TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ BAŞARILI ÇALIŞMALARI İLE ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİREN DENEYİMLİ OTEL YÖNETİCİSİ SERDAR BAŞ İLE KEYİFLİ BİR SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRDİK.

Türkiye'nin önde gelen otel yöneticileri arasında gösterilen ve Turizm sektöründeki başarılı çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren tecrübeli otel yöneticisi Serdar Baş ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.İşte deneyimli otel yöneticisi Serdar Baş'ın çok kıymetli açıklamaları...

Serdar Bey sizi kısaca tanıyabilir miyiz ?

Okan Holding Turizm Grup Koordinatörü olarak görev yapmaktayım.Turizm sektöründeki kariyer yolculuğum gerçek anlamda 1994 yılında başladı.Öğrencilik yıllarımda çırak denetçilik, Miami'deki gemilerde komilik ve garsonluk, Viyana da beş yıldızlı otellerin, restoranların ve catering firmalarının outside catering aktivitelerinde şef garsonluk, event manager ve restoran müdürlüğü gibi görevlerde bulundum.

Meslek aşkım ve gösterdiğim azim kariyer basamaklarını hızla tırmanmamı sağladı, Türkiye, Avusturya, USA, Qatar, İtalya ve Mısır da çoğunluğu otel genel müdürlüğü olmak üzere çeşitli üst düzey görevlerde bulundum.Kendimi, vizyoner bakış açısına sahip, innovatif kişiliği olan, multidisipliner yönetim anlayışını ve takım ruhu anlayışını benimseyen bir turizm profesyoneli olarak tanımlayabilirim.

Oteliniz ve Misafir portföyünüz hakkında bilgi alabilirmiyiz?

Club Marco Polo Rahmetli Cumhurbaşkanı Özal döneminin ilk gözde tesislerinden ve bilinenin aksine kaliteli “her şey dahil” uygulamasının başarı ile gerçekleştiği ilk tesistir, Türkiye’nin ilk her şey dahil tesisidir. 80 li yılların ortalarından 2000’lerin başlarına kadar özellikle Alman ve Avrupalı misafir ağırlamış o günden bugüne yerli ve yabancı gastronomi meraklılarına muhteşem bir doğanın içerisinde, adeta doğal bir park içerisinde, muhteşem bir koyda hizmet vermiştir ve vermektedir.



Tesis zamanında yenileme faaliyetlerini gerçekleştirerek konforundan ödün vermemiştir. Kemer bölgesinin Rusça konuşan ülkelerce tercih ediliyor olmasından kaynaklı tesis de misafir yoğunluğunu aynı bölgelerden ve iç pazardan almaktadır. Bakanlık, mahalli idareler ve bölge sivil toplum örgütleri ile birlikte Kemer de tekrar pazar çeşitlendirmesi için çaba sarf etmekteyiz.
 
Turizmdeki küresel gelişmeler hakkında neler düşünüyorsunuz ?
 
Dünya’da Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Uygulamalar, artıyor.Oteller ve tatil köylerinin karbon ayak izini azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve atık azaltma programlarını uygulamak gibi çevre dostu uygulamaları benimsemesiyle sürdürülebilirliğe giderek daha fazla vurgu yapılıyor. Yeşil sertifikalar ve eko-etiketler daha yaygın hale geliyor ve tüketici tercihlerini etkiliyor.
 
Batı da ve teknolojik ve yasal alt yapısı mevcut ülkelerde, yapay zeka, IoT ve blockchain gibi ileri teknolojilerin entegrasyonu konaklama sektörünü dönüştürüyor. Akıllı odalar, temassız check-in'ler, yapay zeka destekli veri analizi yoluyla kişiselleştirilmiş misafir deneyimleri ve güvenli ve şeffaf işlemler için blockchain standart hale geliyor.
 
Pandemi sonrası dönemde sağlık ve güvenlik hâlâ en önemli konu. Gelişmiş sanitasyon protokolleri, hava temizleme sistemleri ve temassız etkileşimler standart özelliklerdir. Sağlık ve refaha odaklanan sağlıklı yaşam turizmi önemli bir büyüme kaydediyor.
 
Dünyanın önde gelen otel işletmelerinde kişiselleştirme, misafirleri çekmenin ve elde tutmanın anahtarı haline gelmiş durumda. Yukarıda da ifade ettiğim üzere kişiselleştirilmiş oda ayarlarından kişiselleştirilmiş aktivite önerilerine kadar deneyimleri bireysel tercihlere göre uyarlamak için veri analitiği ve yapay zekâ kullanılıyor.
 
İş ve eğlence amaçlı seyahatler arasındaki çizgi bulanıklaşıyor, hatta ortadan kalkıyor. Oteller, ortak çalışma alanları, uzun süreli konaklama seçenekleri ve iş ile eğlenceyi birleştiren "iş yeri" paketleri sunan hibrit modellere uyum sağlıyor.
 
Benzersiz, yerelleştirilmiş deneyimler sunan butik ve yaşam tarzı otelleri popülerlik kazanıyor. Bu tesisler genellikle tasarım, sanat, kültür ve topluluk katılımına odaklanarak özgün deneyimler arayan gezginlere hitap ediyor.

Konaklama sektörü Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki gelişmekte olan pazarlara doğru genişliyor. Bu bölgeler, artan orta sınıf nüfus ve artan turizm nedeniyle önemli büyüme fırsatları sunuyor.
 
Sadece konaklama yerine bütünsel deneyimler sunmaya doğru bir değişim var. Buna sürükleyici kültürel deneyimler, yerel deneyimler, macera turizmi ve sağlıklı yaşam inzivaları dahildir.Sadakat programları puanlardan daha fazlasını sunacak şekilde gelişiyor. Artık sık seyahat edenlere katma değer sağlamak için sunulan özel deneyimler, kişiselleştirilmiş teklifler ve diğer markalarla ortaklıklar ile sunulan deneyimler de yer alıyor.
 
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte konaklama sektörü, uzun süreli konaklama seçenekleri, güçlü internet bağlantısı ve çalışma dostu ortamlar sağlayarak dijital göçebelere hitap ediyor.Bu trendler, modern gezginlerin değişen ihtiyaçlarını ve tercihlerini karşılamayı amaçlayan, giderek daha uyumlu, müşteri odaklı ve yenilikçi bir konaklama sektörünü yansıtıyor. Pastada ki paylarını artırma arzusunda olan özellikle global otel zincirleri bu trendlerde öncülük yapıyorlar.
 
2024 sezonunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Öngörüleriniz ve beklentileriniz neler?

Türk turizmi, 2024 sezonunda, COVID-19 salgınından güçlü bir toparlanma elde ederek ve jeopolitik gerilimler ve doğal afetler gibi son zorlukların üstesinden gelerek, önemli bir büyüme ve dönüşüme hazırlandığı kanaatindeyim. Kültür ve Turizm Bakanlığının bazı çalışmaları ve sektörün hamleleri sonucu beklenen bazı temel eğilimleri ve gelişmeleri ifade etmek  gerekirse; Türkiye'nin turizm sektörü, pandemi öncesi seviyeleri aşmaya hazırlanıyor ve tahminler turist girişlerinin artmaya devam edeceğini gösteriyor. Ülke, 2023'te önemli bir toparlanma kaydetti ve ülkeyi yaklaşık 56,7 milyon turist ziyaret etti. Bu ivmenin 2024'e de devam etmesi bekleniyor, dolayısı ile 2024 için konan 60 milyon turist ve 60 milyar turist hedefi oldukça ulaşılır ve aşılır gözüküyor.

Bu arada Almanya’nın üçüncü büyük tur operatörü FTI’in iflası son derece üzücü olmakla beraber, iflasın, sezon başında gerçekleşmesini, ülkemiz turizmi açısından en az hasarlı şekilde atlatılacağı şeklinde algılıyorum, bakanlık ve sektör yetkilileri de hasarın en aza indirgenmesi için hızla reaksiyon aldılar. Bu tip olayları en aza indirgemek için gerek yurt dışından hava yolu ile ülkenin tüm turistik bölgelerine, alan ve merkezlerine ulaşım, gerekse yurt içinde hava yolları ile ve özellikle hızlı trenler ile ulaşımın ucuzlatılması ve hızlandırılması gerekir. Turizm gelirlerinin nitelikli turist sayısı ile artırılması için bir diğer enstrüman da ulaşımı kolaylaştırılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oldukça çaba sarf ettiği gastronomi, kültür ve kültür mirası turizm çeşitlemesinin hızla arza dönüşerek rakipleri seviyesine getirilmesidir.

Bakanlığın ve sektörün iş birliği içerisinde yol kat ettiği diğer turizm çeşitleri de hem faaliyette olan bölgelerde hem de çok zengin ve hala gelişime açık bölgelerde sağlık turizmi, etkinlik, toplantı ve kongre turizmidir.

Sektörde tüm paydaşların iş birliği içerisinde on yıl öncesine göre dünyadaki rakipleri seviyesine ulaşmak ve aşmak için gösterdiği gayret oldukça sevindiricidir.

Sektörün paydaşlarının üzerinde gayret ettiği bir diğer konu da dijital dönüşümdür.Sektör takip ettiğim kadarı ile, dijital teknolojilerin entegrasyonu ile turist deneyimini geliştiriyor. Buna sanal turlar için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), kolay seyahat planlaması için mobil uygulamalar ve kişiselleştirilmiş öneriler için yapay zeka kullanımı da dahildir. Kesintisiz ve zenginleştirilmiş deneyimler sağlamak için akıllı turizm girişimlerinin hayata geçirilmekte olduğunu hep birlikte tecrübe ediyoruz.
 
Ülkemiz lüks gezginleri ve niş pazarları da hedefliyor. Ben yıllardır bir Hillside bir bilir Hillside söylerdim, o zor beğenenlerin gözdesi olmaya devam ediyor.Ancak geçen hafta ziyaret ettiğim Maxx Royal Kemer, NG Phaselis gibi üst düzey tatil köyleri, Vakko Nişantaşı gibi butik oteller de son derece başarılılar.Dünyadaki örneklerinin oldukça üzerinde bir servis anlayışı ile kişiselleştirilmiş lüks deneyimler geliştiriyor olmalarından ülkemiz turizmi adına gurur duyduğumu ifade etmeden geçemeyeceğim. Söylemeden geçemeyeceğim mükemmel örnekleri ile, macera turizmi, mutfak turizmi ve tarımsal turizm gibi niş turizm segmentleri de artmaya devam ediyor.
 
Ülke olarak turizm de iyi yoldayız başımızı kumdan çıkarıp pozitif bakınca iyi şeyler görmek oldukça mümkün.
 
Turizmde kalifiye personel sorunu sizce nasıl çözülür ?

Ülke ekonomisini düzeltme faaliyetleri ve önlemler olumlu sonuçlanırsa Türk Lirası gerçekçi değerlendiğinde, maliyetler ve fiyat dengesi oturacaktır.Dolayısı ile işverenler de daha paylaşımcı olacaklardır.  Ücretlerin ve diğer koşulların bu emek yoğun ve özellikle de sezonluk sektör de daha tatmin edici olması için gayret göstermek gerekir. Niş ve Lüks segment de arz arttıkça nitelikli iş gücü ihtiyacı ve iyi ücretli iş imkânı da artacaktır.

Çalışanların ücret ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.Ancak koşulları bu günkü yatırım karlılık oranlarına baktığımızda durum biraz içinden çıkılmaz haldedir.Özellikle konaklama tesisleri, nitelikleri artırılarak, etkin pazarlama faaliyetleri ile, tesis çevresindeki alt yapı düzeltilerek, arz dengesi kurularak daha iyi oda fiyatlarına kavuşturulmalıdır.

Orta Avrupa’dakine benzer bir devlet destekli meslek eğitimi politikası gerçekleştirilmelidir. Teknoloji ve otomasyon kullanılmalıdır. Devlet pandemi dönemine benzer şekilde ancak işçiye ulaşacak teşvikler vermelidir.