Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

TÜRSAB BAŞKANI FİRUZ BAĞLIKAYA: “SAĞLIK TURİZMİ GELİRİNİ 10-12 MİLYAR DOLARA ÇIKARTABİLİRİZ”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), sağlık turizminin gelişimi için gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey isimleri 120’den fazla Seyahat Acentası temsilcisiyle buluşturan ”TÜRSAB Sağlık Turizmi Çalıştayı”nda sektörün geleceği mercek altına alındı. Çalıştayda; Seyahat Acentası temsilcileri, sahada yaşadıkları sıkıntıları, talep ve beklentilerini doğrudan kamu kurumu temsilcileriyle paylaşma

TÜRSAB BAŞKANI FİRUZ BAĞLIKAYA: “SAĞLIK TURİZMİ GELİRİNİ 10-12 MİLYAR DOLARA ÇIKARTABİLİRİZ”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), sağlık turizminin gelişimi için gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey isimleri 120’den fazla Seyahat Acentası temsilcisiyle buluşturan ”TÜRSAB Sağlık Turizmi Çalıştayı”nda sektörün geleceği mercek altına alındı. Çalıştayda; Seyahat Acentası temsilcileri, sahada yaşadıkları sıkıntıları, talep ve beklentilerini doğrudan kamu kurumu temsilcileriyle paylaşma

TÜRSAB BAŞKANI FİRUZ BAĞLIKAYA: “SAĞLIK TURİZMİ GELİRİNİ 10-12 MİLYAR DOLARA ÇIKARTABİLİRİZ”
04 Şubat 2025 - 11:04

Sağlık turizmi alanında önemli çalışmalara imza atan ve bu alandaki gelişmeleri üyelerine aktarmak amacıyla 14 farklı şehirde kamudan üst düzey bürokratların da katılımıyla toplantılar düzenleyen TÜRSAB, 3 Şubat 2025 tarihinde Genel Merkez Binasında, “TÜRSAB Sağlık Turizmi Çalıştayı”nı gerçekleştirdi.

Çalıştaya kamudan üst düzey katılım dikkat çekti

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Yönetmeliği’nde yapılması planlanan değişiklikleri ve sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren seyahat acentalarının yaşadığı sektörel sorunları ele almak amacıyla düzenlenen toplantıya; TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri, Elif Ural, Erol Türk, Engin Ceylan, TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Öner Uygun’un yanı sıra Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Ali Alperen Kaçar, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Eray Yaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Grup Başkanı Mehmet Fatih Özmen, USHAŞ Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Behlül Ünver, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Şube Müdürü Özgün Özenci, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Genel Sekreteri Fatih Özer, HİB Genel Sekreter Yardımcısı Üzeyir Işık ile 120’yi aşkın seyahat acentası temsilcisi katılım gösterdi. 

Bağlıkaya: “Sağlık turizmi gelirini 10-12 milyar dolara çıkartabiliriz”

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, çalıştayda sağlık turizminde yaşanan sıkıntıları, seyahat acentalarının talep ve beklentilerini kamunun en üst düzey yetkililerine doğrudan aktarabileceklerine dikkat çekti. Türkiye’nin gerek sağlık alt yapısıyla gerek yetişmiş insan gücü ve hizmet kalitesiyle gerekse de nitelikli turizm tesisleriyle dünyanın en önemli sağlık turizmi destinasyonlarından bir olduğunu dile getiren Bağlıkaya, “2024 yılında Türkiye’ye sağlık turizmi kapsamında 1,5 milyon kişi gelirken sağlık turizminden 3 milyar dolar gelir elde edildi. Ama bu rakama ne kamu ne de biz ikna değiliz. Sağlık turizminden 2 bin dolar gibi kişi başı ortalama gelirin çok daha yüksek olduğunu bu alanda çalışan arkadaşlarımızdan dinliyoruz. Tabi ki sorunlar var. Fiyatları aşağıya çeken merdiven altı dediğimiz işler var. Kamu görevlisi çok değerli yöneticilerimiz ve bizler bunları engellemek için sizlerle bu toplantıları yapıyoruz. Bunların çok daha üzerinde bir performans sergileyebileceğimize inanıyoruz. 3 milyar dolar değil, neden 10-12 milyar dolar gelir elde etmeyelim! Hep birlikte çalışarak bunu başaracağız” diye konuştu. 

“Bu çalıştay, kamu ve özel sektörün el ele verdiğini göstermesi açısından çok önemli”

Çalıştayın aynı zamanda kamu ve özel sektörün uyum içerisinde el ele çalıştığını göstermesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bağlıkaya, çalıştaya katılan kamu kurumu temsilcilerine ve katılım gösteren seyahat acentası temsilcilerine teşekkür etti. Bir turizm unsurunun satılabilir ürün haline getirilmesi ve tüketicisine ulaşmasında seyahat acentalarının olmazsa olmaz olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Bu bakımdan seyahat acentalarının sağlık turizminin gelişimi konusundaki çalışmalarının çok özel bir önemi bulunuyor. Bu çalıştay da sağlık turizmi alanında önümüzü daha net görmemizde ve işimizi daha başarılı bir şekilde icra etmemizde kılavuz niteliğinde olacak” diye konuştu.

Elif Ural: “Sağlık turizmi belgesi alan üye sayısı 1400’e çıktı”

Daha sonra söz alan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural, sağlık turizminde faaliyet gösteren seyahat acentalarının ortak sorunları bulunduğunu belirterek toplantıya katılan paydaşlarla birlikte bu sorunların birçoğunu çözebileceklerine inandığını kaydetti. Yeni katılımlarla birlikte Bakanlıktan sağlık turizmi belgesi alan seyahat acentası sayısının 1.400’e çıktığını açıklayan Ural, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bu seyahat acentalarının birçoğu sadece sağlık turizmi yapmıyor. Farklı alanlarda da çalışıyor. Sadece sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren seyahat acentası sayısı 380 civarında. Biz bugüne kadar 14 farklı şehirde Sağlık Turizmi Bilgilendirme Toplantıları gerçekleştirdik. Bu toplantılarda sağlık turizminden yüksek pay alan şehirlere öncelik verdik. Bundan sonraki toplantılarımıza; dijital olarak pazarlama ve sağlık turizmi eğitimi üzerinden devam edeceğiz. Ayrıca üyelerimiz temsilen ulusal ve uluslararası sağlık turizmi fuarlarına katılarak pazarlama çalışmalarını artıracağız. “

Ticaret Bakanlığı sağlık turizminde markalaşmaya önem verecek

Toplantıya online olarak katılan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Ali Alperen Kaçar, Ticaret Bakanlığı’nın sağlık turizmini hizmet ihracatı olarak değerlendirdikleri için büyük önem verdiklerini ifade etti. 2012-2024 yılları arasında 3,5 milyar TL’lik destek verdiklerini vurgulayan Kaçar, sağlık kuruluşları ile seyahat acentalarını eşit oranda desteklediklerini, sektöre aynı zamanda Turquality programı kapsamında da destek verdiklerini hatırlattı. Sağlık turizminin geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı, HİB, TÜRSAB ve üniversitelerle yakın çalıştıklarını dile getiren Kaçar, çalışmalar için 30 hedef ülke belirlediklerini kaydetti. Sağlık turizminde sürdürülebilirliği sağlamak için markalaşmak gerektiğine işaret eden Ali Alperen Kaçar, “Bunun için hizmet kalitemiz yüksek olmalı. Önümüzdeki dönem de buna ağırlık vereceğiz” şeklinde konuştu.

Behlül Ünver: “Komplikasyon sigortası ve akreditasyon sürecini zorunlu hale getiriyoruz”

Çalıştayda bir konuşma yapan USHAŞ Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Behlül Ünver ise sağlık turizmi alanında sahada sorunlar yaşandığını ve sektörün gelişmesi için bu sorunların çözülmesi gerektiğine işaret etti. Behlül Ünver, sözlerine şöyle devam etti: 

“Uluslararası arenada çıkan bir haber sağlıkla ilgili olsun ya da olmasın bu sektörü doğrudan etkiliyor. Sağlık Bakanlığı bu konuya hassas yaklaşıyor. Sağlık turizminde hizmet sunucusu da sağlık hizmeti aracısı da sorun yaşıyor. Bazen bilerek ya da bilmeyerek birbirlerinin alanlarına dahil oluyorlar. Hassasiyetle üzerinde durulması, iyi takip edilmesi gereken bir konu. Sorunu konunun bütün paydaşlarıyla çözmeliyiz. Bu tür toplantılar bizim için çok değerli. Merdivenaltı çalışmalara izin vermeyeceğiz. Sağlık turizmi ülkemizin imajını da etkiliyor. Sağlık turizminin birçok dalında lideriz. Sağlık turistinin Türkiye’de kalış süresini artırmak istiyoruz. Türkiye’nin ucuz bir ülke olarak algılanmasını istemiyoruz. Önceliğimiz kaliteli hizmet verilmesidir. Hastanın sağlığını güvence altına almalıyız. Komplikasyon sigortası ve akreditasyon sürecini zorunlu hale getiriyoruz. Sağlık turizminin bir maliyeti var. Bu rakamı harcayanların bunun karşılığını alması gerekiyor ve bunu doğru yapması gerekiyor. Beş Bakanlık bir araya gelerek mevzuatın oluşması için çalışıyor. Mevzuat oluşunca sorunlar geride kalacak.”

Mehmet Fatih Özmen: “Önce bir sağlık turizmi kanununa ihtiyacımız var”

Çalıştayda seyahat acentalarının sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Grup Başkanı Mehmet Fatih Özmen, sağlık turizmi hizmetlerinin hukuki alt yapısında boşluklar olduğunu ve bu nedenle öncelikle kanun alt yapısının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle sağlık hizmetlerinde paydaşların cezai ve idari sorumluluklarının net şekilde belirtilmediğini ifade eden Özmen, konuşmasında vergilendirme ve fatura oluşturma süreçlerinde de net olmayan hususlara işaret etti. “Önce bir sağlık turizmi kanununa ihtiyacımız var” diyen Özmen, “Sağlık turizmi ve spor turizmi, can suyu verilmesi gereken, desteklenmesi gereken alanlar. 13. Maddede değişiklik yapılması gerekiyor. O değişirse KDV ile alakalı sorun ortadan kalkıyor” şeklinde konuştu.

Eray Yaz: “Sağlık turizminde yönlendirici reklamlar olmamalı”

Konuşmasında Sağlık Bakanlığı’nın önceliğinin halkın sağlığı olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Eray Yaz, sağlık turizmi alanında yönlendirici reklamların olmaması gerektiğini dile getirdi. Yaz, “Biz sizi destekliyoruz. Bizim buradaki amacımız yönlendirici reklamlar olmaması. En iyisini biz yapıyoruz tarzı reklamlar sağlık konusunda pek uygun değil. Taleplerinizi aldık. Halkın sağlığını da ön plana alacak şekilde bunun sınırlarını çizebiliriz” şeklinde konuştu.


Özgün Özenci: “Sağlık turizmi alanının daha iyi regüle edilmesi için yoğun uğraş sarf ediyoruz”

Seyahat acentalarından gelen sorular üzerine sağlık turizmi alanında yaptıkları çalışmalardan söz eden Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Şube Müdürü Özgün Özenci, “TÜRSAB’la birlikte Türkiye’nin birçok yerine gittik. Siz kıymetli paydaşların sorunlarını önerilerini, desteklerini aldık. Sayın Bakanlar devreye girdi. Bu alanın daha iyi regüle edilebilmesi için yoğun uğraş sarf ediliyor” dedi. 

Sağlık turizmi alanında yapılan reklamlarla ilgili sorulara da cevap veren Özenci, “O alanda çok ciddi desteğimiz var. Hem dijital hem TV gibi. Aktif olarak kullanan çok fazla firma var. Şirketlerin ya da acentalarının, hastanelerin yurt dışında yapacağı tanıtımlarda özel tanıtım başlığı altında desteğimiz var. Bunları TÜRSAB’ın organizasyonlarında anlattık. Bu konularda sorularınız olursa, kişisel sıkıntılarınız varsa biz her zaman buradayız. Biz her zaman sektörün yanındayız. Teşvik etmek ve desteklemek için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

Fatih Özer: “Hizmet ihracatı yönünde bir tanımlamaya ihtiyacımız var”

Sağlık turizmi alanında herkesin ayrı şeyler söylediğini ve vergiler konusunda da ayrı hususların olduğunu söyleyen Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Genel Sekreteri Fatih Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Herkes sağlık turizmi için ayrı bir şey söylüyor. Vergiler açısından ayrı hususlar var. Geçen ay Bakanlığımız bir araya geldi. Sorunlar daha hızlı çözülecek diye umut ediyorum. Hizmet ihracatının dünyadaki tanımı belli. Dünya Ticaret Örgütü’ne ve Ticaret Bakanlığı’nın kabul ettiği bir şeyi bir başka Bakanlığın kabul etmemesi asıl sıkıntıları doğuruyor. Hizmet ihracatı yönünde bir tanımlamaya ihtiyacımız var.”

Özer, “Devlet sağlık turizmine çok önem veriyor. Bu konuda büyük kaynak ayrılmış durumda. HİB’de bir birlik. Üyelerimizle güçlüyüz. Sizin varlığınız bizi ve ülkemizi güçlendiriyor. Hizmet ihracatının geleceğimiz olduğunu düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Üzeyir Işık: Bugün tarihi bir gün. TÜRSAB buna aracı oldu”

Sağlık turizmi alanındaki desteklerle ilgili konuşan HİB Genel Sekreter Yardımcısı Üzeyir Işık ise, “Sağlık turizmi alanında destekler 5 yıl devam eder mi? İnşallah eder. Buna Ticaret Bakanlığımız karar verecek. Bu sektör burada iyileşecekse, bugün tarihi bir gün. TÜRSAB buna çok büyük katkı sağladı, aracı oldu. Ben teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sağlık turizmi alanında mevzuat değişikliklerinin ve sahada yaşanan sorunların ele alındığı çalıştaya katılan seyahat acentası temsilcileri, konuklara soru ve sorunlarını aktarırken, taleplerini de iletme şansı yakaladı. Tüm gün süren çalıştay fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum