128 toplu kalyon ve 3 ambarlı geminin bir araya getirilmesi ile dünyanın en büyük kalyon gemisi haline gelen Mahmudiye Kalyonu, hizmette olduğu dönemler boyunca dosta düşmana korku salmıştır. İşte, gerçek bir efsane olan Mahmudiye Kalyonunun hikayesi…
Efsunlu Gemi: Mahmudiye Kalyonu
1829 yılından itibaren dünyanın en büyük savaş gemisi olan Mahmudiye Kalyonu, 1847 yılında Fransız savaş gemisi Valmy inşa edilene kadar bu unvanını sürdürmüştür. Savaşlarda kazandığı başarılar ile bir halk efsanesine dönüşen Mahmudiye Kalyonu, kimi insanların gözünde “hayalet gemi” olarak da anılmıştır.Çünkü elde ettiği başarılar inanılamayacak kadar büyüktü! II. Abdülhamit döneminde sökülerek görevden alınana kadar katıldığı sayısız savaş ile isminden bahsettiren Mahmudiye Kalyonu, meşhur Sivastopol Kuşatması ile efsanesini başlatmıştır.Hem kaptanı Mehmet Paşa hem de Mahmudiye Kalyonu, bu kuşatma esnasında büyük bir başarı sergilemiştir ve halk arasında kulaktan kulağa bu efsane haber yayılmaya başlanmıştır. Sivastopol Kuşatması esnasında diğer savaş gemilerine nazaran çok az bir hasar alan Mahmudiye Kalyonunun en az hasar alan bölgesi geminin üst kısmında yer alan Barbaros Hayreddin Paşa’nın sancağıdır. Sancakta ise Saff Suresinin 13. Ayeti yazmaktadır.
"nasrun minallâhi ve fethun karîb ve beşşiril mü'minin!" (Allah katından bir yardım ve yakın bir zafer vardır. Müminlere müjdele!)
En az hasarın bu bölgenin alması sonucunda halk Mahmudiye Kalyonunu “efsunlu gemi” olarak anmaya başlamıştır.
YORUMLAR