Emirates, geçtiğimiz yılki 3,9 milyar AED (1,1 milyar ABD Doları) zarara kıyasla 20,3 milyar AED (5,5 milyar ABD Doları) ile önemli ölçüde daha az zarar açıkladı.Şirketin global kapasitesini genişletmesi ve daha fazla yolcu uçuşunu yeniden başlatmasıyla gelirler %91 yükselerek 59,2 milyar AED’ye (16,1 milyar ABD Doları) ulaştı.
Şirketin kapasitesi filosuna eklediği son beş A380 uçak ile %47 artarak 36,4 milyar ATK’ye ulaştı.
dnata, geçtiğimiz yılki 1,8 milyar AED (496 milyon ABD Doları) zarar sonrası güçlü bir geri dönüşe imza atarak 110 milyon AED (30 milyon ABD Doları) kâr açıkladı.
Gelirler BAE’de ve dünya çapında tüm departmanlar genelinde salgın sonrası toparlanmayı yansıtarak %54 artışla 8,6 milyar AED (2,3 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşti.
easyJet’in global uçak içi ürün satış hizmetlerinin devralınması ve yeni kargo, havalimanı ağırlama hizmetleri ve ürün satış tesislerinin açılmasıyla global ayak izi genişletildi.
Emirates Grup tüm faaliyetlerinde güçlü bir toparlanmaya işaret eden 2021-22 Faaliyet Raporunu yayınladı. Grubun daha önce COVID-19 salgını nedeniyle azalttığı veya kısıtladığı hava taşımacılığı ve seyahatle ilgili faaliyetlerini revize etmesiyle dnata tekrar kâra geçerken hem Emirates hem de dnata’nın gelirlerinde önemli artışlar açıklandı.
31 Mart 2022’de sona eren mali yıl için, Emirates Grup geçen yılki 22,1 milyar AED (6 milyar ABD Doları) zarara kıyasla 3,8 milyar AED (1 milyar ABD Doları) zarar açıkladı. Grubun geliri geçen yılki sonuçlara göre %86 artış göstererek 66,2 milyar AED (18,1 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşti. Şirketin nakit dengesi, başta pandemiyle ilgili kısıtlamaların gevşetilmesine bağlı olarak temel iş birimleri ve pazarları genelinde güçlü talep neticesinde geçen yıla göre %30 artışla 25,8 milyar AED (7 milyar ABD Doları) oldu.
Emirates Havayolu Grup Başkanı ve Genel Müdürü Şeyh Ahmed Bin Said Al Maktum yaptığı açıklamada şunları söyledi: ’’Bu yıl, pandemiyle ilgili kısıtlamaların pazarlarımız genelinde gevşetildiği her yerde operasyonlarımızı hızlı ve güvenli bir şekilde yeniden başlatmaya odaklandık. Faaliyetlerde toparlanma, özellikle yılın ikinci yarısında hız kazandı. Güçlü yolcu talebi geçen yılki eşi benzeri görülmemiş zararımıza kıyasla mali performansımızda çok büyük bir iyileşme sağladı ve güçlü nakit dengemizi pekiştirdik.’’
’’Dünya pandeminin ikinci yılını geride bırakırken, çalışanlarımızın ve yolcularımızın sağlığı ve güvenliği temel önceliğimiz olmaya devam etti. Emirates ve dnata genelinde, dinamik piyasa koşullarına çevik bir şekilde yanıt verdik ve yolcularımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için yenilikçi ürün ve hizmetleri hayata geçirdik.’’
‘’2021-22, BAE’nin 50. yılını geride bırakması ve BAE’ye global bağlılığı ve ziyareti artıran Expo 2020 Dubai’de tüm dünyaya ev sahipliği yapması açısından da önemli bir yıldı. Emirates Grup olarak Expo’nun başarısına ve BAE’nin jübile etkinliklerine katkıda bulunarak üzerimize düşeni yaptığımız için gururluyuz.”
2021-22’de, Emirates en büyük hissedarı Dubai Hükümeti’nden 3,5 milyar AED (954 milyon ABD Doları) daha sermaye enjeksiyonu aldı ve Grup çeşitli sektör destek programlarından faydalanarak 2021-22’de yaklaşık 0,8 milyar AED yardım aldı.
Emirates ve dnata’nın operasyonlarını artırmasıyla birlikte, daha önce izin verilen veya işten çıkarılan çalışanlar geri çağrılarak yeniden işe alındı ve Grubun yetenek havuzuna takviye yapmak ve gelecek yetkinliklerini güçlendirmek için yeni işe alım kampanyaları yapıldı. Sonuç olarak, Grubun 160’tan fazla milleti temsil eden toplam işgücü %13 artışla 85.219 çalışana ulaştı.
2021-22’de Grup, toparlanma ve geleceğe dönük büyüme için faaliyetleri konumlandırmak adına yeni uçaklara ve tesislere ve en yeni teknolojilere 7,9 milyar AED (2,2 milyar ABD Doları) yatırım yaptı. Ayrıca, karbon emisyonlarını azaltma, kaynakları sorumlu şekilde tüketme ve yaban hayatını ve habitatları korumaya odaklanan çevresel stratejisini ilerletmeye devam etti. Yıl boyunca Grup, çeşitli pazarlardaki topluluk, insanî yardım ve hayırseverlik girişimlerinin yanı sıra sektörde büyüme için geleceğe dönük çözümler getiren inovasyon geliştirme merkezlerine ve diğer programlara da destek verdi.
Şeyh Ahmed yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘’Emirates Grup için 2021-22 daha çok Grup tarihimizdeki en zor yılın ardından toparlanma ile geçti. Sadece kapasitemizi eski haline getirmekle kalmayıp yeniden inşa döneminde gelecekteki yetkinliklerimizi de çoğaltmamız gerekiyor. Amacımız kendimizi daha iyi ve daha güçlü bir şekilde inşa ederek yolcularımıza daha da iyi deneyimler sunabilmek ve hizmet ettiğimiz topluluklara daha fazla destek sunmaktır.’’
‘’Grubun 2022-23’te kâra geçmesini bekliyoruz ve hedeflerimize ulaşmak için sıkı bir şekilde çalışırken yüksek yakıt fiyatları, enflasyon, yeni COVID-19 varyantları ve siyasi ve ekonomik belirsizlik gibi negatif faktörleri yakından izliyoruz.’’
‘’Altyapı, teknoloji, çalışanlar ve ortaklıklara yaptığımız sürekli yatırımlar yolcularımıza sektöre liderlik eden ürünler ve değer sunmada bize beceri ve avantaj sağlamaya devam edecek. Dubai ve BAE gelecek 50 yıl ve sonrasına yönelik bir strateji ile ilerlerken, Emirates Grup olarak ekonomik büyümeye katkıda bulunma, global bağlılığa zemin hazırlama ve çalışanlar ve topluluklar üzerinde olumlu bir etki yaratma konusunda üzerimize düşeni yapmak için iyi bir konuma sahibiz.”
Emirates’in toplam yolcu ve kargo kapasitesi, 2021-22’de %47 artışla 36,4 milyar ATK’ya ulaşırken, şirket pandemiyle ilgili uçuş ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasına paralel olarak uçuş ağı genelinde yolcu hizmetlerini yeniden başlatmayı sürdürüyor.
Mali yıla 120 varış noktasıyla başlayarak 31 Mart 2022’ye kadar 140’ı aşkın uçuş noktasında daha fazla sefer ve kapasite artışı gerçekleştiren Emirates, çalışanlarının ve iş modelinin dayanıklılığı sayesinde fırsat görülen her yerde yolcu talebini karşılamak için dinamik müdahalelerde bulundu. Şirket Temmuz ayında Miami’ye yeni bir sefer başlatarak yolcular için toplam aktarma noktası sayısını ABD’de 12’ye çıkardı.
Seyahat talebindeki güçlü canlanmaya yanıt vermek adına, Emirates yıl içinde daha fazla sayıda şehre amiral gemisi A380 uçağını hizmete sundu ve böylece A380 uçuş ağında 31 Mart 2022 itibariyle 29 uçuş noktasına ulaştı.
2021-22’de yolcuların daha fazla uçuş noktasına ulaşmasını sağlayan Emirates, Qantas ve flydubai ile stratejik ortaklıklarını güçlendirirken Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya’da aşağıdakiler dâhil interline ve kod paylaşımı ortaklıklarını genişletti. Aeromar, airBaltic, Airlink, Azul, Cemair, Garuda Indonesia, Gulf Air, Maldivian, South African Airways ve TAP Air Portugal. Emirates ayrıca seyahat ve turizm sektöründeki toparlanmayı desteklemek adına çeşitli seyahat noktalarındaki turizm ortaklarıyla anlaşmalar imzalayarak inisiyatifler başlattı.
Emirates mali yıl içinde tamamı Premium Ekonomi koltuklar dâhil en yeni kabin iç tasarımına sahip olan beş yeni A380 uçağını teslim aldı. Ayrıca bir Boeing 777-300ER ve bir kargo uçağı olmak üzere iki eski uçağını kademeli olarak devre dışı bıraktı ve Mart ayında filosundaki toplam uçak sayısı 262’de kaldı. Emirates ortalama 8,2 yaşında uçaklardan oluşan genç bir filoya sahip.
Emirates’in 197 uçaklık sipariş defteri değişmedi. Havayolu, genç uçakların çevre, faaliyetler ve yolcular için en iyiyi sunmaya adanmış ‘’Daha İyisiyle Uçun’’ marka vaadinin altını çizen modern ve verimli bir filo işletmeye yönelik uzun süredir devam eden stratejisine sıkı sıkıya bağlıdır.
Çoğu pazarda önemli ölçüde gelişmiş kapasite kullanımıyla, Emirates’in mali yıl için toplam geliri %91 artarak 59,2 milyar AED (16,1 milyar ABD Doları) oldu. Bu yıl dövizdeki dalgalanmalardan olumsuz etkilenen şirket kârlılığı 348 milyon AED (95 milyon ABD Doları) olarak gerçekleşti.
Toplam işletme maliyeti geçtiğimiz mali yıla göre %30 arttı. 2021-22’de şirketin iki büyük maliyet bileşeni mülkiyet maliyeti (itfa ve amortisman) ve yakıt maliyeti olurken bunları çalışan maliyeti izledi. Yakıt, 2020-21’de %14’e kıyasla işletme maliyetlerinin %23’ünü oluşturdu. Havayolunun yakıt faturası kapasite genişletmeye paralel olarak %66 daha yüksek tüketim ve %75 yükselen ortalama yakıt fiyatı nedeniyle bir önceki yıla göre iki kat artarak 13,9 milyar AED (3,8 milyar ABD Doları) oldu.
Pandemiyle ilgili uçuş ve seyahat kısıtlamalarının tüm dünyada kaldırılmasıyla birlikte, havayolu mali sonuçlarını önemli ölçüde arttırmayı başardı ve geçen yılki 20,3 milyar AED (5,5 milyar ABD Doları) zarar sonrası 3,9 milyar AED (1,1 milyar ABD Doları) zarar ve geçen yılki %65,6’ya kıyasla önemli ölçüde iyileşmeyle %6,6 zarar marjı açıkladı.
Emirates 2021-22’de koltuk kapasitesini %150 artırarak 19,6 milyon yolcu taşıdı (%199 artış). Havayolu, geçen yılki %44,3 yolcu koltuk faktörüne kıyasla %58,6’lık bir Yolcu Koltuk Faktörü açıklarken, uçuş noktalarındaki farklılıklar nedeniyle, ücretler ve para birimindeki değişimlere de bağlı olarak Gelir Getiren Yolcu Kilometresi (RPKM) bazında ölçülen yolcu getirisi %10 azalarak 35,1 fils (9,6 ABD senti) oldu. Yolcu koltuk faktörü ve getiri sonuçları, devam eden olağan dışı pandemi durumu nedeniyle geçen yılki performansla karşılaştırılamamaktadır.
Emirates daha mükemmel yolcu deneyimleri sunmak adına ürün ve hizmetlere yatırım yapmayı sürdürdü. Bu yıl, aralarında 777 ve A380’lerin yer aldığı 120 uçağını yeni Premium Ekonomi koltukları ve en yeni kabin iç mekân tasarımıyla donatmak için büyük bir tadilat programı duyurdu.
Ayrıca, yolcularına güvenli bir seyahat sunmak için ücretsiz COVID-19 tıbbi seyahat sigortalarının hızlı ve güvenli şekilde doğrulanmasından, Dubai merkezinde daha fazla biyometrik ve temassız temas noktasına kadar dijital inisiyatiflerini hızlandırdı.
Emirates, seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesi ve daha fazla kişinin seyahat planı yapmaya başlaması ile, yolcularına güvence sağlayan inisiyatiflerle sektöre liderlik etmeyi sürdürdü. Tüm yolcular için esnek rezervasyon politikaları ve ücretsiz COVID-19 tıbbi seyahat sigortasının sürelerini uzatarak Emirates Skywards üyelerinin Mil kazanması için yeni yollar sunmaya başladı ve millerin geçerlilik sürelerini uzattı.
Pandeminin ikinci yılında, Emirates SkyCargo bir kez daha mükemmel bir performans sergiledi ve çarpık bir global piyasada değişen taleplere hızla yanıt verme becerisi ile havayolunun toplam taşımacılık gelirlerinin %40’ına katkı yaptı.
Emirates SkyCargo, müşterilerine odaklanarak, piyasaya yenilikçi çözümler sunarak ve filo ve uçuş ağı kapasitesinden faydalanarak global hava taşımacılığı sektöründeki üstünlüğünü korudu.
Uçuş ağını ve kapasitesini yeniden inşa eden kargo bölümü, kargo uçak filosunu ve uçak altı kargo kapasitesini müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde akıllıca kullandı. Havayolu, 30 Haziran 2021’e kadar pandemi öncesi uçuş ağının %90’ından fazlasına tekrar hizmet vermeye başladı.
Emirates SkyCargo yıl boyunca COVID-19 aşılarını ve diğer tıbbi malzemeleri dünya çapındaki topluluklara ulaştırmada, gıda malzemeleri, e-ticaret ve diğer temel ürünler için ticaret yollarını açık tutmada önemli bir rol oynamaya devam etti. Havayolu, Haziran 2021’de Dubai’deki ilaç soğuk zincir altyapısının ölçeğini büyütmek için yatırım yaparken, Mart 2022’ye kadar 1 milyar doz COVID-19 aşısının sevkiyatını gerçekleştirdi.
Dubai Airshow 2021’de, Emirates iki yeni Boeing 777 kargo uçağı satın almak ve mevcut olan dört 777-300ER uçağı kargo uçağına dönüştürmek için 1 milyar ABD Doları yatırım yapacağını duyurdu.
Yıl boyu istikrarlı ve güçlü hava taşımacılığı talebi ile Emirates’in kargo bölümü geçen yıla göre %27 artışla 21,7 milyar AED (5,9 milyar ABD Doları) gelir açıklayarak yeni bir rekora imza attı.
Navlun Ton Kilometre (FTKM) başına taşımacılık getirisi, global pazara daha fazla kargo kapasitesinin geri dönmesiyle birlikte %3 azaldı ancak istikrarlı ve güçlü talep sayesinde genel olarak pandemi piyasasına kıyasla yüksek seviyelerde seyretmeye devam etti.
Navlun kapasitesi, daha fazla yolcu hizmetlerinin yeniden başlamasıyla tüm yıl boyunca müsait uçak altı kapasitenin artmasına bağlı olarak %14 artışla 2,1 milyon tona ulaştı. 2021-22 sonu itibariyle, Emirates SkyCargo’nun toplam kargo uçağı filosu 10 adet Boeing 777F uçakla sabit kaldı.
Emirates’in otel portföyü, turizm trafiğindeki artışa ve toplantı ve konferans sektöründeki kademeli toparlanmaya yanıt vermek için daha fazla tesisin yeniden açılmasıyla geçtiğimiz yıl gelirlerini iki katına çıkararak 602 milyon AED (164 milyon ABD Doları) olarak açıkladı.
Emirates yıl boyunca çeşitli uçak kiralama sözleşmelerini başarıyla yeniden yapılandırdı ve uzattı. Bu zorlu süreçte havacılık sektöründeki kiraya veren tarafların ve finansman ortaklarının desteği, finansal topluluğun Emirates’in iş modeline ve orta ila uzun vadeli beklentilerine duyduğu güveni yansıtıyor.
2021-22’de uçak ve genel kurumsal amaçlarla alınan 9,7 milyar AED (2,6 milyar ABD Doları) finansmana ek olarak, Emirates hâlihazırda 2022-23’te teslim alınacak iki uçağı finanse etmek için kararlı teklifler alıyor.
Emirates mali yılı 31 Mart 2021’e göre %38 artışla 20,9 milyar AED (5,7 milyar ABD Doları) güçlü nakit değerle kapattı.
Emirates 2021-22 Sonuçlarını Açıkladı
Grup, COVID-19’un devam etkisi nedeniyle yıllık 3,8 milyar AED (1 milyar ABD Doları) zarar açıklayarak, dnata’nın tekrar kâra geçmesiyle birlikte geçen yıla göre önemli bir iyileşme kaydetti.Grubun 66,2 milyar AED (18,1 milyar ABD Doları) geliri, seyahat kısıtlamalarının tüm dünyada gevşetilmesi sonrası yolcu talebiyle birlikte %86 arttı.Grup, yılı 25,8 milyar AED (7 milyar ABD Doları) ile daha yüksek ve güçlü bir nakit dengesiyle kapattı.
26 Mayıs 2022 - 09:20
YORUMLAR