Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

HANGİ ÜLKE NE KADAR KONAKLAMA VERGİSİ ALIYOR ? İŞTE DETAYLAR...

Türkiye'de konaklama vergisi oranı % 2 olarak faturalandırılmakta.Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkili.Peki dünyada kim ne kadar konaklama vergisi alıyor ? İşte detaylar...

HANGİ ÜLKE NE KADAR KONAKLAMA VERGİSİ ALIYOR ? İŞTE DETAYLAR...

Türkiye'de konaklama vergisi oranı % 2 olarak faturalandırılmakta.Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkili.Peki dünyada kim ne kadar konaklama vergisi alıyor ? İşte detaylar...

HANGİ ÜLKE NE KADAR KONAKLAMA VERGİSİ ALIYOR ? İŞTE DETAYLAR...
31 Ekim 2023 - 13:01

Avusturya turizm vergisi 


Avusturya'da , bulunduğunuz eyalete göre değişen bir gecelik konaklama vergisi ödersiniz. Viyana veya Salzburg'da, kişi başı otel faturası üzerinden yüzde 3,02 ekstra ekstra ödersiniz.Turizm vergisi aynı zamanda Tourismusgesetz ve Berherbergungsbeiträge olarak da bilinir.

Belçika turizm vergisi 

Belçika'da turizm vergisi,burada konakladığınız her gece için uygulanır.Ücret bazen otelin oda fiyatına dahildir, ancak bazıları maliyeti ayırıp ek ücret haline getirir, bu nedenle faturanızı dikkatlice kontrol etmeniz gerekir.Antwerp ve Brugge'de oda başına ücret alınmaktadır. Brüksel'de fiyat otelin büyüklüğüne ve derecelendirmesine bağlı olarak değişmektedir.Genel olarak 7,50 € civarındadır.
 
Butan konaklama vergisi 

Çoğu ülkenin turist ücretleri yaklaşık 20 Euro'nun altında olsa da, Butan'ın vergisi kıyaslandığında çok yüksek.Çoğu yabancı için minimum günlük ücret: yüksek sezonda kişi başı günlük 250$ (228€) .Ancak vergi, ülkede ulaşım, rehber, yemek ve giriş ücretleri dahil pek çok şeyi kapsıyor.
 
Bulgaristan

Bulgaristan gecelik konaklamalarda turist ücreti uygulamaktadır.Bu miktar çok düşüktür ve bölgeye ve otel sınıflandırmasına göre değişiklik gösterir.Yaklaşık 1,50 €'dur.
 
Karayip Adaları
 
Karayip adalarının çoğunda otel maliyetine veya çıkış ücretine turist vergileri eklenir.Antigua ve Barbuda, Aruba, Bahamalar, Barbados, Bermuda, Bonaire, Britanya Virjin Adaları, Cayman Adaları, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Grenada, Haiti , Jamaika, Montserrat, St. Kitts ve Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago ve ABD Virgin Adaları'nın hepsinin ziyaretçiler için bir tür ücreti vardır.
 
Ücretler Bahamalar'da 13 € ile Antigua ve Barbuda'da 45 € arasında değişmektedir.
 
Hırvatistan

Hırvatistan 2019'da turizm vergisini artırdı. Artan oran yalnızca yaz aylarındaki yoğun sezonda geçerli.Ziyaretçiler kişi başına gecelik yaklaşık 10 kuna (1,33 €) ödüyor.
 
Çekya Cumhuriyeti

Çekya Cumhuriyeti'nde yalnızca başkent Prag'ı ziyaret ettiğinizde turist ücreti ödemeniz yeterlidir.Ücret oldukça düşüktür (1 €'nun altında) ve 60 geceye kadar kişi başı, gecelik olarak ödenir. Vergi 18 yaşın altındaki çocuklar için geçerli değildir.

Fransa

Fransa'da ödenmesi gereken bir “taxe de séjour” var.Otel faturanıza eklenir ve bulunduğunuz şehre göre değişir.Fiyatlar kişi başı gecelik 0,20 € ile yaklaşık 4 € arasında değişmektedir.Paris ve Lyon gibi turistik noktalar parayı turizm altyapısını korumak için kullanıyor.Paris bölgesi yakın zamanda otellerde, Airbnb'lerde ve kamp alanlarında konaklayan ziyaretçiler için turizm vergisini yüzde 200'e kadar artırmak için onay aldı. 
 
Almanya

Almanya'da, Frankfurt, Hamburg ve Berlin gibi şehirlerde "kültür vergisi" (kulturförderabgabe) ve ayrıca "yatak vergisi" (bettensteuer) adı verilen bir vergi vardır.Ücret, otel faturanızın yaklaşık yüzde 5'i kadardır.
 
Yunanistan

Yunanistan'daki turizm vergisi, otel yıldızlarının sayısına veya kiraladığınız oda sayısına bağlıdır.Yunanistan Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin borcunun azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla uygulamaya konuldu.
 
Macaristan

Macaristan'da turist ücretleri yalnızca Budapeşte'de geçerlidir.Seyahat edenlerin oda fiyatına göre her gece yüzde 4 oranında ekstra ödeme yapması gerekiyor.
 
Endonezya

Endonezya'daki turist vergileri yalnızca Bali'de geçerlidir.2019'da yeni bir yasa, Endonezya adasına yurt dışından gelen ziyaretçilerin 9 Euro civarında bir ücret ödemesi gerektiğini belirtiyor.Vergiden elde edilen gelirin çevrenin ve Bali kültürünün korunmasına yardımcı olan programlara gittiği bildiriliyor.
 
İtalya

İtalya'daki vergi destinasyona göre değişmektedir.Örneğin Roma'nın ücreti oda tipine bağlı olarak gecelik 3 € ila 7 € arasında değişmektedir, ancak bazı küçük şehirler daha fazla ücret almaktadır.
 
Japonya

Japonya'da bu çıkış vergisi şeklinde gelir. Japonya'yı ziyaret edenler ülkeden ayrılırken 1.000 yen (yaklaşık 8 €) ödüyor.Resmi turizm sitesi bu küçük verginin ekonomide "önemli bir fark" yarattığını iddia ediyor.
 
Malezya

Malezya'nın turizm vergisi sabit bir orandır ve konakladığınız gece başına uygulanır.
Geceliği yaklaşık 4 €'dan fazla değil.
 
Yeni Zelanda

Yeni Zelanda'ya gelen pek çok turist, çalışma tatilindeki kişiler ve bazı öğrenci ve işçiler, geldiklerinde Uluslararası Ziyaretçi Koruma ve Turizm Vergisi (IVL) ödemek zorundadır.Ancak Avustralya'dan gelenler muaftır.35 Dolar Yeni Zelanda doları, yani 21 Avro civarında.
 
Hollanda'da turizm vergisi

Amsterdam'da bu şu anda bir otel odası maliyetinin yüzde 7'sine tekabül ediyor.  2024 yılında bu oran yüzde 12,5'e çıkacak ve bu da Avrupa'daki en yüksek turizm vergisi olacak. Hem kruvaziyer yolcuları hem de geceleme yapan ziyaretçiler için geçerli olacaktır.

Portekiz

Portekiz'in düşük turizm vergisi kişi başı gecelik olarak ödenir ve yalnızca 13 yaş ve üzeri misafirler için geçerlidir. Yaklaşık 2 Euro'dur ve şu anda Porto, Lizbon ve Faro şehirleri de dahil olmak üzere Portekiz'in 308 belediyesinin 13'ünde geçerlidir.Sadece konaklamanızın ilk yedi gününde ödemeniz gerekmektedir.
 
Slovenya

Slovenya'da turizm vergisi konuma ve otel puanına göre değişiklik göstermektedir.Ljubljana ve Bled dahil olmak üzere büyük şehirlerde ve tatil beldelerinde biraz daha yüksek, yaklaşık 3 €’dur.
 
İspanya konaklama vergisi 

İbiza veya Mayorka'ya gidiyorsanız turizm vergisi ödemeniz gerekecektir.İspanya'nın Balear Adaları'ndaki (Mallorca, Menorca, İbiza, Formentera) tatil konaklamaları için geçerli olan Sürdürülebilir Turist Vergisi, 16 yaş ve üzeri her tatilci için de geçerlidir.Yüksek sezonda vergi gecelik 4 Euro'ya kadar çıkabilir.
 
İsviçre konaklama vergis tutarı

İsviçre'de turizm vergisi konuma göre değişmektedir. Maliyet gecelik ve kişi başıdır ve yaklaşık 2,20 €'dur.Konaklama tekliflerine genellikle turizm vergisi dahil değildir.Ayrı bir tutar olarak belirtilir, bu nedenle takip edilmesi daha kolaydır.Ve bu sadece 40 günün altındaki konaklamalar için geçerlidir.
 
Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğunda oteller gezginlerden otel vergisi veya konaklama vergisi alınmaktadır. Buna aynı zamanda işgaliye vergisi de denir.Ücretler otel, motel ve pansiyonlarda geçerlidir. En yüksek oranın otel faturanızda yüzde 17 vergiyle Houston'da ödendiği bildiriliyor.
 

Barselona konaklama vergisi 

Şehir yetkilileri, Barselona'nın turizm vergisinin önümüzdeki iki yıl içinde artırılacağını duyurdu.2012'den bu yana Katalan başkentine gelen ziyaretçiler hem bölgesel turizm vergisi hem de şehir genelinde ekstra bir ek ücret ödemek zorunda kalıyor.Vergi, resmi turistik konaklama yerlerinde kalan ziyaretçiler için geçerli.

Valensiya konaklama vergisi 

Valensiya,oteller, pansiyonlar, apartman daireleri ve kamp alanları da dahil olmak üzere bölgedeki her türlü konaklama yerinde konaklayan yolculara turizm vergisi uygulayacağını duyurdu.Ziyaretçiler, yedi geceye kadar olmak üzere, seçtikleri konaklama birimine bağlı olarak gecelik 50 sent ile 2 € arasında bir ücret ödemek zorunda kalacaklar.
 
Olhão, Portekiz, turizm vergisini uygulamaya koydu

Portekiz'in turistler arasında popüler bir balıkçı kasabası olan Olhão, Nisan ve Ekim ayları arasında ziyaretçilerden gecelik 2 Euro ücret almaya başladı.Vergi Kasım ve Mart ayları arasında 1 Euro'ya düşürülecek. 16 yaşın altındaki çocuklar için geçerli olmayacak ve seyahat başına en fazla 10 Euro olmak üzere beş geceyle sınırlandırılacak.Yerel yetkililere göre ücret, temizlik ve güvenliğin artırılması da dahil olmak üzere Algarve kasabasındaki turizmin etkisini en aza indirmek için kullanılıyor. Algarve'nin 16 belediyesinden ikisi zaten turizm vergisi talep ediyordu.

Tayland turist ücretini uygulamaya koyuyor

Tayland, 8 Euro tutarında turist ücreti uygulamaya koyuyor.Ücretin bir kısmının turistlerle ilgilenmek için kullanılacağı açıklandı..Aynı zamanda Bangkok'taki Büyük Saray gibi turistik mekanların daha da geliştirilmesinin finansmanına da yardımcı olacak. 

Venedik 2024'te turist ücretini uygulamaya koyacak

Venedik, 2024'ten itibaren ziyaret eden turistlerden günlük ücret almaya başlayacak.Ücret birçok kez ertelendi.Ancak, 30 günlük deneme nihayet önümüzdeki yılın ilkbahar ve yaz hafta sonlarında gerçekleşecek gibi görünüyor. Kesin tarihler henüz onaylanmadı.Şehirden yapılan açıklamada, yaklaşmakta olan turizm vergisinin "para kazanma aracı olmadığı" belirtildi.Giriş ücretlerinden elde edilen gelirler, bakım, temizlik ve yaşam maliyetlerinin azaltılması da dahil olmak üzere kent sakinlerine yardımcı olacak hizmetlere aktarılacak.

AB, 2024'te turist vizesini uygulamaya koyuyor

2024'ten itibaren Amerikalılar, Avustralyalılar, İngilizler ve Schengen bölgesi dışından gelen diğer gezginler de dahil olmak üzere AB üyesi olmayan vatandaşların giriş için 7 Euro'luk bir başvuru formu doldurmaları gerekecek .18 yaş altı ve 70 yaş üstü olanların ücret ödemesine gerek kalmayacak.Planın Kasım 2023'e kadar yürürlüğe girmesi gerekiyordu ancak AB'nin yeni Giriş/Çıkış Sistemi (EES) nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya kaldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum