Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Turizmde çalışmak için Üniversite okumalı mı ?

Turizm sektörünün önemli insan kaynakları yöneticilerinden başarılı isim Deniz Ersubaşı , Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin Turizm bölümü mezunları hakkındaki araştırmasını analiz etti.İşte Turizm mezunlarının ana verileri..

Turizmde çalışmak için Üniversite okumalı mı ?

Turizm sektörünün önemli insan kaynakları yöneticilerinden başarılı isim Deniz Ersubaşı , Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin Turizm bölümü mezunları hakkındaki araştırmasını analiz etti.İşte Turizm mezunlarının ana verileri..

Turizmde çalışmak için Üniversite okumalı mı ?
29 Temmuz 2019 - 14:37

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Yükseköğretim Kurumu’ndan alınan mezun bilgileri ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan istihdam verilerini birleştirip bir analiz çalışması yayınlayarak oldukça başarılı bir işe imza attı. Link burada : https://univeri.cbiko.gov.tr/

Bu analiz çalışmasına göre Turizm Bölümü mezunlarının ana verileri şu şekilde.

İstihdam Oranı : %57 ile 12. Sırada / 70 Bölüm içinde (Not: İstihdam oranı verisi, bölüm mezunlarının kendi sektörlerinde çalışmasını ifade ediyor)

İş Bulma Süresi : 6 Ay 10 Gün ile 12. Sırada / 70 Bölüm içinde

Ücret Ortalaması : 2.517 TL ile 57. Sırada / 70 Bölüm içinde

Nitelik Uyuşmazlığı : 1,68 Çarpanı ile 70. Sırada / 70 Bölüm içinde

Kamuda Çalışma Oranı: %4 ile 53. Sırada 70 Bölüm içinde

Şimdi bu verilerden özellikle ücret ve nitelik uyuşmazlığına biraz daha yakından bakalım. Ve Turizm’de çalışmak için üniversite mezunu olmaya gerek olup olmadığı hakkında fikir yürütmeye çalışalım.

Ücret verisinde yeni mezunların maaş skalası :

%77’si – Asgari ücret ile 2.999 TL arasında

%19’u – 3.000 TL ile 4.499 TL arasında

%2’si – 4.500 TL ile 5.999 TL arasında

%1,3 ‘ü – 6000 TL ve üzerinde

Yeni mezun meslektaşlarımızın 3.000 TL ve üzerindeki dilimde yer alabilmeleri için eğitim ve öğretim dönemini son derece verimli geçirmeleri, staj süreleri dahil olmakla birlikte özellikle yaz tatillerinde sektörde çalışarak deneyim kazanmaları, okulların ve öğrenci kulüplerinin kurs ve seminerlerine katılmaları, özellikle ve özelikle en az bir yabancı dili çok iyi şekilde kullanabiliyor olmaları kendilerine büyük avantaj sağlayacaktır.

Bununla birlikte, güler yüzlü, pozitif, iletişime ve öğrenmeye açık adaylar her zaman diğerlerinden bir basamak öndedir.  

Her zaman ve her yerde belirtiyorum bir kez de bu yazıda paylaşayım, bölümden yeni mezun ya da üniversite öğrencisi iseniz sizlere ücretsiz olarak danışmanlık yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Hiç çekinmeden iletişime geçebilirsiniz. Sizlerden tek beklentim sektörde güzel yerlere gelmeniz ve bu işi insanlar için daha yapılabilir bir hale getirmeniz.

Nitelik Uyuşmazlığı :

Nitelik uyuşmazlığı nedir ?

“Üniversite mezunlarının, dört yıllık eğitim gerektiren profesyonel meslek gruplarında istihdam edilmesi halinde nitelik uyuşmazlığı söz konusu değildir ve gösterge 0 değerini alır. Ancak üniversite mezunları, dört yıldan daha az eğitim süresinin yeterli olduğu mesleklerde istihdam edilirse ortaya nitelik uyuşmazlığı sorunu çıkar. En yüksek uyuşmazlık değeri 3’tür ve üniversite mezunlarının yalnızca ilköğretim diploması gerektiren niteliksiz işlerde çalıştığı durumları ifade eder.” (kaynak :Üniveri)

Turizm Bölüm Mezunlarında Nitelik Uyuşmazlığı : 1,68 Çarpanı ile 70. Sırada / 70 Bölüm içinde

En son sırada olan bu verinin iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Nitelik uyuşmazlığının tüm bölümler için en sonda olmasının sebebi  Sosyal Güvenlik Kurumu’nda turizm meslek gruplarının, lise ve dengi bölüm mezunları sınıfında yer almasıdır.

Turizm’deki pozisyonlara baktığımızda, garson, barmen, aşçı, kat görevlisi, transfer elemanı, karşılama görevlisi vs. vs. Bu etiketler elbette üniversite mezunu olmayı gerektirmez.  

Örneğin garsonluk pozisyonunu ele alalım

Toplumda yaptığımız işin inceliklerini bilmeyenler “Garson olmak için üniversite mi okunur ?” diyebiliyorlar. Hatta zaman zaman iş arayışından yorulmuş diğer bölüm mezunları “Bu gidişle garson olacağız” diyebiliyorlar.

Bu konuda daha önce bir paylaşım yapmıştım o sebeple tekrar ikinci baskıya girmiyorum.

Yukarıdaki her iki önermenin de kendi içinde haklılık payı var. Örneğin bir çay ocağında garsonluk yapıyorsanız elbette üniversite mezunu olmanıza gerek yok. Ya da iş arayışından yorulup, yaşam savaşınız içinde bir kafede/otelde/restoranda garsonluk yaparak ekmeğinizi kazanıyorsanız tebrik ederim.

Biz kendi konumuza dönelim.

Turizm bölümü mezunlarının kariyer yolu CEO’luğa kadar açıktır. Bugün dünya genelinde otelciliğe baktığımızda genel müdür ve üstü pozisyonların büyük çoğunluğu yiyecek ve içecek ile odalar bölümlerinde oldukça ciddi deneyimlere sahip kişilerdir.

Turizmi ciddiye alan ve bu alanda hedefi sadece para kazanmak değil aynı zamanda kariyer yapmak olan tüm arkadaşlarımızın bölüm mezunu olmaları kendilerine büyük avantaj sağlayacaktır.

Deniz Ersubaşı


YORUMLAR

  • 0 Yorum