MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR ? MİLLİ YAS NEDİR ? İŞTE ULUSAL YASIN TANIMI...

İsrail'in Gazze'de hastane bombalaması sonucu Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3 gün ulusal yas ilan edildi. Karar sonrası ulusal yasın ne olduğu ve ilan edildiği durumlar araştırılmaya başlandı.Peki, Milli yas nedir, hangi durumlarda ilan edilir? Ulusal yas günlerinde bayrak neden yarıya indirilir? İşte detaylar...

Millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günler olarak tanımlanabilir. Bu günler; ülke içinden veya başka bir ülkeden önemli kişi veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından karar alınarak ilan edilir.

Milli Yas bir ülkede gerçekleşen afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da yas ilan edilebilir.Bayrakların yarıya indirilmesi ise yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

Bu uygulama ilk olarak 17. yüzyılda başlamıştır. Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde görünmez bir ölüm bayrağına yer açmak bulunmaktadır.Türkiye'de Türk Bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat 9'u 5 geçe ölen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batana kadar yarıya indirilir. 

Ulusal Yas kararı alındığında tüm hükümet binaları, devlet okulları ve askeri üstler bayraklarını yarıya indirir.Yarıya çekilecek bayrak öncelikle tam yüksekliğine yükseltilmeli, daha sonra ise direğin yarısına indirilmelidir.

Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir'deki bayrak ise sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir.