Gastronomi turizmini geliştirmek ve Türkiye’nin dört bir yanındaki birbirinden güzel lezzetleri misafirleriyle buluşturmak amacıyla TÜRSAB ve TCDD iş birliğiyle hayata geçirilen “TÜRSAB Gastronomi Treni” projesinin lansmanı Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Proje, 7-9 Ekim tarihleri arasında Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi'nde düzenlenen GastroAfyon 2022 IV. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali ile eş zamanlı olarak başlıyor.
Projenin lansmanına yoğun ilgi gösterildi
Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi'nde gerçekleştirilen lansmana, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel, Eskişehir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgür Ersoy, Pamukkale Bölge Temsil Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu, Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın ve Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğdubay katıldı.
Trenlerin ülke geleneğinde yeri önemlidir
Ali Çetinkaya Tren Garı'ndan hareket öncesi düzenlenen törende bir konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, trenlerin Türklerin geleneğinde, edebiyatında ve türkülerinde yer aldığını ifade ederek, trenlerin; ayrılıkların, kavuşmanın, özlemlerin, bir arada olmanın, hasretin bir ifadesi olduğunu söyledi. Gastronomi Treni fikrinin, bu ülkede yaşayanların kendi kültürünün, kendi değerlerinin gastronomi ve mutfak vesilesiyle hatırlanmasına imkan sağladığının altını çizen Yiğitbaşı, gastronomi treni projesini hayata geçiren TÜRSAB’a teşekkür etti.
Bağlıkaya: “Ülkemizin yerel lezzetlerini çok daha iyi değerlendirmeliyiz”
Projenin açılışında bir konuşma gerçekleştiren TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya şunları kaydetti: “Türkiye'nin her köşesinde, bölgesinde, yöresinde o bölgeye, o yöreye özel, o bölgeden başka bir yerde bulunmayacak lezzetler, tatlar keşfediyoruz. Biz de TÜRSAB olarak elimizden geldiği kadar her bölgeye yetişerek, oralardaki ürünleri tanıtmaya çalışıyoruz. Gastronomi deyince akla sadece yiyecek, içecek geliyor, karın doyurmak geliyor. Oysa gastronomi çok geniş, çok derin bir alan. Bizim de bu alana dair keşfedecek çok şeyimiz var. Ülkemizde, Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan bir saray mutfağı var. Yapılan bir araştırmaya göre, ülkemizde 2 bin 200'ün üzerinde yerel lezzet, yiyecek ve içecek olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu lezzetleri mümkün olduğu kadar çok değerlendirmemiz gerekiyor.”
Bilal Şenel: “Projede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz”
Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel törende yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’ın adı geçtiğinde TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya’nın emeğini ve desteğini hiçbir zaman esirgemediğini vurgulayarak Bağlıkaya’ya teşekkür etti. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in de proje gündeme geldiğinde hiç tereddüt etmeden kabul ettiğine dikkat çeken Şenel, şöyle devam etti: “Tren gündeme geldiğinde belediye başkanımız hemen yapalım dedi ona da çok teşekkür ediyoruz. Afyonkarahisar’a artık bir hanım eli değdi, onun da Afyon’da ve tren projesinde emeği var, çok teşekkür ediyoruz.”
Kartın: “Projeyi lezzetleriyle UNESCO’ya giren Afyonkarahisar’dan başlatmak çok anlamlı”
Gastronomi Turizmi Projesi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın da projenin hayata geçirilmesi için 2019 yılından bu yana TCDD ile yoğun bir temas içerisinde olduklarını belirtti. İlk deneme seferinin Adana’da yapıldığını hatırlatan Kartın, pandemi süreci nedeniyle ara verilmek zorunda kalınan projeyi Afyonkarahisar gibi gastronomi zenginliği UNESCO tarafından tescillenmiş bir şehirden başlatmanın özel bir anlamı olduğunu ifade etti.
TÜRSAB Gastronomi Treni, farklı rotalar ve lezzetlerle yolculuğuna devam edecek
Deneme gezisi Adana’da yapılan TÜRSAB Gastronomi Treni, ilk seferini Afyonkarahisar’dan Denizli'ye yapıyor. Yolculuğa katılan misafirlere tren rotasındaki yöresel lezzetler sunulacak. TÜRSAB Gastronomi Treni, lezzet yolculuğuna farklı rotalar ile devam edecek.
YORUMLAR