TÜRKİYE'DEKİ SAKİN ŞEHİR SAYISI ARTIYOR.ANTALYA'NIN TARİHİ İLÇESİ FİNİKE SAKİN ŞEHİRLER LİSTESİNE EKLENDİ ! İŞTE TÜRKİYE'DEKİ SAKİN ŞEHİR SAYISI...
Finike Uluslararası Cittaslow Birliği tarafından yavaş şehir olarak tanındı. Finike'nin ağa katılmasıyla birlikte, Türkiye'nin şu anda Uluslararası Cittaslow Birliği'ne kayıtlı 22 yavaş şehri ve ilçesi oldu.
Hava ve su temizliği, görsel kirlilik ve trafik gürültüsünün azaltılması, verimli bisiklet yollarının oluşturulması gibi konuları içeren; çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, sosyal uyum ve misafirperverlik gibi başlıklar altında toplanan kriterleri sağlamayı başaran Antalya’nın gözdelerinden Finike’yi, 3 seneden fazla süren çalışma ve istişareler sonucunda “sakin şehir” unvanına layık buldu. Finike’nin de listeye eklenmesiyle birlikte Türkiye’den toplamda 17 ilin 22 ilçesi Cittaslow ağına dahil edilmiş oldu.
Finike eşsiz güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor
Küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen Finike, tarihinden doğası ve yemek kültürüne kadar sahip olduklarıyla, Akdeniz’in gözde turizm merkezleri arasında yer alıyor. Tarihte Phoenicus (Phoinikos) olarak bilinen ilçenin M.Ö. 500 yıllarında Fenikeliler tarafından kurulduğuna inanılıyor. Finike, yıllarca Likya’nın başkenti olan Limyra’nın tarım ürünleri ihraç ettiği bir limandı. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgede birçok tarihi bina ve eski şehir bulunabilir. Örneğin, Limyra Antik Kenti ve Arykanda Antik Kenti, Finike’nin tarihini detaylarıyla keşfedebileceğiniz bölgeler arasında yer alıyor.
Finike bir doğaseverin isteyebileceği her şeye sahiptir: doğa yürüyüşü başta olmak üzere çeşitli aktiviteler sunan Gökbük Kanyonu ve sarkıtları, travertenleri ve farklı büyüklükteki havuzları ile dikkat çeken Suluin Mağarası; ve ünlü Akdeniz foklarına ev sahipliği yapan Andrea Doria Koyu. Finike’nin en ünlü doğal güzelliklerinden biri olan Gökliman Koyu, piknik ve kamp gibi çeşitli aktiviteler için seçenekler sunuyor.
Finike’nin mutfak kültürü, misafirlerine olağanüstü gurme deneyimleri sunuyor. Bu küçük şehirde yerel tariflerle yapılan taze Akdeniz balıklarını yiyebileceğiniz ve güzel manzaraların keyfini çıkarabile ceğiniz restoranlar bulunuyor. Finike’yi ziyaret ederken mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri de aroması ve lezzeti ile dünya çapında bir üne sahip olan Finike Portakalı…
Türkiye’de Sakin Şehir Sayısı Artıyor
İtalyanca “citta” ve İngilizce “slow” kelimelerinin birleşiminden oluşan Cittaslow, “sakin şehir” anlamına geliyor. Cittaslow akımı, Slow Food (Yavaş Yemek) hareketini kentsel alana genişletmek amacıyla 1999 yılında İtalya’da başlatıldı. Yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunan Cittaslow hareketi, bunun kentin özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunmasıyla mümkün olacağını öngörüyor. Farklı bir kalkınma modelini savunan Cittaslow akımı, kısa sürede dünya çapında yayılarak çeşitli belediyelerin üye olabildiği uluslararası bir birlik haline geldi. Cittaslow Birliği’ne üye olan kentlerin çevre, altyapı ve Slow Food gibi başlıklar altında toplanan 72 kriteri gerçekleştirmesi ve sakin şehir felsefesine bağlı kalması gerekiyor.
Türkiye ağı, 2009 yılında İzmir’in bir ilçesi olan Seferihisar’ın da dahil olduğu Cittaslow Derneği’ne dahil edilmesiyle başlamış ve oluşmaya başlayan Cittaslow Türkiye listesi, listeye yeni şehirlerin de dahil edilmesiyle büyümeye devam etmektedir.
Finike, Ahlat, Akyaka, Arapgir, Eğirdir, Foça, Gökçeada, Gerze, Göynük, Güdül, Halfeti, İznik, Kemaliye, Köyceğiz, Mudurnu, Perşembe, Şavşat, Seferihisar, Uzundere, Vize, Yalvaç ve Yenipazar Türkiye’nin yavaş şehirleri arasındadır. Finike’nin ardından Antalya’nın diğer tarihi ilçeleri olan Elmalı, Demre ve İbradı’nın Cittaslow ağına dahil edilmesi için çalışmalar başladı.