Özel Güvenlik Nasıl Olunur ?
Günümüzün en çok rağbet gören mesleklerinden birisi de Özel Güvenlik Görevlisi mesleğidir.Artan nüfus ile birlikte suç oranları da artmış ve güvenlik ihtiyacı da büyümüştür.Özel güvenlik suç karşısındaki caydırıcılığı ile bugün hayatımızda çok önemli bir konuma gelmiştir.Peki, özel güvenlik görevlisi nasıl olunur? Özel güvenlik görevlisi olmanın şartları nelerdir? Siz değerli okurlarımız için araştırdık.
Özel güvenlik olmak için öncelikle yaşanılan ilde faaliyet gösteren ve sertifika verme yetkisi bulunan kurumlardan eğitim almak ve bu eğitimi başarıyla tamamlamak gereklidir. Bu eğitimi almak da tek başına yeterli değildir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yılda 6 defa (2 ayda bir) düzenlenen ÖGG sınavına girmek gereklidir. Sınavda alınması gerekli olan geçer not ise 60’tır.
Özel Güvenlik Görevlisi Eğitim Konuları Nelerdir?
Öncelikle şunu söylemek gereklidir; Özel güvenlik Görevlisi eğitimi verilen kurumlar T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlıdırlar. Bu kurumlarda eğitimi verilen dersler de yine aynı bakanlık tarafından belirlenmiş olan derslerdir. Özel Güvenlik Görevlisi sınavında sorumlu olunan ve eğitim kapsamında yer alan dersler ise aşağıda verildiği gibidir.
Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları Temel ilk yardım Güvenlik tedbirleri Güvenlik sistemi ve cihazları Kalabalık yönetimi Yangın güvenliği ve tabii felaketler müdahale Olay yeri koruma Etkili iletişim Patlayıcı maddeler Uyuşturucu madde bilgileri Kişi koruma Silah bilgisi ve atışı.
Özel güvenlik Görevlisi Olmak İçin İstenen Evraklar Nelerdir?
Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen, bu amaçla sertifika almaya çalışan kişilerin sağlamaları gereken birtakım evraklar mevcuttur. Ancak elbette ki bu evraklar, alınması istenen eğitime bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğitim temel olarak silahlı ve silahsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ancak genel anlamda değinilmesi mümkün olan ve her iki eğitim türünde de istenen evraklar aşağıda verildiği gibidir.
İkametgah Nüfuz cüzdanının fotokopisi Diploma fotokopisi (öğrenci belgesi veya tasdikname benzeri belgeler de kabul görmektedir.) 2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş olan fotoğraf Devlet hastanelerinden alınmış olan sağlık raporu (silahlı güvenlik görevlisi olmak için devlet hastanelerinden alınması şarttır. Ancak silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin polikliniklerden ya da özel hastanelerden de bu belgeyi almaları mümkündür.)
Özel olarak şu notu düşmekte fayda vardır; eğitim alınan kurum araştırılmalıdır. Kurumun sertifika geçerliliğinden ise özellikle emin olunmalıdır. Aksi durumda süreç kapsamı değişecektir.