TÜRKİYE UKRAYNA KONUSUNDA ULUSLARARASI TOPLANTI PLANLIYOR !

Ankara'da Ukrayna krizinde barışın sağlanmasıyla ilgili müzakerelerin hazırlıklarında yer alan diplomatik kaynak, Türkiye'nin Ukrayna konusunda uluslararası bir toplantının ev sahipliğine hazırlandığını bildirdi.

Sputnik’e yaptığı açıklamasında ; Türkiye’nin planladığı toplantıya Rus tarafını da davet etmeyi planladıklarını vurgularken, açıklamasında, “Bizim açımızdan önceki toplantılarda net bir pozisyon ifade edildi. Müzakere sürecinde ilerleme sağlamak için Rus tarafının varlığı gerekli. Ne yazık ki tüm ortaklarımız bu pozisyonu desteklemiyor" dedi.

Kaynak, hangi ülkelerin Rusya'nın müzakerelerde bulunmasına karşı olduğu sorusuna yanıt vermezken, sözlerini, “Böyle bir toplantı üzerinde çalışılıyor. Ancak tarih ve katılımcılarla ilgili henüz bir ayrıntı yok. Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar” diye sonlandırdı.

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg'in kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye, ekim ayında katılımcıların Ukrayna'daki anlaşmazlığı çözmenin ve ülkenin devlet başkanı Vladimir Zelenskiy'in öne sürdüğü ‘barış formülünü’ uygulamanın yollarını ele alacağı uluslararası bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor.

Zirvenin daha önce Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, Ukrayna kriziyle ilgili 5-6 Ağustos'ta farklı ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı formatında olacağı tahmin edilirken, Cidde’deki toplantılara Rusya davet edilmemişti.