Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Turizm sektöründe çalışmayı tavsiye ediyorum."

Deneyimli İnsan Kaynakları Yöneticisi Deniz Ersubaşı, turizm sektöründe çalışmanın avantajlarını anlattığı yazısında çok önemli açıklamalarda bulundu.Sayın Ersubaşı'nın yazısını paylaşıyoruz.

"Turizm sektöründe çalışmayı tavsiye ediyorum."

Deneyimli İnsan Kaynakları Yöneticisi Deniz Ersubaşı, turizm sektöründe çalışmanın avantajlarını anlattığı yazısında çok önemli açıklamalarda bulundu.Sayın Ersubaşı'nın yazısını paylaşıyoruz.

14 Temmuz 2019 - 18:33

Üniversite ve lise’de turizm bölümlerini seçecek kardeşlerimiz, aileleri ve rehber öğretmenler için bir turizmciden notlar :

Sektöre 16 yaşında sektöre girmiş ve 21 yıldır başka hiçbir sektöre geçme hayalinde olmamış bir turizmci olarak, kendi çevremdeki tüm gençlere bizim sektörü sonuna kadar tavsiye ediyorum. Bir yaşam şansım daha olsa gene turizmci olurdum. O kadar yani…

Öncelikle hızlıca sektörün ışıltılı dünyasına bakalım :

2018 yılında Turizmin Türkiye ekonomine katkısı 29,5 Milyar Dolar oldu. 2019 Hedefi  40 Milyar Dolar ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’un revize ettiği 2023 senesi hedefi ise 70 Milyon Turist ve 70 Milyar Dolar. 2018 Yılında doğrudan istihdam 1 Milyon ve her sene gelişen pazar sayesinde bu rakam da her yıl artarak devam edecek.  Üniversitelerin 2018 yılı kontenjanlarına baktığımızda yaklaşık 4000 bin civarında turizmci adayımız var. Bu 4000 kardeşimize 1 milyonluk istihdamda elbette bir yer vardır.

Devamı  şimdilik 6 madde halinde yorumlarda.

1)     Yeni mezun ( en az bir yabancı dil bilgisine sahip ve öğrenciliğinde yaz sezonunda farklı bölümlerde tecrübe edinmiş) taze bir turizmcinin sektöre girerken iş bulma sorunu neredeyse yoktur. Hatta iş ve işletme seçme lüksüne sahiptir.  Bizim sektörde her seviyede nitelikli elemana ihtiyaç vardır, iş sorunu olmayan sayılı alanlardan biridir. Unutmadan hemen başta söyleyeyim yabancı dil  “sıfır tolerans” bir konudur, yabancı dilinizi geliştirmezseniz aşağıda bahsettiğim her şey bir hayal dünyasına dönüşür. Okul bitene kadar en az bir dili ileri seviyede ve mesleğe başlamanızla geçen ilk üç yıl içinde ikinci yabancı dilinizi en az orta seviyeye taşımanız gereklidir.

2)     Otelcilik prestijli  bir iştir. Her şey duyulara hitap etmeye odaklanmıştır. Işıl ışıl ortamlar, mis kokulu odalar, güzel müzik, lezzetli yemekler ve içecekler ve güler yüzlü insanlar. Çalışanlar bu ortamın ayrılmaz bir parçasıdır. Pek çok iyi işletme çeşitli çalışan bağlılığı programları ile, çalışanlarının da bu ortamı yaşamasına olanak sağlar. Otel restoranlarında %50 indirim, oda konaklamalarında “Staff Rate” dediğimiz çalışana özel fiyatlar, kendi otelinde ya da grubun diğer otellerinde ücretsiz konaklama, çalışan etkinlikleri, partiler, giyim markaları ile yapılmış indirim sözleşmeleri vs. vs.

3)     Otelcilikte yükselme, gelişme, yurt dışı imkanları, maaş artışları diğer sektörlere kıyasla daha cömerttir. İyi işletmelerde eğitim ve gelişim birimleri vardır ve bu birimler aracılığı ile misafir ilişkileri, iletişim, liderlik gibi konularda eğitimler alırsınız, departman içi eğitimlerden sorumlu yöneticileriniz ile mesleki konulardaki bilgi ve tecrübenizi geliştirme şansı yakalarsınız. Okulda almış olduğunuz akademik eğitimi tecrübeye dönüştürmeye başladığınızda kendinizi gerçekleştirmek için önünüzde bir engel kalmayacaktır.

4)     Otelciliğin tek bir amacı vardır o da misafirleri memnun etmek. Her departmanın buna katkısı farklıdır ve bu nedenle departmanlar arasında bir statü farkı yoktur. Bazı bölümler için yok otelin beyni, yok otelin kalbi yok otelin gözleri gibi tabirler kullanılsa da bunlara aldırış etmeyin. Bir bulaşıkhane görevlisi tabakları düzgün yıkamadıktan sonra şefler istediği kadar iyi sunum yapsın fark etmez. Bu, Turizmi seçen arkadaşlarımızın asla unutmaması gereken bir konudur. Satış pazarlama, ön büro, finans, insan kaynakları gibi bölümlerin dışarıdan görünen ortamları gözünüzü fazla boyamasın. Öğrencilik döneminizde ne kadar çok bölümde çalışırsanız, kararınız o kadar sağlıklı olacaktır.  Karakterinize uygun bir iş seçmeye özen gösterirseniz, ilerlemeniz o derece hızlı olacaktır.

5)     Otelcilerin genel olarak, iletişimi çok güçlü, empati yeteneği yüksek ve insanları mutlu etmekten zevk alan bir yapıları vardır. Kıvrak zekalıdırlar ve stres altında doğru karar verirler. Bizim işimizde en önemlisi duygusal zekadır. Bu bahsettiğim yetkinleri bir anda geliştiremezsiniz ancak hedefiniz bu olmalıdır. Okullarda katılacağınız seminerler, alacağınız eğitimler, bu konularda okuyacağınız kitaplar yolunuza ışık tutacaktır. Bu özellikler iyi bir otelcide fabrika ayarları gibidir.

6)     Elbette her sektörün olumsuz yanları hatta kanayan yaraları da vardır ve bu paylaşımın altında yapılacak olan olumsuz yorumların gerçeklik payı olduğunu da göz önünde bulundurun ve bu durumlara düşmemek için kariyerinizi iyi planlayın. "Planlamada hata yapmak hatayı planlamaktır "diyor Peter Drucker, dikkate alın.

Unutmayın KARİYERİNİZ, ÖĞRETMENLERİN, PATRONLARIN, YÖNETİCİLERİN ELİNE BIRAKILMAYACAK KADAR DEĞERLİDİR. KONTROLÜ ELİNİZE ALIN. CESUR OLUN VE HEDEFLERİNİZE DOĞRU İLERLEYİN ÇÜNKÜ ARTIK SİZ BİR TURİZMCİSİNİZ !!!            

 Aramıza hoşgeldiniz. 

Deniz Ersubaşı


YORUMLAR

  • 0 Yorum