TÜRSAB TV stüdyosuna konuk olan Lütfü Savaş, “Hititler, Babiller, Makedonlar ve Mısırlılar dahil birçok medeniyete, 27 tane kültüre ev sahipliği yapmıştır. Buğdayın ilk yerleştirildiği, tarımın ilk uygulandığı, zeytinin sofrayla ilk kez buluştuğu Orta Asya’dan Mısır’a Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar birçok medeniyetin ve birçok dönemde bu özellikle Roma-Bizans döneminden itibaren de ticaret merkezi olan ve herkesin bir tutam lezzet getirdiği şu anda da bu yüzden birçok yemek çeşidine sahip olan ve birçok rengi bir arada ahenk ile barındıran hepsini birlikte, sevginin, barışın ve kucaklaşmanın merkezi olan bir şehirde yaşıyoruz” dedi.
Farklı medeniyetlere ve dinlere ev sahipliği yapan Hatay’da yaşamanın şans olduğunu anlatan Savaş, “Çünkü dünyada olmayan bir sevgi yumağı, birbirini sahiplenme birbirini kabul etme birlikte ortak bir alan içinde yaşama kültürü var. Düşünün dinler, mezhepler, farklı medeniyetler kültürler farklı etnik kökenler, farklı bölgeden gelen insanlar yüzyıllardır kardeşçe yaşadığı bir coğrafyada Belediye Başkanlığı yapıyorsunuz ve orada vatandaşsınız, orada yaşıyorsunuz bundan daha güzel bir şey yok” diye devam etti.
Programda, Hatay’ın tanıtım videosu da yayınlandı, Lütfü Savaş, “Tanıtım videosunda da gördüğümüz gibi çan, Hazan ve Ezan yan yana, karşı karşıya. Bir çan sesi duyuyorsunuz bir hazan bir ezan, hemen hemen ben her gün diyorum ki bize her gün bayram. Bütün din ve milletlerin bayramı ayrı ayrı kutlanıyor, biz bütün bu önemli bayramlardan hem protokol olarak hem insanlar olarak birlikte yaşamayı, birlikte kucaklamayı bir kültür haline getirmişiz. Dünyada örnek olmuş bir şehiriz” dedi.
ANADOLU’NUN İLK İBADET YERLERİ HATAY’DA BULUNMAKTA. SAİNT PİERRE KİLİSESİ DÜNYANIN İKİNCİ KİLİSESİDİR
Lütfü Savaş; “Suriye’den gelen birçok misafire rağmen huzurumuzu bozmadık devam ettik. Turizm konusunda insanların aklında güvenlik duygusu var. Türkiye’de en güvenli yerlerden bir tanesi Hatay’dır. İngiltere’deki Londra, Fransa’daki Paris’te güvenlik şartları neyse Hatay’daki güvenlik şartları da en az o kadar mükemmeldir. Çok şükür bizde öneli bir vukuat olmadı 12 yıldır. Komşumuzdaki kadar kavga, gürültü, kan ve göz yaşına rağmen Hatay huzur içinde yaşamaya devam etti. Bu nedenle herkesi özellikle turizm sektörünü Hatay’a bekliyoruz’’ diyerek konuşmasına devam etti.
Kültür Turizmi İhtisas Başkan Yardımcısı İlham Seyyale ise, “Hatay üç semavi dinin bir arada bulunduğu hatta ilklerin oluştuğu en önemli kenttir, bu ilkler nelerdir?’’ sorusuna şu şekilde yanıt verdi; “Hatay ilklerin yeri. Habibi Neccar Camii Anadolu’daki ilk camilerden bir tanesi. Saint Pierre Hristiyanlık isminin ilk geçtiği mağara kilisesi. Hatay Antakya’nın uzun çarşısı 3500 metrelik kapalı alan olarak en büyük çarşılar içindedir. Herod Caddesi, Kurtuluş Caddesi dünyada ilk aydınlatılan geceleri de güvenli, eğlenceli hoşgörünün olduğu o dönemden bu yana gelen cadde demişler’’.
Hatay’ın ilklerinden bahseden Seyyale, “Hatay Arkeoloji Müzesi en büyük en önemli mozaik müzeleri içinde ilkler arasında hatta ikinci sıraya da yükseldiğini biliyorum. Antakya Kalesi sur açısından baktığımızda 12 kilometreyle en büyük surlara sahip kalelerden bir tanesi. Samandağı plajı yekpare uzunluğuyla 14 kilometre ile en uzun plajları içinde ilktir. Asi Nehri, tersten akan ilk nehir. İnsan eliyle yapılan ilk tünel Titus Tüneli. Rhossus Antik Kenti ilk liman kentlerinden bir tanesi. Vakıflı köyü Türkiye’nin ilk Ermeni Köyü. Ortodoks Kilisesi yapı itibariyle en önemli kiliselerden. Musa Ağacı Hızırbey Köyü’ndeki 35 metrelik gövdesi en büyük ağaçlar arasında. Mimar Sinan’ın yaptığı eserlerden hacıların ve tüccarların Kervansaray olarak kullandığı en büyük ilk kervansaraylardan bir tanesi. Aromatik bitkilerin yüzde 10’u Hatay’da yetişir. Anadolu’ya ilk zeytinin girdiği, çekirdeklerinin milattan önce olan kalıntılarının bulunduğu yerdir Hatay” ifadelerini kullandı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ana teması "Medeniyetler Bahçesi" olan Expo 2021 ile ilgili, “Pandemi ve savaşla birlikte sosyolojik, psikolojik, ekonomik bir travma oldu. Hatay halkını bölge halkımızı gittikçe yıprattı. Bizde Hatay Expo’da 700 bine yakın misafiri ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Expo iki bölgede yapıldı. Adı zaten medeniyeler bahçesi, Hatay birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için adını öyle koyduk. Bununla birlikte biz bunu yaparken biz 6 aylık çiçek, böcek işi yapmayalım Hatay’a kalıcı bir eser bırakalım. Bundan sonra bu iki alan Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz bölgesindeki iki alan bundan sonra hep kullanılsın, kültürel, ekonomik, ticaret, eğlencede, eğitimde kullanılsın. Birçok alanda burası bundan sonra festivaller fuarlar şehri olsun diye bir dizayn yaptık. Hatay’ın birikimlerinin enleriyle gerçekleri yaptık. Bundan sonraki süreçte Hatay var oldukça bu iki alan Hatay’ımıza ve bölgemize hizmet edecektir diye bunları yaptık ve başardık. Bu eserlerle birlikte biz Hatay’ın tanınırlığını arttıracağız” şeklinde konuştu.
Expo 2021’in logo tasarımından da söz eden Savaş; “Exponun logosundan bahsetmek istiyorum. Türkiye dünyada orta kuşakta yer almaktadır. Bundan dolayı endemik ve diğer çeşit bitkiler konusunda şansı vardır. Bütün Avrupa’da Doğu-Batı Avrupa toplam hepsinde 12000 çeşit bitki vardır. Sadece Türkiye’de 12000 çeşit bitki vardır. Bunun 4000 tanesi endemiktir, sadece Türkiye’de vardır. Onun da üçte biri Hatay’da vardır. Ayrıca Hatay’da olup dünyada olmayan bitkiler vardır, bunlardan bir tanesi barış çiçeğidir. 2011 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi’nden iki akademisyen kardeşimiz. Hatay’da Amanos Dağları’nın eteklerinde exponun hemen üzerinde bir radar var. Radarın altında bir buçuk iki dönümlük bir alan içerisinde sadece dünyada barış çiçeği vardır. 13 tane yaprağı var, Hatay’da 13 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İsmi barış olduğu için ve en çok o coğrafyanın barış ihtiyacı olduğu için Hatay’ın logosu yaptık. Gerçekten çok anlamlı bir çiçek. Barış çağrısı yapsın diye logoyu barış çiçeği yaptık’’ ifadelerini kullandı.
Expo 2021’in içeriğinden bahseden Savaş, ‘’Sanat atölyeleri, eğitim yerleri her şey var. Bundan sonra Hatay’ın iki tane daha yaşam merkezi oldu. Her geldiğimizde hem İskenderun hem Antakya’da Expo alanı gezip zaman geçirmeniz lazım. Hatay’ın varoluş mozaiği 1600 metrekare taban mozaiği Hatay’ın fiziksel ve tarihsel sürecini anlatan bir eser. Üniversite ile birlikte yaptık. Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat ettik ilk müracaatımız kabul edildi yüzde doksan dokuz. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren orijinal bir taban mozaiği olacak. Türkiye’nin önemli 44 şehrinden doğal taşları getirip Hatay’ın bütün mozaik ustalarına yaptırdık. Erzin, Reyhanlı ve Harbiye’de toplam üç ekip çalıştı.
Samandağ yolu üzerinde battı çıktı yaparken, orası sit alanı değil. Mezar, duvar, hamam bulduk. Yonca yaprağı şeklinde bir şapel. Biz bu şapeli Expo içerisine koyduk. Bence bizim Exponun en önemli eseri bu şapel. Şapelin en küçük taşını bile açık hava müzesine koyduk. El sanatları sokağı, çocuklar için 12-13 tane ayrı oyun ve eğitim alanı yaptık’’ şeklinde konuşarak Expo 2021’in içeriğini anlattı.
Savaş,‘’15 ilçemizle beraber çok büyük bir coğrafyayız, medeniyetiz. Deniz kenarında Roma dönemine ait içinde çok güzel 1500 yıllık zeytin ağacı var. Payas Belediye Başkanı restore etmiş. Belen’de Yavuz Sultan Selim’den kalma külliye var. Antakya’da müthiş tarihi derinliğe sahip. Var olduktan itibaren 43 bin yıldır insan hayatı var” şeklinde yanıt verdi.
YORUMLAR