TOLGA BARIŞ BADUR'DAN KALİFİYE PERSONEL SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ! "OTELLERDE ÇALIŞTIRACAK PERSONEL BULAMIYORUZ DEMEK İŞİ ÇÖZMÜYOR"

Turizm sektörünün sevilen ismi deneyimli Eğlence Müdürü Tolga Barış BADUR Turizmdeki kalifiye eleman sorununun nasıl çözüleceğini anlattı.İşte deneyimli yöneticinin açıklamaları...

"Son zamanlarda sıklıkla şu ifadeleri duyuyoruz; " Otelimizde çalıştıracak personel bulamıyoruz " veya  "Şu kadar maaş verdik yine çalışacak adam bulamadık." Peki, turizm sektöründe niçin personel bulunamıyor ?  Sorunu tüm detayları ile analiz ederek bir çözüm yolu bulmak gerekiyor.

Evet, Turizm sektöründe ciddi anlamda bir kalifiye personel sorunu yaşanıyor ve bu sorun veryansın etmekle çözülmüyor.Sorunun çözümü için profesyonel bir yaklaşım sergilemek gerekiyor.Bir otel işletmesinin başarılı olabilmesi için iyi bir satış pazarlama, doğru bir maliyet yönetimi ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi gerekiyor.Bu üç çalışma aynı paralelde yürütülürse başarıya ve yüksek karlılığa ulaşılabiliyor.İşte bu çalışmalardan en önemlisi olan hizmet kalitesinin arttırılması sürecince personel yetenekleri ve kalitesi ön plana çıkıyor.Çünkü; turizm sektörü emek yoğun bir sektör.Eğer kalifiye personeliniz yoksa hizmet kalitenizi arttıramıyor ve rekabet edemiyorsunuz.İşte bu yüzden sektörde kalitesi ile ön plana çıkan birkaç otel kalifiye personellerin öneminin farkındalığı ile personellerine daha iyi koşullar sunuyor ve çalışanlarını bünyelerinde tutmayı başarabiliyor.

Peki kalifiye personel istihdam edebilmek için neler yapılmalı ? Bunları size şu şekilde açıklayabilirim; Çalışanlar ile açık ve dürüst iletitişim kurulmalı.Çalışanlar dedikodu ve tartışma ortamını sevmez. Çalışanlar aynı ortak hedefler etrafında birleşirilmeli.Bu takım ruhu oluşturur. Ücretler iyileştirilmeli.Piyasa koşullarına bakılmaksızın yüksek ücret politikası izlenmeli. Çalışanlar için kariyer planlaması yapılmalı.Çalışanlar hedefleri olan insanlardır.Gelecekleri bir kariyer planlaması ile şekillendirilerek şirkete bağlılıkları arttırılmalı. Konaklama, ve yeme içme koşulları iyileştirilmeli. Fikirleri alınarak yönetime katılmaları sağlanmalı.Daha demokrat bir ortam çalışanların şirkete bağlılıklarını arttıracaktır. 12 ay iş güvencesi sunulmalı.Sadece yüksek sezon için istihdam edilen çalışanlar başka çözüm yolları aramakta ve sektörden uzaklaşmaktadırlar. Çalışanlar mobbing'e karşı korunmalı.Mobbing'e teşebbüs edenlerin şiiket ile bağları koparılmalı. Çalışanlara saygı gösterlmeli , onlara değer verildiği davranış ve turumlar ile gösterilmeli. Kurum tarafından düzenlenecek etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleri ile çalışanların birlikteliği sağlanmalı.Ortak gerçekleştirilen her etkinlik daha çok birliktelik sağlar. Ekstra sosyal haklar ( Özel sağlık sigortası, evlilik yardımı, çocuk yardımı vb...) çalışan bağlılığını arttırır.
Sonuç olarak çalışanlarına değer vermeyen oteller kendi bindikleri dalı kesmektedirler.Çünkü hizmet kalitesi çalışan memnuniyeti arttıkça artar.İş işten geçtikten sonra yapılacak ücret artışları ve iyileştirmeler kimseyi kurtarmaz.Çalışanlarına değer veren otel işletmelerinin sayısının artması dileklerimle..."