Barış BADUR Turizm sektöründe kalifiye yönetici sorunu olduğunu belirtti.İşte deneyimli yöneticinin açıklamaları.

"Turizmde rakamlar ve beklentiler arta dursun bu büyüme yanında kronikleşen bir sorunu kalifiye personel sorununu da getiriyor.Peki sadece kalifiye personel mi sorun ? Tabiki de değil.En önemli sorunlardan birisi de kalifiye yönetici sorunu.Bu hafta sizler için kalifiye yönetici sorununa değinmek istiyorum.

Kalifiye olmayan yöneticilerı anlamak için şunlara bakmak yeterlidir; Mesleklerinin gerektirdikleri bilgi, birikim ve tecrübeye sahip değildirler, Kendilerini geliştirmezler, Başarılı çalışanları ezmeye çalışır, onları görmezden gelirler. Ekiplerini yönlendiremezler, Sorun çözemezler, Farklı alanlarda yeni bilgiler öğrenmezler, Liderik yetkinlikleri yoktur. Bulundukları ortamda dedikodu boldur. Öndörüsüzlerdir ve gelecek planları yapmazlar. Alt kadrolarını eğitmez ve yetiştirmezler, Mobbing uygularlar.

Malesef sektörümüz kıfayetsiz muhteris dolu.Bunun en önemli nedeni sektörün hala bir meslek yasasına kavuşmamış olması.Hal böyle olunca turizm sektörü yetkinlik sahibi olmayan birçok kişinin kolaylıkla istihdam edilebildiği bir alan oluyor.Bunu en çok sektördeki düzensizlik destekliyor.Çalışanlara on iki ay istihdam sağlanamaması, düşük ücretler , uygulanan yanlış yönetim uygulamaları ve mobbing gerçek turizm emekçilerini sektörden uzaklaştırırken gidenlerin yerini deneyimsiz ve eğitimsizler alıyor.İşte bu durum kalifiye yönetici sorununu da destekliyor.

Malasef sektörden uzaklaşan profesyonellerin yerini daha düşük ücret ile kısa sürede terfi alan çalışanlar alıyor.Hatta birçok otelde beklentilerimizin aksine yabancı dil bilmeyen yöneticiler ile dahi karşılaşabiliyoruz.Kısacası milyarlarca dolarlık döviz getirisi olan bir sektörü malesef liyakatsızlığa kurban ediyoruz.Bu durumun yeni kılıfı ise "sorumlu" ünvanı.İş ilanlarına baktığınızda " sorumlu aranıyor" ilanlarını görüyoruz.Niçin ? Çünkü; Yüksek ücret vermemek için adına "müdür" diyemiyor. Yüksek ücret verilmemesi durumunda ise kalifiye yönetici sorunu ile karşılaşıyoruz.

Sektördeki aşırı sirkülasyon ve gerçek profesyonellerin kaçışı artık durdurulamaz bir hal aldı.Bu kaçışın yeri ise malesef doldurulamıyor.Sonuç olarak karşımıza memnuniyetsizlik çıkıyor.Bunu HolidayCheck ve TripAdvisor gibi otel değerlendirme sitelerinde görüyoruz.

Peki ne yapmalı ? 

Turizmde istihdam sorunu artık kronikleşmiş bir sorun ve bu sorun ancak acil eylem planı ile çözülmeli.Bu sorunun çözülmesi noktasında atılması gereken ilk adım turizm meslek yasası olmalı.Bu yasa turizm işletmelerini kalifiye personel ve yönetici temini konusunda harekete geçirecektir.Böylelikle turizmde çalışmak özendirilecek ve Türkiye hizmet kalitesi ile rakipleri karşısında öne geçecektir.Akabinde yapılacak ücret iyileştirmeleri ve iyileştirilen sosyal haklar ve imkanlar ile turizmde çalışmak cazip kılınmalıdır."