İşte Erkan Yağcı'nın önemli değerlendirmeleri:
"COVID-19 (Yeni Koronavirüs) ilk olarak 2019 Aralık ayının sonlarında Çin’in Vuhan Eyaleti’nde solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada görülen ve ardından yapılan araştırmalar sonucunda da 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Uluslararası yayılma hızı sonucu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde “Dünya Çapında Salgın” olarak ilan edilmiştir.
Çin’den başlayarak bütün dünyayı hızla etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19), toplumsal sağlığın yanı sıra dünya ekonomisini ve küresel ölçekteki turizm faaliyetlerini de etkilemektedir.
Tüm Dünya Ülkeleri Ekonomik ve Sosyal Anlamda Tarihi Bir Süreç Geçiriyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü; koronavirüs salgınının uluslararası turizm hareketini etkilediğini belirtmiştir. Ayrıca, Turizm sektörü devletlerin mali ve parasal yardım politikalarında öncelikli sektör olarak ilan edilmesi gerektiğini Dünya kamuoyuna açıklamıştır.
Küresel ölçekte yaşamış olduğumuz bu süreçte, önceliğimiz; başta çalışanlarımız, misafirlerimiz, tedarikçilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızın sağlığını ve güvenliğini korumaktır.
Bu çerçevede Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, tüm ilgili birimlerin hastalığın yayılımını kontrol altına almak üzere aldığı kararları yakından takip etmekteyiz.
Özellikle sağlık çalışanlarımız virüs salgınının kontrol altına alınabilmesi için büyük fedakârlıkla ve özveri ile çalışmaktadır.
Bu süreçte; birliğimiz yönetim kurulu olarak; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜROFED ile koordineli olarak mevcut durumun turizm sektörüne kısa, orta ve uzun vadede etkilerini görüşüp, çözüm önerilerini bakanlığımıza sunmaktayız.
Cumhurbaşkanlığımız tarafından yeni açıklanan destek paketinde konaklama sektörünü ilgilendiren yapılandırmalar ve destekler açıklandı. Anlık olarak takip edilen ülke ve Dünya gündemi; sektörümüzün tüm dinamikleri ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir.
Turizm sektörümüz bugüne kadar çok büyük fedakarlıklarla en büyük rekabet avantajımız olan tekrar misafir oranını düşürmedi. Bu konuda özellikle konaklama sektörümüzün en üst seviyede özeni tüm Dünyaya örnek teşkil edecek düzeydedir. Bugüne kadar edinilen kriz yönetimi tecrübeleri ile bu süreç te aşılacaktır.
Stratejik bir sektör olan turizm sektörümüzün, ülkemiz istihdamının ve ekonomisinin çok önemli bir payını işletmelerimiz oluşturmaktadır. Bu noktada geleceğe dair stratejiler geliştireceğiz. Sahip olduğumuz tecrübemiz, insan kaynağımız ve birikimimiz ile bunu gerçekleştireceğiz.
Sürecin Yönetilmesinde Önem Verdiğimiz Konuların Başında Üyelerimiz ve Tüm Paydaşlarımızla İletişim Geliyor.
Bilgi akışının kesintisiz ve sağlıklı yürütülmesi yönünde, gelişmeler iletişim kanallarımız aracılığı ile anlık olarak paylaşılmaktadır.
AKTOB ve İl Sağlık Müdürlüğü ortak bir çalışma yaparak Antalya bölgesinde otel hijyeni konusunda seminerler düzenlendi. Otel hijyeni sadece bu dönemin değil tüm zamanlarda uygulanması gereken kurallar içermektedir. Bundan sonraki zamanlarda da konaklama sektörü olarak hijyen konusunda daha fazla çalışmalar planlamaktayız.
Salgın nedeni ile çoğu ülke ile hava trafiğinin kesilmesi, akabinde Antalya Valiliği ve ilgili paydaşlar ile koordineli çalışmalarla Antalya’da bulunan misafirlerimizin tahliyesi sorunsuz bir şekilde sağlandı.
Var olan süreçte işletmelerimiz ve çalışanlarımız için alınması gereken her türlü önlem ve destek; Kültür ve Turizm Bakanlığımızla paylaşılmakta; kesintisiz ve yoğun çalışmalarımız devam etmektedir.
İç Pazar Her Dönemde Olduğu Gibi, Yine En Büyük Ana Pazarlarımızdan Birisi Olacak.
Bu kapsamda şunu da ifade etmek gerekecektir. Dünya konjonktüründe en hızlı geri dönüş yaşanacağı ve yaşayacağımız pazar “İç Turizm” olacaktır. Bu yönde çalışmalarımız, kamu ve sektörümüzün bileşenleri ile kesintisiz devam etmektedir.
Haftanın 7 günü 24 saat prensibi ile ulaşılabilir olduğumuzu, sektöre verilmesi gereken her türlü destek için iletişim halinde olduğumuzu tekrar bilgilerinize sunarız."
YORUMLAR