Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya Ocak-Haziran döneminde gelen ziyaretçi sayısında yaşanan yükselişin aldatıcı olmaması gerektiğini, önemli olanın “Kişi başı turizm gelirlerini artırarak gelen turist sayısını artırmak” olduğunu ifade etti.
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre; dünya genelinde pandemi öncesi dönem olan 2019 yılında seyahat başına ortalama turizm harcaması bin dolar seviyesinde bulunurken bu rakam 2021 yılında 1400 dolara çıktı” ifadelerini kullandı.
Açıklanan turizm verilerini BirGün’e değerlendiren Bağlıkaya, “Biz geçtiğimiz yılsonunda kişi başı ortalama 830 dolar gelir elde ederek dünya ortalamasının çok altında kaldık. Üstelik 2022 yılının altı aylık döneminde kişi başı turizm gelirimiz 2021 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında da yaklaşık yüzde 6 gerilemiş durumda. 2021 yılının ilk 6 ayında elde ettiğimiz 818 dolar turizm geliri bu yılın aynı döneminde 770 dolara düştü” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kuruluş amaçları arasında Türkiye’nin kişi başı turizm gelirlerinin artırılması olduğunu ancak gelinen noktada bu hedefin çok uzağında kalındığını söyleyen Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Açıklanan veriler; kişi başı turizm gelirlerimizin dünya ortalamasının çok altında kaldığını açık biçimde ortaya koyuyor. Turizmcilerin ciroları üzerinden alınan katkı payı ile finanse edilen TGA, turizm tanıtımı ve pazarlama pratiğine uzak yapısı ile maalesef hedeflenen başarıyı gösteremedi. Yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, 2019 yılının gerisinde kalırken yurt dışında yaşayan vatandaş ziyaretçi sayımızda artış yaşandı. Dolayısıyla hedeflenen tanıtım başarısının yakalanamadığı ortada. Reklamı yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yapmışız.”
“2019 yılında ülkemize gelen düşük gelirli yabancı turist sayısı 2021 ve 2022 yıllarında artarak devam ediyor” diyen Bağlıkaya, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin potansiyeli ve özel sektörün özverili çalışmaları sayesinde pozitif yöndeki her türlü doğal, olağan, beklenen gelişim, TGA sayesinde olmuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. TGA’nın hiçbir katkısı olmadığını tüm sektör biliyor.”
YORUMLAR