TÜRKİYE'NİN DÜŞÜK MALİYETLİ HAVAYOLU ŞİRKETİ AJET HAVACILIK ENDÜSTRİSİNDE DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK !

Türk Hava Yolları Holding, AnadoluJet alt markasını yeniden yapılandırarak tam teşekküllü ayrı bir düşük maliyetli şirket olan Ajet'i oluşturacak.Turizm endüstrisinin temsilcileri, bunun turizmin gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyor: Avrupa ülkelerinin deneyimlerine göre, gezginlerin yarısına kadarı düşük maliyetli havayolları ile tatile gidiyor.

Yeni şirket 14 Temmuz 2023 tarihinde 450 milyon Türk Lirası (17,2 milyon ABD Doları) kayıtlı sermaye ile tescil edildi.AnadoluJet filosunda dört adet A320, on iki adet A321, yedi adet B737-8 ve kırk altı adet B737-800 bulunuyor.Havacılık piyasası uzmanları, taşıyıcının filosunun zamanla birleşeceğini göz ardı etmiyor.Bu, düşük maliyetli havayolları için olası bir durum.

Passotour Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Kuk, turizm sektörünün 2017'den beri Türk markalı düşük maliyetli taşıyıcı ihtiyacından bahsettiğini söyledi. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda turizm konulu bir toplantıda, düşük maliyetli bir havayolunun Türk turizminin rekabet gücünü artırması gerektiği tartışılmaktaydı.

Kuk'a göre; Türkiye'nin tam teşekküllü düşük maliyetli bir havayolunun olmaması, diğer Akdeniz ülkeleriyle rekabet etmesini zorlaştırıyor.

Uzmanlara göre AJet, Easyjet, Ryanair ve Germanwings ile rekabet etme fırsatına sahip olacak. Şimdiye kadar ülkedeki birçok havayolu şirketi kısmen düşük bütçeli modele geçse de bu iş için tam teşekküllü bir altyapı oluşturamadı.

Rus turizm endüstrisinin temsilcileri, gezginlerin öncelikle iş modellerinin adıyla değil, taşıyıcı tarafından sunulan tarifelerle ilgilendiğine inanıyor.

Tur operatörü PEGAS Touristik'in Genel Müdürü Anna Podgornaya'ya göre , yeni havayolunun ücretleri gereçkten uygun olursa şirket rekabet avantajı yakalayabilir.