U-ETDS Nedir?

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi olarak nitelendirilen U-ETDS, Bakanlık tarafından belirlenen kanun ve yönetmeliklerce gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerine dair verilerin kayıt altında tutulduğu sistemdir. U-ETDS gerektiği takdirde Kamu Kurum ve Kuruluşları ile veri paylaşımını açar. Yurt içi ile yurt dışı olmak üzere bölgelere ve yapılan faaliyetlerin niteliğine göre işletmelerin U-ETDS üzerinden almaları gereken yetki belgeleri değişiklik gösterir.

U-ETDS Nasıl Kullanılır?

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi, 31 Aralık 2019 tarihinden itibaren eşya taşımacılığında bilgi göndermeyi zorunlu hale getirmiştir. Sistem aracılığıyla karayollarındaki ticari araçlar tarağından taşınan yolcu ya da eşyalar ile ilgili güvenlik açıkları kapatılır ve karayolundaki tüm yük ve yolcu taşıma süreci kayıt altında tutulur. Ulusal güvenlik açısından karayolları ile ilgili bu verilerin doğru, hızlı ve gerçek zamanlı olarak ulaşılabilir olması U-ETDS tarafından sağlanmaktadır.

U-ETDS Sisteminin Faydaları Nelerdir? U-ETDS, karayolu taşımacılığını kontrol altına almayı sağlar. Bu sayede karayollarındaki taşımacılık sektörü ile ilgili etkili analiz yapılabilir ve gelecek verileri doğru şekilde öngörülerek çalışmalar şekillenebilir. U-ETDS sistemini ücretsiz olarak kullanabilir, raporlama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Kullanımı son derece pratik ve kolay olan sistem için desteğe ihtiyaç duymazsınız. Hem yolcu hem de yük taşımacılığında uygun yetki belgesi olmaksızın yapılan taşımalar, engellenecektir. Karayolları üzerinden yolcu taşıması gerçekleştiren firmalar U-ETDS ile ücret & zaman tarifelerini ve güzergâhlarını hızlı bir şekilde bildirebilir.
U-ETDS Sistemi Kullanılmazsa Cezası Nedir?

U-ETDS gereğince kullanıcılar, bazı sorumlulukları yüklenirler. Sorumlulukların yerine getirilmemesi ceza-i işlemleri doğurur. A1 ve D2 yetki belgesine sahip olması gereken, arızi yolcu taşımacılığı yapan firmalar U-ETDS sorumluluklarını yerine getirmedikleri takdirde 10 uyarı cezası alırlar. C2 yetki belgelerine sahip olması gereken, yük taşımacılığı yapan firmalar da U-ETDS sorumluluklarını yerine gerçekleştirmezler ise, 10 uyarı cezası alırlar. U-ETDS kullanılmamaya devam edildiği takdirde işletmenizin faaliyetlerine uygun olarak sahip olmanız gereken yetki belgesine göre para cezaları verilmektedir.

D2 Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yolcu taşımacılığı yapmak isteyen otobüs firmaları D2 yetki belgesine sahip olmalıdırlar. D2 yetki belgesi, tarifesiz olarak yurt içinde iki nokta arasında otobüs aracılığı ile yolcu taşıyan işletmelerin aldığı belge türüdür. Uluslararası yolcu taşımacılığı D2 ile yapılmaz. D2 yetki belgesi almak üzere gerçek ve tüzel kişiliklerin odalarda kayıtlarının bulunması gerekir. Ek olarak, şirket yönetici, sahip ve ortakları aktif olarak vergi mükellefi olmalı, sabıka kayıtları bulunmamalı ve minimum olarak 30.000 TL sermayeye sahip olmalıdırlar. Belge, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Başkanlığı’ndan alınır. Başvuru için işletmedeki araçların 10 seneden eski olmaması ve minimum 75 koltuk kapasitesine sahip olmalıdır.

D2 yetki belgesi almak üzere aşağıdaki belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. D2 yetki belgesi için başvuru formu Noterden onaylı temsil ve ilzama yetkili kişilere ait imza sirküleri İşletmelerin sahipleri, yöneticileri ve ortaklarının nüfus cüzdan suret ve fotokopileriyle birlikte adli sicil belgeleri Vergi dairesi tarafından verilen mükellefiyet belgesi İşletmenin merkez ofisinin tapu belgesinin fotokopisi ya da kira sözleşmesi D2 yetki belgesinin kullanılacağı araçların Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası ve Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigorta poliçelerinin orijinal belgeleri Ticari ve muayeneleri tamamlanmış şirket üzerine kayıtlı araçların tescil ve trafik belgesi örnekleri Ticaret sicil gazetesi kuruluş, temsil ilzamı, iştigal ve sermaye belirtir aslı ya da örneği Tüm araçlar için araç kart bedeli ücreti ve belge harcı (bu ücretler her yıl değişmekte olup güncel değer öğrenilmelidir.) Karayoluyla Şehirlerarası Eşya Taşımacılığı ya da Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında işlemler gerçekleştirmek üzere alınan Nace kodu (faaliyet belgesine uygun olmalıdır.)
Tüm bu belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanıp Türkiye Cumhuriyeti Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir. Bu sayede D2 yetki belgesi için başvuru gerçekleşir.

A1 Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yurtiçinde tarifesiz olarak otomobille ticari amaçlarla yolcu taşıyan gerçek ya da tüzel kişilerin aldığı belgeye, A1 yetki belgesi denilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Başkanlığı’ndan alınan A1 yetki belgesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir. Başvuran kişi adına kayıtlı 4 tane özmal ticari otomobilleri olmalı, 8 yaşından küçük ticari araçlar kullanılmalı, En fazla 20 ticari araç kaydedilmeli, Araçların muayenelerinin eksiksiz olması, Güncel A1 yetki belge ücreti ödenmeli, En az bir tane orta seviye yönetici mesleki yeterlilik belgesine sahip ya da bu kişileri istihdam eden kişilerin A1 yetki belgesine başvurması, Yetki belgesiyle yapılması planlanan yolculuklarda seferin başlangıç ya da bitiş yeri A1 sahibinin merkezi adresi olmalıdır.
A1 yetki belgesi almak üzere evraklar tamamlandıktan sonra Ankara Ulaştırma Altyapı Bakanlığı’na teslim edilmelidir. Ayrıntılı bilgi için www.uetdssistemi.org ile iletişime geçebilirsiniz.

C2 Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Uluslararası ve yurtiçinde ticari amaçlar ile ev ya da büro eşyası taşıyan işletmeler C2 yetki belgesine sahip olmalıdır. C2 yetki belgesi almak isteyenler aşağıdaki şartlara sahip olmalıdır. Ticari araç olarak tescillenmiş minimum 10 adet özmal taşıt olması ve bu araçların 300 ton taşıma kapasitesine sahip olması, Özmal araçlar başvuru esnasında 14 seneden eski olmamalı, Mevcut olduğu halde unvanlarını ve logolarını Bakanlığa bildirmeleri, Araçların muayeneleri tam olmalı, Güncel C2 yetki belge ücreti ve her araç için harç ücreti ödenmeli, Uluslararası rotalarda şoförler, psikoteknik değerlendirme belgesi ve SRC3 belgesine sahip olmalıdır.
C2 yetki belgesini almak üzere gereken belgelerin tamamı hatasız bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne ya da bakanlığa bağlı bulunduğunuz bölgedeki, işletmenizin merkezinin yer aldığı, müdürlüklere iletilmelidir.

U-ETDS Sistemine Nasıl Başlarım? Nasıl Giriş Yapılır?

U-ETDS sistemi www.uetdsistemi.org tarafından hızlı bir şekilde durumunuza uygun yetkin belgesi için teslim etmeniz gereken evrakların listesi tarafınıza iletilir. U-ETDS sistemine başlamak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir.

1.www.uetdsistemi.org internet sitesinde yer alan iletişim sekmesi üzerinden bizimle kolaylıkla iletişime geçebilir ve bakanlığın U-ETDS için istediği IP bilgileri ve dilekçe örneğini alırsınız.

2.Bulunduğunuz şehirdeki bağlı olduğunuz Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne giderek dilekçenizi sunmalı ya da dilekçede yer alan IP bilgilerinizi, e-devlet aracılığıyla firmanıza yönlendirip U-ETDS kullanıcı adı ve şifrenizi öğrenebilirsiniz.

3.www.uetdsistemi.org aracılığıyla ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz tarafınıza özel U-ETDS programına giriş sağlayın.

4.www.uetdsistemi.org aracılığı ile firma tanıtımınızı gerçekleştirin. Ardından bakanlık tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifrenizi girin.

5.Ulaştırma Bakanlığı U-ETDS sistemi için sizden sefer tarihi, güzergâh, plaka, araç, kaptan ve yolcu bilgileri benzeri bilgileri göndermenizi zorunlu tutarak isteyecektir. Son olarak tüm bu bilgileri tamamen ücretsiz bir şekilde bakanlığa gönderin.

6. U-ETDS sistemine kayıt olduktan sonra kullanıcı adı ve şifreniz ile dilediğiniz zaman giriş sağlayabilirsiniz.