Konaklama Vergisi arttırılacak mı ? İşte beklentiler...

Bütçenin konaklama vergisi kaleminde 2,3 milyar lira ile başlanmış, ek bütçe ile buna iki katı kadar yani 5,7 milyar lira daha eklenerek toplam hedef 8 milyar liraya çıkarılmıştı. Haziran sonu itibarıyla tahsil edilen konaklama vergisi tutarı 991 milyon lirada kaldı.

Başka bir ifade ile bu kalemde 8 milyar liralık tahsilat hedeflenirken, bunun şu ana kadar sadece 1 milyar liralık kısmı tahsil edilebildi. Uzmanlar bu kalemde de yılın ikinci yarısında artış olabileceğini bildiriyorlar.

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Deprem felaketinin ekonomik tahribatının önlenmesi amacıyla vergi oranlarında artışlar sürürken, ek bütçede öngörülen gelir ile şu ana kadar yapılan zamlardan beklenen gelirlerin arasındaki fark henüz kapanmış görünmüyor. 

Bu durumun bazı kalemlerde yeniden vergi artışı, yanı sıra şu ana kadar oranı artırılmamış vergilerde de yeni artışlara veya bazı ürünlerde doğrudan zamma yol açabileceği kaydediliyor.

Ayrıca dayanıklı tüketim mallarından alınması öngörülen 58,1 milyar liralık ÖTV’nin şu ana kadar 24,3 milyar liralık kısmı tahsil edildi. Hedefin tutması için yılın geri kalan kısmında bunun yüzde yaklaşık yüzde 40 fazlasının daha tahsil edilmesi gerekiyor.