Seyahat Acentaları Sordu, Firuz Bağlıkaya Cevapladı!

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TÜRSAB TV'de yayınlanan "Firuz Bağlıkaya ile TÜRSAB Gündemi" özel yayınında üyelerimizin sorularını yanıtladı. Gazeteci Mehmet Güneli moderatörlüğünde yayınlanan programda gündemi de değerlendiren Bağlıkaya, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TÜRSAB TV’de yayınlanan "Firuz Bağlıkaya ile TÜRSAB Gündemi" özel yayınına katılan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, seyahat acentalarının sorularına yanıt verirken aynı zamanda turizm gündemine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Gazeteci Mehmet Güneli moderatörlüğünde 15 Kasım Salı günü yayınlanan programda, “24. Faaliyet Dönemimizde çıkan krizleri nasıl yönettik?”, “Sürekli saldırı altında olan mesleğimizi ve seyahat acentalarımızı korumak için neler yaptık?” sorularına yanı verdi.

TÜRSAB üyelerinin canlı yayın esnasında sorularını Facebook ve Youtube üzerinden paylaştığı programda, öne çıkan satır başları ise şunlar oldu:  

WTM Londra Fuarı’nda Türkiye’ye ilgi yüksekti

Programın açılışında İngiltere’de gerçekleştirilen WTM Londra fuarını değerlendiren Firuz B. Bağlıkaya, “Londra fuarı bu sene çok hareketliydi. İnsanların seyahate olan arzusu ile meslektaşların birbirine olan özlemi birikmiş. Keyifli bir fuardı. Türkiye’ye olan ilgi de yüksekti. 2023’te Türkiye’ye ilgi artarak devam edecek” diye konuştu. Bağlıkaya 2022 yılı sezonuna ilişkin olarak ise şunları kaydetti: “Bazı segmentlerde 2019’un üzerine çıktı. Her segmentte aynı derecede gelişme var diyemeyiz. Bazı segmentlerde hala sıkıntılar devam ediyor. Genel olarak baktığımızda 2022 güzel bir yıl. Özellikle revize rakamlarla birlikte 2019 rakamlarını geçeceğimiz gözüküyor.”

“Kitle turizmi yapılan ülkelerde gecelik değil, toplam gelire bakmak daha anlamlı”

Moderatörün sorusu üzerine, son günlerde gündemde olan Türkiye’nin gecelik kişi başı harcaması konusuna ilişkin görüşlerini açıklayan Bağlıkaya, kitle turizmi yapılan destinasyonlarda kişi başı gecelik gelire bakmanın çok anlamlı olmadığını ve kişi başı toplam gelire bakmak gerektiğini dile getirdi. Bağlıkaya, “Akdeniz çanağında kitle turizmi yapan ülkelerin turizm gelirleri arasında çok gelir farkı yok. Paris, Londra, Milano gibi şehir turizmi yapılan destinasyonlarda kişi başı günlük harcama yükseliyor. İspanya’yla yarışmak ne kadar mantıklı bilmiyorum. Türkiye’nin turizm gelirleri TÜİK tarafından revize edildi. 2019 yılı turizm gelirimiz 34 milyar dolardan 39 milyar dolara çıkmış. Ama İspanya’nın önünde değiliz. Bu, revize rakamlarla bile zor. Keşke İtalya’yı, İspanya’yı geçebilsek. Hep birlikte göreceğiz” dedi.

“Umuyoruz bu saldırı münferit kalır”

13 Şubat Pazar günü Taksim İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı saldırıyı da kınayan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “İstiklal’de yaşanan patlama umarım münferit kalır. Herkesin başı sağ olsun. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz. İstiklal Caddesi’ndeki olayı inşallah tekrar yaşamayız. Bu ülkemize ve özellikle turizme yönelik bir saldırıdır” şeklinde konuştu.

“Hedefimiz seyahat acentalarının daha fazla kazanmasını sağlamak”

TÜRSAB’ın içinde bulunduğu duruma ilişkin de açıklama yapan Bağlıkaya şöyle devam etti: “Tabii Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin özel sıkıntıları var. Son birkaç yıldır her alanda sıkıştırılmaya çalışılan, her anlamda talepleri reddedilen, her anlamda acentaların istekleriyle doğru orantılı olmayan uygulamalara maruz kaan bir kurum vaziyetinde. Bunlarla ilgili üyelerimize, ‘Nerede duruyoruz?’, ‘Nasıl bir mücadelenin içindeyiz?’ bunu anlatıyoruz. Tabii ki muhalefet olacaktır, bunlara saygılıyız. Yaptıklarımızın yanında yapamadıklarımız da var. O kadar fazla iş var ve o kadar fazla alanda mücadele ediyoruz ki! Tamamen TÜRSAB lehine sonuçlandıramadığımız birtakım konular var ama sorunların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Fakat çözümlerin şu anda uygulaması ile ilgili sıkıntı var. Hedefimiz seyahat acentalarımızın daha fazla kazanmaları, daha fazla iş imkanına sahip olmaları. Bunun için çaba sarf ediyoruz. İyi niyetle çalışmak istiyoruz, bundan başka bir hedefimiz yok.”

“Bölge Temsil Kurullarını yasal organ haline biz getirdik”

Konuşmasında TÜRSAB yönetimine ilişkin eleştirilere de cevap veren Bağlıkaya şunları kaydetti: “Bölge Temsil Kurullarımız (BTK) bizim yönetimimiz döneminde tanımlandı ve mevzuata girdi. Daha önce bu organlarımız resmi değildi. Atama yöntemi ile başkanın uygun gördüğü kişi oraya atanıyordu. Atanan kişi keyfi olarak değiştiriliyordu. Şimdi yönetimleri seçimle belirleniyor. BTK seçimlerimiz son derece demokratik bir ortamda gerçekleşti. Seçime itiraz eden birkaç yer var. O birkaç tane yerde gerekli olan kararları verdik. Henüz karar vermediğimiz bir tek BTK var, o da Adana BTK. Onunla ilgili de bu hafta bir karar vereceğiz. Yasaya aykırı hiçbir şey yapmadık, yapamayız. Başkan adayının disiplin cezasının uygulanıp uygulanamayacağını öğrenmek için Bakanlık’tan cevap bekliyoruz. Faaliyetten men kararı olan birisi Başkan olarak seçilmiş. Eğer bir kastımız olsaydı onu orada aday da yapmazdık. Kimseyle kişisel bir problemimiz yok. Biz sonuç itibarıyla bölge acentalarının tercihi neyse ona uyarız.”

“Hesabımızı da cevabımızı da genel kurulda vereceğiz”

TÜRSAB Başkanı aday adaylarının eleştirilerine 25. TÜRSAB Olağan Genel Kurulu’nda cevap vereceğini ifade eden Bağlıkaya, birçok eleştirinin TÜRSAB’daki işleyiş bilinmeden yapıldığını kaydetti. TÜRSAB Başkanlığına aday olacak kişilerin, mevcut yasayı, mevzuatı ve TÜRSAB’ın işleyişini asgari temelde bilmesi gerektiğine işaret eden Bağlıkaya, “Gençlere ihtiyacımız var ama bu yapının içinde çalışmaları gerekiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin ne işe yaradığını öğrenmeleri gerekiyor. Yönetmeliği çalışmaları gerekiyor, mevzuatı bilmeleri gerekiyor. Bunun için BTK’larda, İhtisas Başkanlıklarında yer almaları gerekiyor. Buraya aday olacak kişinin buraya paraşütle gelmemesi gerekiyor. Burası gerçekten büyük bir kurum. İki mesaj atarak aday olunmaz” diye konuştu.

“Seyahat acentalarını küçümseyen tavrı şiddetle kınıyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı’nın seyahat acentalarıyla ilgili “Acentalar bir işe yaramaz. 50 tane, 100 tane acenta var. Bunlar da benim arkadaşım ben watshapp’tan yazarım getirirler” şeklindeki sözlerine yanıt veren Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi:

“11 bin acenta var. 11 bin acentayı küçümsemesi, bunları anlatırken gülmesi Sayın Bakanın yeni tavrı değil. Son derece tutarlı davranmaya devam ediyor. Biz de kurumun, acentalarımızın itibarı için mücadele ediyoruz. Bizim söylediğimiz de bakanın bize söylediği de çok net. Biz burada 11 bin tane seyahat acentasının hakkını hukukunu ve itibarını korumaya çalışıyoruz. Bunların turizmin neferleri olduğunu; gerçekten bu arkadaşlara yalnızca ekonomik anlamda bakılmaması gerektiğini; iş turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi, kruvaziyer yapanın da bir acenta olduğunu; memleketin ekonomisine şöyle veya böyle katkısı olduğunu anlatmaya devam ediyoruz. O da acentaları küçümsemeye devam ediyor. ‘Siz zaten kaç kişisiniz’ diyor.

‘Seyahat acentalarının TGA’daki hakkı yarım koltuktu biz tam koltuk verdik’ diyor Sayın Bakan. Kendi içinde matematiğini yapmıştır muhtemelen. Ancak şöyle bir şey var: Tanıtımın ve pazarlamanın kanalı seyahat acentalarıdır. Turizm alanında yaşanan değişimler, seyahat acentalığını yok etmiyor. Sayın Bakanın da bir sürü şirketi var. Dijital şirket de sonuçta seyahat acentası. Yani online kanallar da seyahat acentası. Yöntemler değişti diye seyahat acentalarının fonksiyonu, işlevi falan bitmiş değil. Sayın Bakanın söylediği gibi gelen ziyaretçinin yarısı da kendi gelmiyor. Dünya Turizm Örgütü’nün raporuna göre dünyadaki seyahatlerin yüzde 80’i hala organize seyahatlerle yapılıyor. Yani Türkiye’ye gelen 50 milyon turistin 40 milyonu seyahat acentasıyla geliyor. Sonuç itibarıyla bu işi 100 acentanın yapmadığını, geriye kalan 10 bin 900 acenta biliyor. Herkesin çorbada bir tuzu var. Kiminin daha fazla kiminin daha az. Ama seyahat acentalarını küçümseyen tavrı şiddetle kınıyoruz. İtirazımız buna zaten.”

“Bakanlığa sunduğumuz yasa, tüm sorunları çözecek nitelikte”

Önceki dönemde Bakanlıkla eş güdümlü hazırladıkları 1618 sayılı yasa taslağını daha önce farklı toplantılarda sektörün değerlendirmelerine sunduklarını hatırlatan Bağlıkaya, yasa değişmeden kuruluş bedelleri, aidat sorunu, taşımacılık, havacılık, merkez-şube ayrımı, rehber sorunu gibi sorunların çözülemeyeceğine işaret etti.

“Hava yolu şirketleriyle sorunları çözmek için adım attık”

Canlı yayında gelen sorulara da yanıt veren TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, THY ile yapılan görüşmeler sonrasında 50 TL’ye çıkarılan bilet servis bedellerinin 100 TL’ye çıkarıldığını söyledi.  İnternet portallarındaki ucuz bilet fiyatlarıyla ilgili hava yollu şirketlerinin de şikayetleri olduğunu açıklayan Bağlıkaya, “Biz elimizden geldiği kadar bu konularda, bu aradaki farkı kapatmak için çalışıyoruz. Bununla ilgili sivil havacılık nezdinde de girişimlerimiz oldu. Yönetmelik değişikliğiyle ilgili birtakım girişimlerimiz var. Yani bu konuyu çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak, hava yollu şirketlerinin bilet fiyatlarının da altında satan arkadaşlar da acenta. Dolayısıyla orada herkesi rahatlatacak bir çözümü bulabilmek için öncelikle hava yollu şirketlerinin fiyatlarının altında satış yapan portallarla ilgili birtakım aksiyonlar alınması lazım. Hava yolu şirketleriyle gayet iyi ilişkilerimiz var. Önümüzdeki dönemde bu konuları daha rahat çözeceğimize inanıyorum” dedi.

Olağan Genel Kurul’a yoğun katılım önemli

TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu seçimleri ile genel kurullarına seyahat acentalarının katılımının düşük olduğuna dikkat çekilmesi üzerine konuşan Firuz B. Bağlıkaya, seyahat acentalarına seslenerek, şunları dile getirdi: “Sektörümüzle ve TÜRSAB’la ilgili yaşanan birçok sorunun çözüm mercii genel kurullardır. Meslektaşlarımızın bu genel kurula mümkün olduğunca çok katılım göstermesi, mesleğe sahip çıktığımızı göstermesi lazım. Biz seçimlerde İstanbul acentalarının katılımını artırmak için elimizden geldiği kadar çabalayacağız. Tüm acentaların seçime, kongreye katılması lazım ki örgütsel gücümüzü gösterelim.“

“Yeni projelerle yolumuza devam edeceğiz”

Pandemiden önce hayata geçirilen TÜRSAB ROTA projesinin yenilenerek devam edeceğini açıklayan Bağlıkaya, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde ara vermek zorunda kaldığımız bölgeler arası gezileri aynı şekilde devam edeceğiz. Bu gezilerin iç turizm hareketine çok ciddi katkıları oldu. Gittiğimiz yerlerdeki belediye başkanlarımızın, valilerimizin bize olan tavrından, teşviklerinden görüyoruz ki biz yerelde bu işe çok büyük katkıda bulunuyoruz. Acentalarımızın bilmediği yepyeni yerler keşfediliyor. O gezilen yerler tur programlarına alınıyor. Seçimden hemen sonra TÜRSAB Rota’yı geliştirerek daha aktif hale getireceğiz. Bu portala bileti de dahil edeceğiz. Biletten şikâyet eden arkadaşlarımızın sorunlarının tamamını çözeceğiz. İki gün önce devreye aldığımız yeni projemiz TÜRSAB Acenta Yazılımı’nı şu ana kadar 600-700 acentamız indirmiş. Bunun gibi acentalarımıza fayda sağlayacak çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.”