İZMİR MİLLETVEKİLİ ÖSEN: "İHRACATÇILARA TANINAN VERGİ İNDİRİMİNDEN TURİZM SEKTÖRÜNÜN DE FAYDALANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİMİZİ MECLİS'E SUNDUK"

İzmir Milletvekili Ösen, Kurumlar Vergisi oranının yüzde 25'ten yüzde 20'ye indirilmesini öngören kanun teklifiyle turizmcilerin taleplerini Meclis gündemine taşıdı.

İzmir Milletvekili ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seda Kaya Ösen, TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile turizmcilerin sesi oldu. Turizmcilerin hizmet ihracatçısı olduğunu vurgulayan Ösen’in kanun teklifi kabul edilirse kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 20’ye düşürülerek 5 puanlık vergi indirimi uygulanacak. Turizm sektörünün Türkiye’nin döviz sağlayıcısı olduğunu belirten Ösen, mal ihracatı yapan firmaların yararlandığı şekilde turizmcilerin de Kurumlar Vergisi oranında 5 puanlık indirimden yaralanması gerektiğinin altını çizdi:
 
“Turizm yapısı itibariyle hizmet ihracatçısı olarak konumlanmaktadır. Sattığı hizmet karşısında yılda 60 milyar dolar gelir getiren bir sektörün yanında olmak kamu idaresi ve maliyesi açısından bir hayli önemlidir. Bunların yanı sıra turizm sektörü başta konaklama vergisi ve TGA turizm payı ile hali hazırda merkezi idare bütçesine ciddi katkılar sunmaktadır. Ancak bu tespitlerin aksine turizm sektörü kazandırmış olduğu gelirlere karşılık olarak gerekli yardımları kamu tarafından alamamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2025 yılı bütçesi 1.5 milyar dolardır. Bu bütçe içerisinden turizme ayrılan pay bu rakamın çok daha altındadır. Mevcut ekonomik şartlarda finansman desteği noktasında da gerekli destekleri bulamayan, Türkiye’nin döviz sağlayıcısı Turizm sektörü, kurumlar vergisinde yapılacak değişiklikle, mal ihracatı yapan firmaların yararlandığı şekilde vergi oranının yüzde 25’ten yüzde 20’ye indirilmesini talep etmektedir..”
 
“Turizm sektörünün Türk ekonomisine katkısı yadsınamaz.”
 
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32. Maddesinde değişiklik öngören kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
 
“Sektörün bu haklı talebine kayıtsız kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 13. maddesinde belirtilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belgelendirilmiş turizm işletmelerinden, her yıl Cumhurbaşkanınca belirlenen döviz miktarını sağlayanlar, ihracatçı sayılırlar, maddesinde turizmcilerin ihracatçı olmasına vurgu yapılırken, bu durum kurumlar vergisi kanununda yer bulamamaktadır. Turizm sektörü bir yılda tarım sektörünün yaptığı ihracat sonucunda elde ettiği gelirin iki katını tek başına elde etmektedir. Hal böyleyken turizm sektörünün Türk ekonomisine katkısı yadsınamaz. Enflasyonla mücadele programı kapmasında yeni yatırımların yapılabilmesini adına para politikasında yaşanan sıkılığı turizmcinin aşması ve uluslararası rakiplerimize karşı rekabet gücümüzün artması için kamunun gelirlerinin bir kısmından feragat ederek, vergi oranlarında turizm işletmelerine destek olması gerekmektedir..”