ENFLASYON ARTIŞI SÜRÜYOR.PEKİ, OTELLERDE SON DURUM NE ?

Otellere ve turizm şirketlerine verdiği danışmanlık hizmetleri ile adından sıkça söz ettiren sektörün önemli turizm danışmanlık şirketi Hotel By MFD Consulting Ocak ayı enflasyon rakamlarının otellere etkisini analiz eden bir rapor yayınladı.Raporu değerlendiren Hotel By MFD Consulting kurucusu turizm danışmanı Mehmet Ferman Doğan enflasyon rakamları ve turizm sektőrűndeki beyin gőçű ile ilgili őnemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; 2022 yılı Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre %11,10, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %48,69 oranında yükseldi. Bu ayda otellerde maliyetler % 59,66 arttı. Otel Konaklamalarında Fiyatlar Önemli Oranda Arttı  
Hotel By MFD Consulting'in hazırladığı Otel Maliyetleri Raporu’na göre; 2022 yılı ocak ayında otellerde maliyetin büyük kısmını oluşturan yiyecek-içecek (F&B) ve enerji maliyetlerindeki yükseliş % 59’un üzerinde gerçekleşti.2022 ocak ayında, otellerde en yüksek maliyet artışları; yiyecek ve enerjide yaşanırken, en düşük artışlar ise teknik servis, temizlik ve içecekte oldu. Otel Maliyetleri Değişimi/ ANA GRUPLAR (yıllık artış) 
ENERJİ-YAKIT %90
TEKNİK SERVİS. %52
YİYECEK %52
PERSONEL %44
TEMİZLİK MLZ. %40
İÇECEK %38

Türkiye'ye 2021’de gelen turist sayısı
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; 2021 yılı 12 ayında (Ocak-Aralık) Ülkemize gelen ziyaretçilerin sayısı 2020  yılı ilk 12 ayına göre %88,08  değerinde bir artış ile 30 038 961 oldu.2021 yılı Ocak-Aralık döneminde Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre %94,06 artış gerçekleşti.Bu dönemde ülkemize gelen yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerin sayısı da, 2020 yılı 12 ayına göre %65 artışla 5 398 695 oldu. Türkiye’nin 2021 Yılı Turizm Geliri 24 Milyar 585 Milyon Dolar
Türkiye’nin turizm geliri 2021 yılında bir önceki yıla göre %102 artarak 24 milyar 585 milyon 340 bin Dolar oldu. Bu yılki gelirin 19 milyar 680 milyon 920 bin Dolar'ını kişisel harcamalar, 4 milyar 900 milyon 417 bin Dolar'ını ise paket tur harcamaları oluşturdu.Türkiye’nin yabancı turistlerden elde ettiği turizm geliri ise bu dönemde 9 milyar Dolar’dan 19 milyar Dolar’a yükseldi. Türkiye’nin yurt dışında ikamet eden gurbetçi turistlerden elde ettiği turizm geliri ise bu dönemde 2,9 milyar Dolar’dan 5,7 milyar Dolar’a yükseldi. Türkiye’nin Kişi Başı Turizm Geliri 840 Dolar  
Türkiye’nin kişi başı turizm geliri de bu dönemde 780 Dolar’dan 840 Dolar’a yükseldi. Yabancı turistlerden elde edilen kişi başı turizm geliri 720 Dolar’dan 790 Dolar’a çıktı. Diğer yandan yurt dışında ikamet eden Türk turistlerden elde edilen kişi başı turizm geliri 930 Dolar’dan 1035 Dolar’a çıktı. Turistlerin Ortalama Gecelik Harcaması 70 Dolar
Geceleme yapan toplam ziyaretçinin ortalama gecelik harcaması 70 Dolar olurken yabancılarda bu rakam 75 Dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarda ise 53 Dolar oldu.Bu dönemde, ziyaretçilerin, kişisel harcamaları 9,9 milyar Dolar’dan 19,6 milyar Dolar’a yükseldi. Paket tur harcamaları da 2 milyar Dolar’dan 4,8 milyar Dolar’a çıktı.Turizm giderleri ise 1 milyar 850 milyon 920 bin Dolar oldu. Bunun 1 milyar 819 milyon 810 bin Dolar’ını kişisel harcamalar, 32 milyon 110 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Turizm sektöründeki son durumu değerlendiren Hotel By MFD Consulting kurucusu turizm danışmanı Mehmet Ferman Doğan'ın açıklamalarını paylaşıyoruz.
 
"Son yıllarda yaşanan olumsuzluklar en çok Turizm çalışanlarını etkiledi.Bu dönemde 400 bin çalışan işini kaybetti ve başka sektörlere yöneldi.Sektörde kriz dönemlerinde ilk iş olarak kadroda küçülmeye gitmeyi marifet bilen kıfayetsiz yatırımcı veya yöneticiler sayesinde çok sayıda meslektaşımız işten çıkarıldı.


 
Bu sebeple kalifiye elemanlar sektöre küsüp, başka ülkelere yada sektöre yönelirken,yeni insan kaynağı ise Turizm sektörünü güvenilir bulmuyor.Hizmet sektörü Türki Cumhuriyetler,Afgan ve Suriye uyruklulara bırakılmak üzere.Bir tarafta alternatif pazar arayışları diğer tarafta kalifiye personel sıkıntıları devam ediyor.Son yıllarda  onlarca badire atlatmış Türk turizminde, şimdi de yurtdışına beyin göçü başladı.Bugün geldiğimiz noktada kalifiye personel yurt  dışına göç etmek zorunda kalıyor. "Turizmde Beyin Göçü Sürüyor"  
Bunun sebebini iyi analiz etmemiz gerekiyor.İnsanlar neden ailelerini bırakıp Ortadoğı,Avrupa hatta Afrika ülkelerine gidiyorlar?Bu durumu tetikleyen asıl etken nedir ?
 
Turizm çalışanlarına göre bunun sebebi yatırımcıların veya CEO seviyesindeki yöneticilerin maliyet kontrolü konusunda kantarın topuzunu kaçırmış olmaları.Bilinçsiz yatırımcı ve kontrolsüz büyümenin olumsuz olarak etkilediği en önemli noktalardan biri beyin göçü.Elbette, ticaret kar amaçlı yapılır.Fakat, turizmin sıradan bir ticaret olmadığı ve emek yoğun bir sektör olduğu unutulmamalıdır.Turizmde misafirperverlik, ülke çıkarları, fedakârlık ve özveri vardır.Çünkü; Turizm bir yaşam tarzıdır ve çağdaş bir ihtiyaçtır.Dolayısıyla turizm de, çalışanlar, yatırımcılar ve yöneticiler  çağdaş düşünen, çağdaş davranan bireyler olmalıdırlar.Bu doğrultuda yöntemler, projeler,işin felsefesi ve çalışanlara ödenen ücretler de dünya standartlarında olmak zorundadır. Eğer maliyet anlayışınızı ucuz iş gücü ve kalitesiz ürün temeli üzerine kurarsanız bu işin sonunda kaybeden siz olursunuz. "Dev Otel Yatırımlarında Ucuz İş Gücü İstihdamı Sektöre Zarar Veriyor"
Milyonluk otel yatırımlarında  bir otelin yöneticisine 10 Bin TL maaş vererek yatırımınızın iyi yönetilmesini hedefliyorsanız büyük bir hayal kırıklığı yaşarsınız .200 odalı bir oteli, asgari ücretli 50 personelle idare etmeye kalkarsanız kaybederseniz .Deneyimsiz kişilere mevki verip düşük maaşla işe alım yaparsanız  yada alanında deneyimli birini işe alıp, sonra ne yapmalarını gerektiğini emrederseniz yine kaybedersiniz.Kısacası İnsan Kaynakları planlamasında kalite ve liyakat odaklı bir süreç yürütmelisiniz.Çünkü; her geçen gün yeni otellerin açıldığı niteliksiz otel çöplüğüne dönen Türkiye’de, deneyimli bir turizmci bulmak artık çokta kolay değil.
 
Ortadoğu’ya, CIS ülkelerine ve hatta Afrika’ya düşük veya orta düzey yönetici pozisyonlarında giden turizmciler , Türkiye’deki birçok 5 yıldızlı  otel müdüründen daha fazla maaş alıyor ve daha rahat şartlarda çalıyor.Bu pozisyonlar için ortalama bir pakette  4000 USD maaş + konaklama+ sağlık sigortası ve yılda iki defada bedava uçak bileti yer alıyor.Bu turizmciler hem yurt dışı deneyimi kazanıyor hem de mesleklerinde daha kısa sürede yükseliyorlar.
 
Türkiye’de aynı işi yapan Türk yönetici için bu rakamlar hayal olsa da yabancı işçi çalıştıran Türk firmalar bu rakamları veya daha fazlasını adı sırf Hans, George diye yabancılara veriyor.Aynı işi daha iyi yapacak binlerce Türk varken  kesenin ağzını yabancıya açıp kendi insanı ezen  ve öne çıkarmayan firmalarda beyin göçüne sebep olan başka bir faktör.  "Personel Maaşları ve Özlük Hakları İyileştirilmeli "  
Doluluk oranı,misafir memnuniyeti ve hizmet kalitesi olarak Türkiye’yi, İspanya ve Yunanistan ile kıyaslamaya kalkanlar artık personel maaşları konusunda da Türkiye’yi bu ülkeler ile kıyaslamalı ve bu ülkeleri örnek almalı. Sözün özü şudur; “3 kuruşa 5 köfte dönemi artık bitti”.
 
Euro ile oda veya tatil satıp TL ile minimum maaş ödeyen mantalitenin artık değişmesi lazım.Verdiği hizmetin karşılığını alamadığı için  ne kadar kalifiye beyin varsa hepsi ya göç ediyor ya da sektör değiştiriyor.Çalışanların ücretleri ve çalışma koşulları iyileştirilmez ve işçi hakları  teminat altına alınmazsa hep beraber kaybederiz.Kaybedilen prestijimizi yeniden kazanmak için harcayacağımız milyonlar bile yetersiz kalabilir. Bu nedenle oteller, çalışanların ihtiyaçlarını iyi analiz ederek onları desteklemeli.”