RUS TUR OPERATÖRLERİ İSTANBUL PROGRAMLARINI AÇIKLADILAR !

Rus tur operatörleri İstanbul'a yönelik sezonluk talebin artmasını bekliyor.Ocak-Temmuz 2023'te İstanbul'a gelen yabancı sayısı sıralamasında 1,2 milyon kişi ile Ruslar ilk sırada yer alıyor.Yalnızca Temmuz ayında İstanbul havalimanlarına Rusya Federasyonu'ndan 185 bin kişi geldi. Haziran ayında sayı 172 bin, Mayıs ayında ise 175 bin kişi olarak gerçekleşti.

Tur operatörleri, Türkiye'de kendi kendine yetebilen bir kentsel destinasyon olan İstanbul'un yaz sezonunun sonunda talep görmeye başladığını belirtiyor. Konsolide tahminlere göre, mevcut satışlar genel olarak geçen yılki seviyelerde kalsa da, İstanbul turlarına olan talep giderek canlanıyor. 

PEGAS Touristik'e göre; "İstanbul'daki rezervasyonların büyük çoğunluğu Eylül-Ekim aylarında gerçekleşiyor. Kasım tatilleri ve yeni yıl için hâlâ çok az başvuru ve rezervasyon var.Piyasa katılımcıları bu yüksek dönemler için satışlarda yalnızca Ekim ayının ikinci yarısında bir artış bekliyor.

Anex'e göre; İstanbul'a uçak kiralama turları çoğunlukla bir ay önceden rezerve ediliyor ve ortalama yolculuk süresi 5 gün oluyor. Charter uçuş ve 3 * otelde (yemeksiz) 5 gün konaklamalı paket tur 72 bin ruble'den, iki haftalık paket tur 75 bin ruble'den rezerve edilebilir.

FUN&SUN , Space Travel , PAC Group ve TEZ TOUR 'un bildirdiğine göre; Turistlerin çoğu İstanbul'da sadece otel rezervasyonu yapıyor ve biletleri kendileri satın alıyor.Bu tür rezervasyonların destinasyonun toplam satışları içindeki payı %50-60 civarında.

Geriye kalan satışlar ise yaklaşık olarak eşit oranda şehir turları ve gezi turlarından geliyor. Anex uzmanlarına göre, gezi turları için yapılan rezervasyonların küçük bir yüzdesi, birçok turistin şehirde ilk kez bulunmaması ve yerinde bir rehber eşliğinde gezileri seçmeyi sevmesinden kaynaklanıyor.

Sonbaharda İstanbul yönüne en çok talep, genellikle hafta sonları da dahil olmak üzere 4-5 gecelik geziler oluyor. Çoğu turist şehrin tarihi merkezindeki 3 ve 4* otelleri tercih ediyor.

Rusların en çok İstanbul'a uçtuğu havayolları ise S7, Aeroflot, Türk Hava Yolları ve Red Wings.

Tur operatörleri PEGAS Touristik, FUN&SUN, TEZ TOUR, Ambotis Holidays ve PAC Group'un 2023-2024 kış sezonunda İstanbul'a charter planı bulunmuyor.Şu anda sadece Anex ve Intourist'in İstanbul'a yapılan Tailwind charter seferlerinde koltuk blokları bulunuyor.