Elektronik Atık Ticareti
Elektronik atık konusu oldukça hassas bir konu. Özellikle gelişmiş dünya ülkelerinde herkes elektronik atıklar konusunda sorumluluk sahibi. Akıllı telefon, televizyon, buzdolabı vb. ürünler almayı durdurmadıkça bu konuda her zaman elektronik atık ticareti meselesinin bir parçası olabiliriz. Elbette elektronik eşya almayı bırakmak gibi bir durum söz konusu değil.
Tüketim insanın temel davranışlarında yer alan bir olgu. Önemli olan tüketim davranışlarının ve alşıkanlıklarının belirli ilkeler ve duyarlılıklar etrafında şekillenmesi. Bu duyarlılıklar neler olabilir yazımızın devamında sizlere aktarmaya çalışacağız.
Kontrolsüz Tüketim Sonucu Dünya’yı Bekleyenler
Kontrolsüz tüketim, ihtiyaç fazlası olmasına rağmen elde edilen her ürünün veya eşyanın Dünyamız açısından bir bedeli var. Öncelikle bunu kabul etmeliyiz. Bir akıllı telefon sahibiysek ve bu telefon esasında tüm ihtiyaçlarımızı görmesine rağmen yeni ve sıfır bir telefon ediniyorsak dünyayı bedel ödemeye zorluyan şartlara destekte bulunuyoruz demektir. Çünkü ekonomik israf dışında üretim, madencilik ve geri dönüşüm aşamaları arasında ortaya çıkan karbon ayakizleri dünyanın iklimini doğrudan etkilemektedir. Bu etki emin olabilirsiniz ki ciddi bir etkidir. Plastik üretimi ve tüketimi biyosferi ciddi tehdit ederken elektronik atık üretimi de iklimi ciddi manada etkilemektedir.
Günümüzde insanlık eğer plastik ve elektronik atık konusunda sergilediği davranış stilinden ödün vermezse, aynı davranışlara devam ederse yakın gelecekte bizleri çok büyük problemler bekliyor demektir. Altını çizmemiz gereken konu ise bazı hasarların önüne geçilmezse bir daha asla geriye döndürülemez sonuçlarla karşılaşacak olmamız.
2050 yılı iklim projeksiyonları küresel ısınma değerlerinin bu şekilde seyretmesi sonuc ortaya çıkacak iklimde memeli türünün (insan, yunus, köpek vb.) yaşamakta oldukça zorlanacağını ve başarılı yaşam olanağına sahip memelilerin yaşam kalitesinin oldukça düşeceğini belirtiyor.
Elektronik Atık Ticareti ve Sonuçları
Maalesef elektronik atık ve plastik atık gibi atık türlerinde uluslararası arenada yasal boşluklar bulunmaktadır. Bu yasal boşluklardan faydalanan pek çok ülke ve girişim elektronik atıkları ve eski elektronik eşyaları yasa dışı yollarla az gelişmiş ülkelere aktararak bu ülkelerde yönetmeliklere aykırı bir şekilde geri dönüşüm işlemlerine sokarak değerli materyalleri elde etmetedir. Bu düzensiz faaliyetler aşırı derecede zararlı malzemelerin doğaya doğrudan karışmasına sebep olarak doğada büyük zararlara yol açmaktadır.