İşe alım ve değerlendirme yapanlar nasıl olmalı ?

Eğitim dünyasının marka eğitimcileri arasında gösterilen, geliştirdiği eğitim projeleri ile önemli başarılara imza atan Bașarılı Eğitimci ve Yőnetici Koçu Sema Aksu turizm işletmelerindeki insan kaynakları uygulamaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Sema Aksu yaptığı açıklamada; işe alınan kişinin niteliklerinin işe alımı ve değerlendirmeye yapan kişinin yetkinlikleri ile sınırlı kaldığını ve bunun bir paradoks yarattığını belirtti.

İşte Sema Aksu’nun çok özel açıklamaları:

“İşe alımda değerlendirme bir uzmanlık işi. Herhangi bir işte herhangi bir konuda kişinin seçtiği kişi uzmanlığı kadardır. İşte günümüzdeki bunca insanın işe alımındaki temel sorun bu. İşe alım görüşmesini yapan insan seçtiği kişinin pozisyonu ile ilgili ne kadar bilgi sahibi ki seçimi doğru yapabilsin.

Hadi işi ile ilgili yetkinlikleri o konunun uzmanlarına ölçtürdük diyelim. İnsan kaynakları sadece kişinin kuruma uygun olup olmadığını ölçmekte, bunu da muhtemelen verilen bilgi ve talimatlara göre yapmakta.

Gelelim yönetici seçimine; en tecrübeli yöneticiler bile birilerini seçerken evrensel nitelikler, işin gerektirdiği yetkinlikler ve profesyonel yönetim ihtiyaçlarından ziyade kendi doğrularına göre seçim yapmaktalar. “Ben yaptım oldu” anlayışı işte başarıya giden yolda ne kadar verimli olabilir !

Dünya değişirken, insan değişirken , bugünkü  sen bile dünkü sen değilken her durum ve zamanda girdi aynı ise çıktı aynı olur diyebilir miyiz?

Doğru  yada yanlış bir şekilde işe alım sürecini tamamladık. Performans değerlendirme süreçlerine gelelim
Yapılan işin süreçleri, operasyonel zorlukları, iş görenin bu süreçleri nasıl geçirdiği hakkında zerre kadar bilgisi olmayan empati yoksunu insanların performans değerlendirmesi yapmasını beklemek ne kadar doğru?

Başarılı bir performans değerlendirme, her işi hafife almakla ve “O yaptı.Ben de yaparım demekle” olmuyor. Bu anlayışın olumsuz sonuçlarını maalesef değerlendirdiğiniz insanlar yaşıyor.

Alaylı olmak yada okullu olmak veya o işi yıllardır yapmak bile yeterli değil. Çünkü, insan aynı hatayı sürekli yaparak yeni bir şeyler öğrenemiyor. Bunun için değişimi ve yeniliği takip etmek, sürekli kendini geliştirmek gerekiyor.

Hele işiniz başka insanların kaderini etkiliyorsa şık bir takım elbise yada topuklu ayakkabılar işinizi iyi yapmanız için yeterli değil.

Yatırımınızı işinizi doğru yapmayı sağlayacak araçlara yapmanız gerekiyor. Belki her değerlendirici sizin gerçek yetkinliğinizi anlayamayacaktır.Ama en azından vicdanen işinizi iyi yapmanın ve işinizin gerektirdiği nitelikleri sahip olmanın rahatlığını yaşayacaksınız.

Bu yüzden gelişime, yeniliğe ve sürekli öğrenmeye yatırım yapmalısınız. “