Peki ilişkinizin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için ne zaman profesyonel yardıma ihtiyaç duyarsınız? İşte size bazı ipuçları...
İletişiminiz Kopuk mu?
Sağlıklı bir ilişkinin temelinde etkili iletişim yatar. Duygu ve düşüncelerinizi açıkça ifade edebilmeli, partnerinizi dinleyip anlayabilmelisiniz. Eğer sürekli yanlış anlaşılmalar yaşıyor, birbirinize bağırıyor, küsüp konuşmuyorsanız iletişim kanallarınız tıkanmış demektir. Böyle durumlarda bir uzmandan yardım almak, iletişim becerilerinizi geliştirmenizi sağlayabilir. Terapist, size 'ben dili' kullanmayı, aktif dinlemeyi, empati kurmayı öğretebilir. Böylece daha sağlıklı bir iletişim modeli geliştirebilirsiniz.
Ortak Zaman Geçiremiyor musunuz?
Yoğun iş temposu, ev işleri, çocukların sorumlulukları derken partnerinizle kaliteli zaman geçirmek giderek zorlaşabilir. Beraber film izlemek, sohbet etmek, yürüyüş yapmak gibi basit ama keyifli aktivitelere zaman ayıramıyor olabilirsiniz. Bu durum aranızdaki duygusal bağı zayıflatıp, birbirinizden uzaklaşmanıza neden olabilir. İlişki terapisti bu noktada devreye girerek, birlikte vakit geçirmek için somut planlar yapmanıza yardımcı olur. Rutininize küçük romantik kaçamaklar eklemenin yollarını gösterir.
Uyumsuz Cinsel Yaşam
Çiftler utanma, çekingenlik veya bilgi eksikliği nedeniyle cinsel hayatlarındaki sorunları konuşmaktan kaçınabilir. Oysa cinsellik, çiftlerin yakınlaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biridir. İstek uyumsuzluğu, orgazm problemleri, cinsel işlev bozuklukları gibi sıkıntılar yaşıyorsanız bir uzmana danışmalısınız. İlişki ve cinsel terapistler bu konularda eğitimli olup size yol gösterecek, çözüm önerilerinde bulunacaktır. Unutmayın, cinsel doyum ilişki doyumunu da etkiler.
Geleceğe Dair Farklı Hedefler
Çiftlerin gelecek planları her zaman örtüşmeyebilir. Evlilik, çocuk, kariyer, yaşanılacak şehir konularında farklı düşünebilirsiniz. Bu ayrılıklar üzerinde konuşulup, uzlaşma sağlanamazsa ilişki ciddi sıkıntıya girebilir. Taraflardan biri hayal kırıklığına uğrayıp, diğerini suçlayabilir. İlişki terapisti bu durumlarda devreye girer. Sizleri ortak paydada buluşturacak, her iki tarafı da tatmin edecek çözüm önerileri sunar. Partnerinizin ihtiyaçlarını anlamanıza, kendi ihtiyaçlarınızı ise açıkça ifade etmenize yardım eder.
Kronik Çatışmalar
Bazı çiftler sürekli ve tekrarlayan biçimde hep aynı konularda tartışıp dururlar. Sanki kısır bir döngüye hapsolmuşlardır. Kavgalar, küslükler, ardından özür ve kısa süreli barışmalar birbirini izler. Ancak sorun temelden çözülmediği için bir süre sonra yeniden nükseder. Bu kronik çatışmalar, duygusal tükenmişlik ve bıkkınlık yaratır. Kendi başınıza bu olumsuz döngüden çıkamıyorsanız, bir ilişki terapistinden destek almalısınız. Terapist sorunun kaynağını bulmanıza, yapıcı çözüm önerileri geliştirmenize yardım eder. Böylece kısır döngüyü kırarak daha doyumlu bir ilişki sürebilirsiniz.
Bağlanma Problemleri
Hepimiz çocukluktan getirdiğimiz bağlanma modelleriyle yetişkin ilişkilerimizi şekillendiririz. Eğer saplantılı, kaçıngan ya da korkulu türde olumsuz bağlanma stilleri geliştirmişsek bu ilişkimize zarar verebilir. Terk edilme, aldatılma, yalnız kalma gibi aşırı korkular yaşayabiliriz. Ya da tam tersi aşırı bağımsız davranıp duygusal yakınlık kurmaktan kaçınabiliriz. İlişki terapisti bu güvensiz bağlanma örüntülerinin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Geçmiş ilişki deneyimlerinizi, bugüne yansımalarını birlikte değerlendirirsiniz. Böylece daha sağlıklı ve güvenli bir bağlanma modeli geliştirmeniz mümkün olur.
Mutlu ve uzun soluklu bir ilişki için çiftlerin emek vermeleri, çaba harcamaları gerekir. Ancak bazen kendi başımıza çözemediğimiz sorunlarla karşılaşabiliriz. Böyle durumlarda alanında uzman bir ilişki terapistinden destek almaktan çekinmemeliyiz. Terapi süreci ilişkimizi güçlendirmemize, birbirimizi daha iyi anlamamıza, aramızdaki sevgi bağını kuvvetlendirmemize yardımcı olacaktır. Böylece ömür boyu sürecek doyumlu bir beraberliğin kapıları aralanabilir.
YORUMLAR