Hotel by Mfd Consulting turizm istatistiklerini açıkladı
Hotel by Mfd Consulting'in açıkladığı verilere göre, bu yılın ekim ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2020 yılına göre iki kat arttı.Ancak, pandemi öncesi dönem olan 2019'un çok gerisinde kaldı. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2019'un aynı dönemine göre yüzde %21 azaldı.
Buna göre, 2021 Ocak Ekim döneminde Türkiye’yi ziyaret eden toplam ziyaretçi sayısı 25 milyon. Türkiye’ye Ekim ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,25 artışla 3,5 milyon kişi oldu.
Ekim ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2020’yi ikiye katlasa da pandemi öncesi dönem olan 2019’un gerisinde kaldı.Ekim ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2019’un aynı dönemine göre yüzde 21 azaldı.
Hotel by Mfd Consulting'in açıkladığı verilere göre, Ocak-Ekim döneminde ise gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2020’ye oranla yüzde 87,98 artışla 21 milyon kişi oldu. Yabancı ziyaretçi sayısı, pandemi öncesi dönem olan 2019’a göre ise yüzde 48 daha düşük gerçekleşti.
HAVACILIK SEKTÖRÜ ESKİ GÜNLERİNDEN UZAK
Pandeminin en çok etkilediği sektörlerin başında ise havacılık geliyordu. Buna göre, Ocak-Ekim ayları arasında Türkiye’ye havayolu aracılığı ile gelen ziyaretçi sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 artarak 21 milyon 543 bin oldu. Ancak bu sayı pandemi öncesi yıl olan 2019’a göre yüzde 47 azalış gösterdi.Gelen ziyaretçilere milliyetlerine göre bakıldığında ise 2021 Ekim ayında Türkiye’yi en çok Ruslar tercih etti. Gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 26’sı Rus olurken Rusları yüzde 13’le Almanlar takip etti.
Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen otel markalarına turizm yatırım ve işletme danışmanlığı hizmetleri sunan Hotel By MFD Consulting’in kurucusu Mehmet Ferman Doğan Türkiye’nin turizm istatistiklerini şu şekilde değerlendirdi:
“Rakamlar işlerin normalleşmekte olduğunu gösteriyor.Nitekim ana pazarlarımızdaki tur operatörleri de bu yönde açıklamalarda bulunuyorlar.Bu yeni normal akımı turizm yatırımlarında ve artan rezervasyon oranlarında da kendini gösteriyor.Netice itibari ile öngörülerimiz 2022’de 2019 rakamlarını yakalayacağımız yönünde.Bununla birlikte Akdeniz çanağındaki rakiplerimiz Yunanistan, Mısır ve İspanya ile ciddi anlamda pazar rekabeti yaşayacağız.Çünkü, Türkiye’nin gerek yüksek hizmet kalitesi gerekse uygun fiyatları ile yüksek talep görmesi ve yoğun erken rezervasyon alması okların üzerimize çevrilmesine neden oluyor.Bu nedenle rehavete kapılmamalı ve tanıtım çalışmalarını sürdürmeliyiz.Şehir otellerimiz ise son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmelerin sonuçlarını görmeye başladılar ve doluluklar ekonomik hareketlilik ile birlikte artmaya başladı.Yine Kruvaziyer şirketlerinin rotalarını Türkiye’ye çevirmeleri bir diğer sevindirici gelişme. Rekabetçi döviz kuru turizmi desteklerken enflasyonist baskı otel maliyetleri için risk oluşturuyor.Özellikle hedef pazarlarımıza yönelik olarak tanıtım pazarlama çalışmalarımızı arttırmalı, gerginlik oluşturacak söylemlerden uzak durmalıyız.Ekim rakamlarında da görüldüğü üzere turizmde yükseliş trendi yeniden başladı.Bunu sürdürmeliyiz.”