KAMALA HARRIS KİMDİR ? KAMALA HARRIS SEÇİLİRSE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER NASIL GELİŞİR ? İŞTE DETAYLAR...

Kamala Harris Kimdir ? Kamala Harris Türkiye hakkında ne düşünüyor ? Siz değerli okurlarımız için Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı Kamala Harris hakkında bilgiler paylaşıyoruz.

Jamaika asıllı bir babanın iki kızından biri olan Kamala Harris, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland kentinde dünyaya geldi ve burada büyüdü. Kamala Harris  halen  Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.Amerika tarihinde Başkan Yardımcılığı yapmış ilk Afroamerikalı ve ilk kadındır.Daha önce Birleşik Devletler Senatörü olarak görev yapmıştır.

Amerika ve Dünya onu kariyeri süresince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile tanıyor.Uyuşturucu suçuna bulaşmış kişilerin sosyal hayata kazandırılması, polis cinayetlerinin önlenmesi, ırkçılıkla mücadele ve ceza usul adaletini sağlama alanlarında önemli çalışmalara imza attı.

Kamala Harris'in Türkiye ile ilişkileri nasıl olur ?

Türkiye ile  ABD arasında önemli konularda görüş ayrılıkları bulunuyor.Bunların başında Suriye’deki PKK uzantılarına verilen destek geliyor.F35 ve F16'lar konusuda diğer önemli askeri meseleler.

Trump'ın başkanlığı döneminde Türkiye ile ilşkilerin ne yönde evrileceği artık aşikar.Fakat, Kamala Harris tam bir bilinmez denklem olmakla birlikte Biden ile birlikte yürüttüğü süreç bizlere ipuçları veriyor.Kamala Harris'in seçilmesi durumunda küresel güç dengesi çerçevesinde bir süreç bizi bekliyor diyebiliriz.Nitekim; Türkiye'nin Suriye'de yaptığı Askeri operasyonlar Rusya, ABD ve İran'ı Suriye'de tam bir çıkmaza soktu.Terör koridorunu bıçak gibi kesen Türkiye, bu ülkelerin emellerine ciddi anlamda zarar verdi.Bu stratejik hamleler karşısında Türkiye'yi karşılarına alamayan güçler bekleyerek meseleyi soğutmaya başladı.Şimdilik Suriye meselesi unutulmuş gibi görünüyor.Suriye'deki vesayet savaşından istedikleri sonucu alamayan güçler İsrail, Ukrayna, Libya ve Yemen gibi coğrafyalarda yeni bir güç mücadelesine giriştiler.

Bununla birlikte Özellikle ortadoğu'nun ve NATO'nun en büyük askeri gücü olduğumuz düşünüldüğünde asıl oyun kurucu Türkiye.Buradan yola çıkarak Kamala Harris'in Türkiye ile ilşkileri bir denge siyaseti üzerinden yürütmeye devam etmesi ve Suriye meselesini soğutması beklenebilir.Tabi burada esas olan bizim nerede duracağımız.Türkiye dik duruşu ve itibarı ile bugüne kadar masada ve sahada istediklerini aldı.Asıl soru şu;  ABD, NATO'nun en öneml unsuru ve müttefiki Türkiye'yi bir avuç teröriste değişecek mi ? Müttefik ABD'nin Türkiye'nin gücünün ve jeopolitik öneminin farkındalığı ile hareket edeceğini varsayabiliriz.