TRAVELSHOP TURKEY GENEL MÜDÜRÜ MURTAZA KALENDER: "TURİZMCİLER YEŞİL PASAPORT İSTİYOR."

Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan yardımcılığı ve Uluslararası Destinasyon Düğün Profesyonelleri Derneği'nin Avrupa ve Asya'dan sorumlu Başkan yardımcılığı görevlerini yürüten ve bugüne kadar yapmış olduğu başarılı çalışmaları ile ülkemiz ekonomisine katma değer yaratan başarılı turizmci Murtaza Kalender turizm sektörüne dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Murtaza Kalender'in kıymetli değerlendirmelerini paylaşıyoruz:

‘’Öncelikle yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Ülkemize hayırlı olsun.Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine gelecek olan yeni bakanımızdan bizim de turizmciler olarak nacizane taleplerimiz var.Bu taleplerimizi üç başlık altında sıralıyor ve dikkate alınacağını düşünüyorum.Bugüne kadar 100'den fazla ülkeye seyahat etmiş ve yurtdışında birçok workshop ve fuar etkinliklerine katılmış bir turizmci olarak kazandığım tecrübelerimi yeni kabinedeki turizm bakanımızla paylaşma arzumu belirtmek istiyorum.

"Turizmcilere yeşil pasaport ayrıcalığı tanınmalı" 

Öncelikle Ihracatçılara ve avukatlara sağlanan yeşil pasaport ayrıcalığının belirli bir kota olması şartı ile ülkeye yılda 70 Milyar döviz getimesi beklenen turizmcilere de sağlanılması gerektiğini düşünüyorum.

Örneğin; 2 yıl içerisinde 5 Milyon döviz getiren acente için, 2 yıllık yeşil pasaport düzenlemesi getirilebilir.

Böylelikle hem seyahat acentelerimiz ülkeye daha büyük hacimde döviz getirmesi için teşvik edilmiş olunur hem de kademeli bir sistem yaratıldığından bu ayrıcalığa erişimi kısıtlamış oluruz.Yeni dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bu alanda çalışmalar gerçekleştireceğini umut ediyorum.

"DEIK ve TIM kurularında turizm komiteleri kurulmalı."

DEIK ve TIM’de turizm komitelerinin kurulması gerektiğini düşünmekteyim.Çünkü, her iki kurul da sadece ithalat ve ihracat üzerine odaklanmış görünüyor.Fakat, turizm bacasız bir sanayi ve birçok sektörden daha çok döviz kazandırıyor.Bu anlamda onlarla iletişime geçilerek turizm komitelerinin açılmasının tüm turizmci paydaşlarımıza çok yararlı olacağını düşünüyorum.

"Gastronomi turizmi ve Ekoturizm teşvikleri"

Gastronomi turizmine ve Ekoturizme sağlık turizmindeki teşvikler verilebilirse, ekoturizm ve gastronomi turizminin ülkemizi kısa bir vadede daha iyi noktalara taşıyacağına inanıyorum. Bu proje kapsamında belirli bölgeler hedef alınabilir. Örneğin; Akdeniz, Marmara, Ege bölgeleri hariç tutularak özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi hedef alınabilir. Bu bölgelerde yapılan turistik aktivitelerde havalanı teşvikleri ön plana çıkarılabilir.

Tokat, Sivas, Diyarbakır gibi havalimanlarına inen charter uçaklarına teşvik sağlanabilir. Sağlık turizminde olduğu gibi tanıtım katkı payı uygulaması ile ekoturizm ve gastronomi turizmi yapan acentelerin belirlenmiş bölgelerdeki konaklama faturalarını ibra edebilmeleri halinde iş hacmi daha da genişletilebilir.

Bu bahsi geçen üç başlıkta çalışmalar sürdürülüp olumlu sonuçlar alınırsa ülkemiz turizmine 12 aya yayabilir, turizm çalışanlarına 12 ay istihdam sağlayabilir ve hedeflediğimiz yıllık turizm geliri olan 70 Milyar Dolar’ı geçerek, 100 Milyar Dolar’a kısa bir sürede ulaşabiliriz.

Tüm turizm camiasına saygı ve sevgilerimi sunar, başarılı bir turizm sezonu dilerim’’