Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

TÜRSAB MICE SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE IŞIK TUTTU !

Katma değeri en yüksek turizm segmentleri arasında yer alan MICE turizmi, TÜRSAB organizasyonunda gerçekleştirilen “MICE Turizmi: Türkiye’nin Stratejik Gücü ve Sürdürülebilir Geleceği Sempozyumu”nda ele alındı. Sektörün önde gelen temsilcileri ve alanında uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumdan, MICE turizminin geleceğine ilişkin yol haritasını belirleyecek önemli mesajlar çıktı.

TÜRSAB MICE SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE IŞIK TUTTU !

Katma değeri en yüksek turizm segmentleri arasında yer alan MICE turizmi, TÜRSAB organizasyonunda gerçekleştirilen “MICE Turizmi: Türkiye’nin Stratejik Gücü ve Sürdürülebilir Geleceği Sempozyumu”nda ele alındı. Sektörün önde gelen temsilcileri ve alanında uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumdan, MICE turizminin geleceğine ilişkin yol haritasını belirleyecek önemli mesajlar çıktı.

TÜRSAB MICE SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE IŞIK TUTTU !
23 Aralık 2024 - 12:57

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, turizmin gelişimi ve çeşitlendirilmesi yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. TÜRSAB bu çerçevede katma değeri yüksek turizm segmentlerinden biri olarak bilinen MICE sektörü ile ilgili önemli bir etkinlik düzenledi.

TÜRSAB’ın öncülüğünde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen “MICE Turizmi: Türkiye’nin Stratejik Gücü ve Sürdürülebilir Geleceği Sempozyumu”na MICE sektörü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda turizm sektör paydaşı ve basın mensupları katıldı.

Sempozyumda sektör uzmanları altı ayrı oturumda; “MICE Turizmi ve Türkiye”, “Jeopolitik Gücün Kullanımı ve Türkiye'nin MICE Merkezi Olarak Konumlandırılması”, “MICE Sektöründe Zorluklar ve Çözümler (Acentalar & Oteller Gözünden)”, “Taşımacılık ve MICE”, “Dijitalleşme ve MICE”, “Kurumsalın Gözünden MICE'tan Gelecek Beklentileri” başlıkları altında MICE turizmindeki son gelişmeleri ele aldılar.

Firuz Bağlıkaya: “MICE Sektörüne Katkı Vermeye Devam Edeceğiz”

Etkinliğin açılışında katılımcıları selamlayan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin 12 ay ve ülke geneline yayılmasında en önemli kanallardan birinin MICE olduğuna dikkat çekti. Firuz Bağlıkaya, turizm gelirlerindeki artış hedefi çerçevesinde bu alandaki gelişime önem verilmesi ve sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, TÜRSAB olarak MICE sektörüne katkı vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Hasan Eker: “TÜRSAB’ın Birlik ve Beraberliğine Herkesin Sahip Çıkması Gerekir”

Sempozyumun açılışında konuşan TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker de TÜRSAB olarak gerek ulusal gerekse de uluslararası etkinliklerle turizmin gelişimi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Eker, “TÜRSAB; ulusal ve uluslararası düzeydeki fuar katılımlarıyla, büyükelçilikler, konsolosluklar gibi yabancı misyon temsilcilikleri ile gerçekleştirdiği istişarelerle, ülke içinde olduğu gibi dünyanın her yerinde sektörü temsil ediyor. Bu birlik ve beraberliğe herkesin sahip çıkması gerekiyor” dedi. TÜRSAB İhtisas Başkanlıklarının çok etkin çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydeden Eker, “MICE Turizmi: Türkiye’nin Stratejik Gücü ve Sürdürülebilir Geleceği Sempozyumu”nun da MICE İhtisas Başkanlığı tarafından özverili bir çalışma sonucunda hayata geçirildiğini ifade ederek, başta MICE İhtisas Başkanlığı ve katkı sunan sponsorlar olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Gürkan Akün: “Turizmi 12 aya yaymada MICE büyük önem taşıyor”

Sempozyumun açılışında söz alan TÜRSAB MICE İhtisas Başkanı Gürkan Akün, başarısı deniz kum güneş ile anılan Türk turizmini 12 aya yaymada MICE alanının öneminin çok büyük olduğuna dikkat çekti. Akün, konjonktürel yapısı, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan konumu, kolay ulaşılabilirliği ve modern kongre altyapısı ile önemli destinasyonlardan biri olan ülkemizin mevcut konumundan daha ileri seviyelere çıkması gerektiğini söyledi.

MICE Turizmi ve Türkiye” Oturumunda Markalaşmaya Vurgu Yapıldı

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen, “MICE Turizmi ve Türkiye” başlıklı ilk oturumda konuşan Tekser Turizm’in sahibi ve MPI ile SITE Yönetim Kurulu Üyesi Feyhan Kapralı, MICE alanındaki tüm bağlantılar sağlayan bileşenin seyahat acentaları olduğuna dikkat çekti. Farklı ülkelerin MICE sektöründeki gelişim için farklı stratejiler belirlediğini belirten Kapralı, Türkiye’nin de MICE’a özel bir master planı olması gerektiğinin altını çizdi. Kapralı, İstanbul’da MICE turizmi açısından en önemli sorunlardan birini trafik sorununun oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Antalya Turizm Fuarı GNT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral Türkiye’nin turizmde birçok bileşene sahip olduğunu ifade ederek bunları ürünleştirmek konusunda sıkıntılar kaydedildiğini belirtti. MICE alanında fiyat odaklı değil hizmet odaklı bir yaklaşımın öne çıkması gerektiğini dile getiren Meral, “Sektör olarak içeriği güçlendirecek vakte, güce, enerjiye ihtiyacımız var. Asli işlerimize enerji ayıramıyoruz. Bakış açısında ortak anlayışla sektörü ileri taşımalıyız. Turizm memleket meselesidir” dedi.

İlk oturumun son konuşmacısı TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker ise “MICE konusunda ülkemizi markalaştırmamız lazım. İstanbul dünyada potansiyeli bakımından 5’inci sırada olan bir şehir. Ama şu anda 21’inci sırada. Potansiyelimizi değerlendirmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

MICE alanındaki gelişimi sağlamak için Devlet tarafından özel bir teşvik verilmesi gerektiğini belirten Eker, bu kapsamda bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve Ticaret Bakanlığı’na sunduklarını ifade etti. Hasan Eker, “Tüm turizme teşvik verilmesi lazım. Ama MICE için özel teşvik sağlanmalı. Bu konudaki talebimizi Ticaret Bakanlığı’na sunduk” dedi.

MICE acentalarının verdikleri hizmetin karşılığını alması için tavsiye edilen fiyat tarifesi hazırlayarak TÜRSAB web sayfasında yayınladıklarını söyleyen Hasan Eker, sektörün yaşadığı sorunları ise şu sözlerle dile getirdi: “Maliyetinin altında satışlar sektör açısından sorun teşkil ediyor. Otellerle, kongre merkezleri ile ilişkilerde de erken ödeme talepleri sektörü zor duruma sokuyor. Etkinlik sigortası çok önemli bir konu. Bu konuda bir ürün geliştirmemiz gerekiyor. Birlik beraberlik içinde hareket etmemiz lazım. Markalaşma en büyük sorun. Ürün çeşitliliğimiz var ama her şeyi öne çıkartmaya çalışınca karışıklık oluşuyor. Belli ürünleri ön plana çıkartacak bir yaklaşım geliştirmemiz gerekiyor.”

MICE Turizmine Yönelik Tanıtım Kampanyaları Geliştirilmeli”

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen “Jeopolitik Gücün Kullanımı ve Türkiye’nin MICE Merkezi Olarak Konumlandırılması” başlıklı ikinci oturumda konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Aymankuy, MICE pazarını geliştirmek için tanıtım stratejilerinin katılımcı bir politika ile belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Yusuf Aymankuy, “Ülkemiz genel olarak sejoure’a yönelik tanıtım yapıyor. MICE turizmine yönelik tanıtım kampanyalarını görmüyoruz. Bunun yapılması gerekiyor. Tanıtım kampanyalarında sürdürülebilirlik, sağlıklı yaşam çevre ön plana çıkartılmalı. Uluslararası fuarlara katılım teşvik edilmesi gerekiyor. MICE için yapılan harcamalardan aslan payını %35-40’ını konaklama sektörü alıyor. Konaklama işletmeleri MICE şirketlerini desteklemeli” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Erişilebilirlik Koordinatörü Adem Kuyumcu da TÜRSAB’ın önemli bir etkinliğe imza attığına işaret ederek şunları söyledi: “Erişilebilirlik herkes için önemli. MICE turizmi için de önemli. Erişilebilir turizm pazarının çok büyük hacmi var. Altyapı eksikliği nedeniyle bunu İspanya’ya kaptırıyoruz. Türkiye jeopolitik olarak çok önemli bir yerde. Engelli ve yaşlı bireyler düşünüldüğünde sezon dışında Avrupa’da 150 milyar euroluk bir erişilebilir turizm pazar büyüklüğü var. Bunun bir kısmını almalıyız.  İspanya gibi olabilmemiz olmak için tesislerimizi erişilebilir hale getirmek gerekiyor.”

Gastronominin gelen misafirlerin %94 oranında geri gelmesini sağlayan bir alan olduğuna değinen TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Erdal Çeri ise MICE alanında pazarlarma ve tanıtımda etkinliklerin önemine vurgu yaparak şu değerlendirmede bulundu: “Misafirin ilgisini toplamak çok zor. Gelen insan deneyim istiyor. Deneyim demek gastronomi demek. Deniz kum güneşi çok ülkede görebilirsiniz. Ürünümüz çok fazla. MICE’da bir dosya veriyorsak, bir sunum yapıyorsak bu tanıtım dosyasında gastronomiyi daha üst sıralara çekmek zorundayız. Misafirimize yerel ürünleri sunacak bir yaklaşımı geliştirmeliyiz. Bu anlayışı yerleştirerek katma değeri artırabiliriz. Gastronomi, bir ülkeye gitmek için %84 etken, tekrar aynı yere seyahat etmek içinse %94 etken.”

MICE Sektöründe Zorluklar ve Çözümler Tartışıldı

Acentalar ve otellerin gözünden MICE sektöründe zorluklar ve çözümlerin ele alındığı “MICE Sektöründe Zorluklar ve Çözümler” başlıklı oturumda ise sektörün karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar, istihdam, fiyat, vize sıkıntısı gibi sorunlar konuşuldu.

Oturumdaki konuşmasında, “En büyük zorluk ekonomik problemler” diyen Stok M.I.C.E Genel Müdürü Ergun Piji, “Kredili çalışma sistemi mevcut ekonomik durumdan kaynaklı olarak sona ermiş durumda. Sürdürülebilir bir yapı kurabilmek için tedarikçilerle kol kola girmemiz gerekiyor. Euro’nun düşük kalması nedeniyle Avrupalı müşterilerimiz için fiyatlarımız yüksek kalıyor. Enflasyondan kaynaklı olarak fiyatlama standardı tutturulamaması da sorun oluşturuyor. Outgoing incentive etkinlikleri de vize sıkıntısında olumsuz etkilenmiş durumda. İnsan kaynağı açısından zorluk yaşıyoruz. MICE alanını turizm eğitimi alan öğrencilere daha çok tanıtmamız gerekiyor” dedi.

Barut Hotels MICE Müdürü Tuğba Parscan ise stratejik adımlarda hizmet kalitesini artırmanın önemine değinerek, “Teknolojik yeniliklere entegrasyon çok önemli. Pazar dinamiklerine uyum sağlamak çok önemli. Sürdürülebilir uygulamalar, geri dönüştürtülebilir malzemeler olması yurt dışında öne çıkmaya başladı. Kişiselleştirilmiş paketler çok önemseniyor. Gelen misafirlerin deneyimlerini iyi analiz etmek gerekiyor. MICE’da en önemli unsurlardan biri iyi ve açık bir iletişim içinde olmak” şeklinde konuştu.

Oturumda söz alan TÜRSAB MICE İhtisas Başkanı Gürkan Akün MICE acentalarını bir çatı altında toplamak istediklerini belirterek şu noktalara dikkat çekti: “Pandemi sonrasında MICE acentaları arasında kopma vardı. Yaşanan sorunlar belli.  Bu sorunları çözmek istiyoruz. Otellerden de talebimiz etkinlik teklifi getirenlerin seyahat acentası olup olmadığını dikkate almaları. MICE ihtisas Başkanlığı olarak bu konuda bir standart oluşturulması için çalışıyoruz. MICE sektöründe sorunlardan biri de ödeme vadeleri konusu. TÜRSAB tarafından zorunlu olmasa da bir tarife yaratıldı. Nitelikli personel en önemli sorunlardan biri. Bu sorunun çözümü için TÜRSAB Akademi bünyesinde MICE konusunda eğitimler vereceğiz.”

MICE Alanında Taşımacılık Sorunları ve Çözümleri Konuşuldu

Taşımacılık alanındaki güncel sorunların ele alındığı “Taşımacılık ve MICE” başlıklı oturumda konuşan Pegasus Havayolları Satış & Network Planlama Grup Direktörü Emre Pekesen, 54 ülkeye sefer yaptıklarına işaret ederek, “MICE segmentteki payımızı artırmak istiyoruz. Modelimizin dışında da olsa ilave hizmetleri ekleyerek MICE segmentinde daha fazla pay almak istiyoruz. Büyük gruplar için özel kontuar açmak, esnek ödeme koşulları sağlamak, ikram konusunda özel teklifler sunmak gibi çalışmalarımız var. Türkiye’nin MICE potansiyeli çok büyük. Biz havayolu olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

TÜRSAB Havayolu Bilet Satış ve IATA İhtisas Başkan Yardımcısı Aziz Ciga da teknolojinin ilerlemesi ile birlikte seyahat endüstrisinin farklı bir noktaya evrildiğini hatırlattığı konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: “Çok daha fazla segmentlere ayrıldı. MICE özelinde konuştuğumuz zaman birçok kuruluş önce kendi çalışanlarına etkinlik düzenlemeye başladı. Sonra iş kongrelere döndü ve Türkiye’de de kongreler alınmaya başlandı. Gerçekten uzmanlık gerektiren bir alandan bahsediyoruz. Havayolları da bu işin belkemiğini oluşturuyor. Etkinlikleri Anadolu’ya yaymalıyız. Havayolları bu konuda gerçekten iş birliği yapıyor. Taraflar arasında iyi niyet var. Münferit biletlerde bazı sıkıntılar olsa da grup rezervasyonlarda iş birliği yürüyor.”

TÜRSAB Karayolu Turizmi İhtisas Başkanı Cem Türkkan ise MICE turizmi açısından en büyük sorunlardan birinin trafik olduğunu vurguladı. Türkkan, “Turizmle ilgili trafikte düzenleme yapılacaksa halkın tepkisini çekmeden doğal hayatın akışına müdahale etmeden yapmak lazım. İstanbul’da her noktada farklı cazibe merkezleri oluşturmamız gerekiyor. Önemli olan çeşitlendirmeyi yapmak. İstanbul’un coğrafyasını genişletecek bir yaklaşım geliştirmeliyiz” dedi.

Dijitalleşmenin MICE Sektörüne Etkisi Değerlendirildi

Sempozyumun “Dijitalleşme” başlıklı oturumunda Arkadyas Genel Müdürü Ali Yücel, TM Group Genel Müdürü Talha Sarıaslan, Vedus Creative Digital Genel Müdürü Alparslan Kılıçarslan konuştu. Söz konusu oturumda teknoloji alanındaki gelişimlerin hayatımızı kolaylaştırıcı yönlerine dikkat çekildi. Dijitalleşmenin ve yapay zeka alanındaki ilerlemenin turizme ve MICE endüstrisine etkisi değerlendirildi.

Sempozyumun “Kurumsalın Gözünden MICE’tan Gelecek Beklentileri” başlıklı son oturumunda ise Mariott International Türkiye İş Konseyi Başkanı ve İstanbul Marriott Hotel Şişli Genel Müdürü Recep Özdemir değerlendirmelerde bulundu.

Teknoloji alanındaki gelişim hızının çok arttığına dikkat çeken Özdemir, bunun da turizm sektörüne yansımalarını değerlendirirken acentalarla oteller arasındaki ilişkilerin gelecekte de devam edeceğinin altını çizdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum