İÇ PAZAR TEK YETKİLİ ANLAŞMALAR DÖVİZ KAYBINA SEBEP OLUYOR!
Otelz kurucusu ve CEO'su Bertan ANER tek yetkili anlașmaların ciro ve döviz kaybına neden olduğunu belirtti.İște Bertan Aner'in açıklamaları...
"Malumunuz yıllardır süre gelen bir tartışmadır “Tek Yetkili” anlaşmalar yasal mı? değil mi ? haksız rekabete yol açıyor mu? otellerin ihtiyacı var mı? yok mu? Tüm bunların dışında konuya farklı bir göz ile bakmak gerekirse, iç pazarda yapılan tek yetkili anlaşmalar ülkemizden dövizin dışarı kaçmasına sebep oluyor.
Kısa bir örnek ile anlatayım; düşünün 300 odalı bir oteliniz var. Bunun sadece 25 odasını iç pazarda "tek yetkili ben satacağım" diye alan bir seyahat acentası sanki otelinizin tapusunu almış gibi size emirler yağdırmaya başlıyor.
"Ona sattıramazsın, buna sattıramazsın , șöyle yaparım, böyle yaparım."
Otelci dostlarımızda sözleşme gereği iç pazarda yerli ve milli, vergisini Türkiye’de ödeyen seyahat acentalarına haklı olarak fiyat veremiyor.
Buraya kadar her şey normal gibi görünüyor. Ancak, Türkiye’deki otellerin %40’ında hala Türkler konaklıyor. Bu konaklamanın %70’i de online seyahat siteleri üzerinden rezerve ediliyor.Tek yetkili diye başka bir Türk acentaya fiyat vermeyen bu otelin fiyatlarına ki zaman zaman daha ucuz fiyatlarına, hotels.com, booking.com, agoda, trip.com gibi yabancı menseli sitelerden rezervasyon yapmak mümkün oluyor. Hal böyle olunca otelci dostumuz bu rezervasyon komisyonunu yurtdışına göndermek zorunda kalıyor.
Böylece en az rezervasyon tutarının %15’i kadar döviz yurtdışına kaçıyor.
Üstelik kendiside bu faturanın %18 KDV' sinden de sorumlu oluyor.
Yani Türk vatandaşı Ahmet, Türkiye’deki Ay Yıldızlı Otele , Amerika üzerinden rezervasyon yapmak zorunda bırakılıyor ve konaklama bedelinin %15’i konu ile hiç bir ilgisi olmayan Amerikan şirketine ödeniyor.
Neden?
Teknolojik dönüşümünü henüz tamamlayamamış, yılların verdiği alışkanlıkları kullanan, hukuki boşlukları bilen, paranın gücü ile otelci dostlarımızı ikna eden bir kaç seyahat acentası yüzünden!
Benim tahminim sırf bu sebepten dolayı yılda en az 1.7 milyar dolar döviz yurtdışına kaçıyor.
Sadece döviz kaybı değil otelcilerin ciro kaybına da sebep oluyor.İşler iyi gidince "fiyatları arttıralım" cümlesinin bugüne kadar daha hiç telafuz dahi edilmediği hepinizin malumunuz.
Ancak işler kötü gidince "garanti verdik ama force major durumlar var.Fiyatı düşürelim, kampanya yapalım." gibi taleplerin ardı arkasının kesilmediğide tartışılmaz bir gerçek
Günümüzde artık bu tip anlaşmalar sürdürülebilirliğini kaybedecek.
Teknolojinin gelişimi ile globalleşen dünyada pazar ayrımları artık pek bir şey ifade etmeyecek.
Web3.0 ,Nft, Token, Launchpad gibi yeni nesil oluşumlar sayesinde otelcilerin sezon öncesi finansmana ulaşmaları cok daha kolay ve maliyeti daha ucuz hale geleceği için aynı Polorid Fotoğraf Makinası örneğinde olduğu gibi iç pazar tek yetkili anlaşma diye bir anlaşma şekli zaman içinde kendiliğinden yok olup gidecek.
Hepimizin yeni düzene hazırlanması gerek, Biz hazırız, ya diğerleri?
Bertan ANER
Founder & CEO Otelz"