Mersin’in turizm potansiyelinin değerlendirilmediğini ve görmezden gelindiğini ifade eden Ekmen, Mersin’e yönelik bir turizm planı ve altyapı yatırımları meselelerine dikkat çekerek bakana uyarıda bulundu:
“Mersin, gerçekten sıra dışı özel bir şehir; dinler, kültürler ve arkeoloji açısından bir inanç, kültür ve tarih şehri, 321 kilometrelik sahili açısından Türkiye'nin en uzun sahiline sahip bir şehir. Yayla turizmi size sadece yayla turizmini değil, aynı zamanda eşsiz Yörük kültürünü de deneyimleme imkânı verir. Gastronomi turizminin gelişmişliği açısından da zaten bir şey ifade etmeye gerek yok. Son olarak, adrenalin sporlarından hangi birini yapmak isterseniz, Mersin'de uygun bir mekân bulabilirsiniz.
Peki, bu güzelliklere sahip Mersin, turizm potansiyelinin yüzde kaçını değerlendirebiliyor? Elimizde istatistiki bir veri yok ancak yüzde 5 ya da 10'dan fazlasını kullanabildiğini ifade edemeyiz. İsterseniz birkaç başlık açısından Mersin'in durumunu anlatayım size: Lojistik, altyapı, yatak kapasitesi, markalaşma ve etkinlik desteklerini ifade etmeye çalışacağım. Sayın Bakanım, ulaşılamayan bir şehir turizm şehri olamaz; bugün Akdeniz sahil yolunun bütçe anlamında tamamlanma oranı yüzde 50 bile değil, havalimanımız tam on beş yıldır bitirilemiyor, bu 29 Ekim’e de yetiştirilemedi, otoyol bağlantılarımız master planlarda bile gözükmüyor, keza hızlı treni hatırlayanımız bile yok.”
‘Lojistik, altyapı, tanıtım ve etkinlik desteklerinde durum kötü: Mersin neden görmezden geliniyor?’
Antalya’da kapasite yetersizliği ortaya çıkmışken Mersin’de 5 tane bile beş yıldızlı otel olmamasını eleştiren Ekmen, Mersin’e yönelik yapılması gereken tanıtım faaliyetlerinin de göz ardı edildiğini ifade etti. En önemli sorunun ise havalimanı, otoyol ve liman gibi altyapı projelerinin yıllardır devam etmesine rağmen bitirilmemesi olduğunu belirten Ekmen, Mersin’e yönelik ilgisizliği eleştirdi:
“Antalya'da yatak kapasitesinin nasıl sıkıştığını biliyoruz ancak 321 kilometre sahil şeridimizde 5 adet beş yıldızlı otel yok; bunların 3'ü de şehir merkezinde. 11 tahsisin, 2009 yılında yapılmış 11 tahsisin 1'inde bile kazılmış bir temel yok. Bu konularda Bakanlığınızın öncü ve zorlayıcı bir rol oynamasının Mersin'in önünü açacağını düşünüyoruz. Sayın Bakanım, markalaşma önemli, Turizm Geliştirme Fonu dört yıldır markalaşma konusunda büyük bir çaba gösteriyor ancak maalesef odağında Kapadokya ve Akdeniz var, kısmen de Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi. Mersin'le ilgili Turizm Geliştirme Fonu'nun tek bir videosu var Kız Kalesi'nde çekilmiş, başka hiçbir çalışması yok, bu konuda detaylı çalışmalara baktık. Bakanlığınızın Mersin'e kaydırdığı ve destek verdiği bir etkinlik yok Sayın Bakanım. Büyük bir başarı örneğidir Kültür Yolu Festivallerinin yaygınlaşması. Mersin bu listeye girmeyi hak etmiyor mu? Sayın Bakanım, eğer benzer projeler başka bölgelerde başlanıp bitirildiğinde Mersin de ihmal ediliyorsa Mersin'de başlanmıyor ya da bitirilmiyorsa burada bir ayrımcılık, hatta cezalandırma vardır, diyoruz. İzninizle birkaç örnek vereyim: Ordu-Giresun Havalimanı, İstanbul Havalimanı, Mersin Havalimanıyla beraber başlıyor, beş yılda bitiyor, Mersin Havalimanı on beş yılda bitmiyor. Ovit, Zigana Tünelleri Mersin-Akdeniz sahil yoluyla birlikte başlıyor bu tüneller bitiyor 15 kilometre çift kanallı tüneller Mersin-Akdeniz sahil yolu maalesef yüzde 50 bile tamamlanma aşamasında değil. Çandarlı-Filyos Limanlarının ilanı Mersin Ana Konteyner Limanıyla birlikte yapılıyor. Buralar bitiyor ama Mersin Ana Konteyner Limanının ÇED süresinin dahi süresi tamamlanmış oluyor.”
‘Bakanlık, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi, Mersin turizm planı için özel toplantı yapmalıdır’
Mersin’in turizm kapasitesinin değerlendirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ortak bir biçimde turizm ‘master planı’ yapması gerektiğini ifade eden Ekmen, Mersin’i İzmir ve Antalya ile karşılaştırarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a adalet çağrısında bulundu:
“Sizden istirhamımız Mersin'le ilgili bir master planının çalışılarak Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin de paydaş kılınmak suretiyle Mersin'deki bu tıkanmışlığın açılmasıdır. Bir şehre ulaşamıyorsanız, ulaştığınızda yatacak yatak bulamıyorsanız, yattığınızda sizi zinde ve canlı tutacak etkinliklerle karşılaşmıyorsanız, o şehirde turizm gelişmez. Bu boyutuyla hızlıca saydım, arzu edilirse diğer milletvekillerimiz ve yerel yönetimlerle birlikte Bakanlığınızda toplantılar icra edilebilir.”
‘20 yıl boyunca İzmir ve Antalya’ya yapılanlar Mersin’e yapılmadı’
İzmir ve Antalya’ya yapılan turizme yönelik yatırımların Mersin’e yapılmadığını ifade eden Ekmen, bakan Ersoy’a adalet çağrısında bulundu:
“Lütfen önünüze 3 tane ili alın Sayın Bakanım: Mersin, İzmir, Antalya. Yirmi yıl boyunca İzmir'e ne yapıldı, Antalya'ya ne yapıldı, Mersin'e ne yapılmadı? Sadece bu kıyasın gereği olan adalete bile razıyız, bunun dışında bir diyeceğimiz yoktur.
Toplantı bitiminde, bakana hitaben; bütçeyi tebrik eden Ekmen, Bakan’da en kısa sürede, Mersin milletvekilleri, Valisi, belediye başkanı, sivil toplum örgütleri ile Mersin turizmini ele alacak bir toplantı talep etti.
YORUMLAR