HER İSTEYEN KAFASINA GÖRE OTEL YAPAMAYACAK ! YUNANİSTAN TURİZM BÖLGELERİNİ 5'E AYIRIYOR...

Yunanistan'da daha önce parlamentoya sunulmak üzere açıklanan mekansal planlama yasa tasarısı , ülkeyi doygunluk seviyelerine göre beş bölgeye ayırıyor ve gelişme sınırlarını belirliyor.

Özel Mekansal Planlama Çerçevesi , aşırı doygunluk nedeniyle 17 alanı "kırmızıya doymuş" bölgeye yerleştiriyor ve "kontrollü" bölgedeki alanlar için şehir sınırları içinde yeni inşaat faaliyetlerini yasaklıyor. Yeni düzenlemeler aynı zamanda “gelişmiş” bölgede 84 alanı da içeriyor.Bu da inşaat kısıtlamalarının da geçerli olduğu anlamına geliyor.

Gösterge olarak, "doygun kontrollü" bölgede (kırmızı) listelenen alanlar arasında Pieria plajı, Skiathos, Korfu, Zakynthos, Ermoupoli (Syros), Santorini, Doğu Kos, Mikonos, Rodos (Afantou, Ialyssos, Kallithea), Güney Tinos, Malia ve şehir planı içerisinde turizm altyapı inşaatlarının yasak olduğu Hersonissos (Heraklion) ve Nea Kydonia (Hanya) bulunmaktadır. Gerekli minimum alan 3,9 dönüm olarak belirlenen plan dışında yeni otellerin (4 ve 5 yıldızlı) inşasına izin verilmektedir. Alanın Natura olarak belirlenmiş olması durumunda yeni inşaatlara yalnızca belirli şart ve koşullar altında izin verilmektedir.

Aynı kurallar “gelişmiş” bölgedeki (mavi) alanlar için de geçerlidir ; tek fark, yeni otel inşaatları için belirlenen minimum alanın 2,9 dönüm olmasıdır.

“Gelişmekte olan” bölgede (açık mavi) listelenen alanlarda 3, 4 veya 5 yıldızlı otel ünitelerinin inşasına izin verilmektedir .

“Ilımlı kalkınma destekli” bölgede (yeşil) listelenen alanlardaki inşaat, daha uygun inşaat koşulları için teşviklerin sağlanmasını içerir ve özel turizm biçimlerinin geliştirilmesini ve terk edilmiş yerleşim yerlerinin kullanılmasını amaçlamaktadır.

Son olarak “ seçici özel destek” bölgesi (gri) içinde yer alan alanlardaki yatırımlar da belirli koşullar altında yeni turizm ünitelerinin yapımına yönelik teşviklerden yararlanabilecek.

Yunanistan Turizm Bakanı  Olga Kefalogianni, yeni mekansal planlama çerçevesinin 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağını söyledi . Kendisi, amacın daha sürdürülebilir bir turizm ürünü için gerekli koşulları yaratmak olduğunu söyledi.

Bakan Olga Kefalogianni yaptığı açıklamada: "Yunan turizminin geleceği için güçlü temeller atmak ve sürdürülebilirliğe odaklanan yeni bir kalkınma turunun koşullarını bugün yaratmak için titizlikle ve ayrıntılı bir planla çalışıyoruz   " dedi.