İSRAİL'İN GAZZE OPERASYONLARINDAN EN ÇOK ETKİLENEN DESTİNASYONLAR AÇIKLANDI !

Seyahat istihbaratı sağlayıcısı Mabrian tarafından yayınlanan Güvenlik Algısı Endeksi'nde açıklanan verilere göre ; İsrai'in Gazze operasyonları 2000 km uzaklıktaki tatil destinasyonlarını dahi etkiliyor.

Mabrian Güvenlik Algı Endeksi, sosyal medya takibine dayalı olarak ziyaretçilerin ve potansiyel gezginlerin bir turistik destinasyona ilişkin ifade ettiği güven düzeyini ölçen tescilli bir endeks.Bu metodoloji, gezginlerin duygularını Sosyal Medya etkileşimlerine dayalı olarak yorumlamak için Yapay Zekayı kullanıyor.

Mabrian'ın CMO'su Carlos Cendra, bulgular hakkında yorum yaparak çatışmaların seyahat sektörü üzerindeki doğrudan etkisini vurguladı. Cendra yaptığı açıklamada: "Seyahat, ulusal düzeyde, çatışmanın en ağır darbesini hisseden ilk sektörlerden biri. Mabrian Güvenlik Algı Endeksi, müşterilerimiz için hesapladığımız en önemli göstergelerden biri.Bir ülkeyi ziyaret etmek ya da etmemek güvenli olarak görülmüyorsa, harika havanın ya da paranın karşılığının ne faydası var? " ifadelerini kullandı.

Cendra'nın değerlendirmeleri şu şekilde: "İsrail ile Hamas arasındaki çatışma durumunda, çatışma bölgesini çevreleyen destinasyonlarda güvenlik algısında dramatik bir düşüş görüyoruz. Ürdün ve Mısır, İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırılarından önceki haftayla karşılaştırıldığında, son dört haftada bu skorda sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 28 civarında kayıp yaşadı. Ancak bunun etkileri, güvenlik güven endeksinde yaklaşık %6 oranında kayıp yaşayan Suudi Arabistan'da da açıkça görülüyor ve hatta çatışma bölgesinden sırasıyla 2.000 km ve 1.800 km uzakta olan BAE ve Katar'da bile güvenlik algısının azaldığını görebiliyoruz. Katar'da %18'lik oldukça önemli bir düşüş var.

Avrupa ana karasına çok daha uzak ve çok daha yakın olan Tunus da puanının etkilendiğini görüyor. Türkiye bir Arap ülkesi olmasa da, Mısır da öyle değil, yine de burada etki gören ülkelerin ortak teması, gezginlerin mümkün olan en geniş anlamda 'Arap' olarak kabul ettiği ülkelerdir. Örneğin Yunanistan, çatışma bölgesine etkilenen ülkelerin çoğundan çok daha yakın ancak buradaki güvenlik algısı gözle görülür bir şekilde değişmedi.

Bu gibi durumlarda, farklı pazarların duruma karşı hassasiyetini anlamak hayati önem taşıyor, çünkü burada verdiğimiz puanlar dünya çapındaki tüm büyük kaynak pazarların ortalamasıdır ve kaynak pazara tek tek baktığımızda Pazar bazında oldukça fazla çeşitlilik görüyoruz; bu nedenle bir DMO, en azından geçici olarak belirli kaynak pazarlara yönelmek veya bu pazarlardan uzaklaşmak isteyebilir. Aynı şekilde destinasyonların da güveni mümkün olan en kısa sürede geri kazanmak için etkili bir iletişim stratejisi oluşturması gerekiyor."