Sakatat nedir ? Sakatat çeşitleri neler ? Sakatat faydaları neler ?
Sakatat, lezzeti ve sağlığa faydası bakımından gerek evlerde gerekse restoranlarda yaygın tüketim alanına sahiptir.Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için Sakat nedir? Sakatat çeşitleri nelerdir? Sakatat ile yapılan yemekler nelerdir? Sakatat nelere iyi gelir? Sakatat sağlığa zararlı mıdır? sorularına açıklık getiriyoruz.Hazırsanız başlayalım !
Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından birisidir.Kadim medeniyetlerin beşiği Anadolu, kültürel etkileşim sonucu zamanla birçok yemek çeşidini mutfağına almıştır. Sakatat da bu yiyeceklerin başında yer almaktadır.
“Sakatat nedir?” sorusuna verilebilecek en uygun yanıt büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kasları dışında yenilen bölümleri olabilir. Sakatat çeşitleri ise hayvanın böbrek, dalak, karaciğer, akciğer, billur, uykuluk, işkembe, kalın bağırsak, ince bağırsak, kelle, dil, beyin, ayak (paça) gibi organları olarak sıralanabilir.
Sakatat sağlıklı beslenme bakımından ülkemizde en sevilen lezzetlerden birisi olsa da batı kültüründe rağbet görmemektedir.Baharatlar, salçalar, bitkiler, tahıllar ile zenginleştirilerek birçok değişik yemek yapılmaktadır.
Sakatat ile yapılan yemeklere öncelikle hepimizin bildiği işkembe ve kelle paçadan başlayabiliriz. Hayvanın midesi olan işkembeden terbiye edilerek yapılan ve sarımsak, karabiber, pul biber, limon ile eşsiz lezzet sunan işkembe çorbası; işkembenin daha iri doğranmış ve az sulu şekilde terbiyelenerek yapılanı çürük olarak bilinir. Kelle paça çorbası ise; hayvanın kellesi ve ayakları ile yapılır. Kelle paça çorbası ülkemizde en fazla sevilen ve en çok tercih edilen sakatat yemeğidir.
Mutfaklarımızda yer eden bumbar ve şırdan ise büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağından ve ince bağırsağından yapılmaktadır. Bağırsağın içine pirinç ve baharat ile hazırlanan pilavın dolma gibi doldurulup ağız kısmının ip ile dikilmesi ya da bağlanması ile hazırlanmaktadır. Bumbar; pirinç ile doldurulan bağırsağın haşlanması, şırdan ise kızartılması ile hazırlanır. Karaciğer, dalak, böbrek ise arzuya göre kavurma, çöp şiş, ızgara teknikleri ile pişirilmektedir. Dil ve beyin haşlanıp salatalarda ya da limonlanarak tüketimi yaygındır.
Koyunun ince ve kalın bağırsağından yapılan kokoreç ve uykuluk da en sevilen lezzetlerin başında yer almaktadır. Yürek ise şiş, közleme olarak pişirilmekte ve tüketilmektedir.
Sakatat faydaları nelerdir ? Sakatat nelere iyi gelir ?
Sakatat, tüketim ve kullanım teknikleri çeşitlilik arz eden bir yiyecek grubu olarak bilinse de insan sağlığına yararlarının fazla olduğu da yadsınamaz bir gerçektir.B grubu vitamin zenginliğine sahip özellikle B12 bakımından zengin, folat, demir, D vitamini, çinko, magnezyum, selenyum, A vitamini zengini sakatat besleyici ve protein deposudur. Özellikle kemik ve kas gelişimine, kansızlık, grip gibi rahatsızlıklara alternatif tedavi takviyesi olarak faydası bulunmaktadır.
Sakatat sağlığa zararlı mı?
Kandaki yüksek orandaki ürik asitten kaynaklanan gut hastalığına sahip, yüksek kolesterol bulunan kişilerin fazla sakatat tüketmemesi önerilmektedir.Sakatatın sağlığa zararı bakımından bilimsel bir bulgu yer almamaktadır. Bilakis şifa, iyileştirme, vitamin yönünden yararı bulunmaktadır.
Sakatatın ne olduğu, nasıl tüketildiği, nelere faydasının olduğu ve zararlı mıdır? Sorularınızın yanıtını bulduğunuzu ümit ediyoruz.Şimdiden afiyet olsun !